Cepoi: Societățile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariția legii

Cepoi: Societățile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariția legii
Societățile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi, prin reactualizarea actualei case de asigurări la nivel național, fiind estimat a rămâne 20 de astfel de instituții, a declarat, joi, consilierul premierului Vasile Cepoi.
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 18/05/2015, 18:07

Societățile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi, prin reactualizarea actualei case de asigurări la nivel național, fiind estimat a rămâne 20 de astfel de instituții, a declarat, joi, consilierul premierului Vasile Cepoi.

„Societățile mutuale de asigurări sunt instituții care se realizează ca urmare a adeziunii depuse de cetățeni pentru înscriere. Cetățenii care au depus adeziune la societatea mutuală au dreptul de a-și alege organele de conducere și totodată au controlul asupra modului în care sunt cheltuiți banii la asigurări. După intrarea în vigoare a noii legi a sănătății, în minim doi ani ar putea să fie organizate societățile mutuale de asigurări prin reorganizarea actualelor case de asigurări. După organizarea societății cetățenii își vor alege societatea și vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. În acest moment se încheie și un contract între asigurat și asigurător, el devenind membru al societății mutuale de asigurări”, a mai spus consilierul Cepoi.

El a precizat, de asemenea, că o societate ar putea avea între 700.000 și 1.000.000 de membri. Potrivit acestuia, asigurații care nu vor respecta indicațiile prevăzute în contract, care nu vor merge la controalele periodice sau preventive ar putea fi sancționați.

„Asigurații care se vor îmbolnăvi sau li se va agrava starea de sănătate ca urmare a faptului că nu s-au prezentat la controlul recomandat sau cel periodic vor trebui să plătească total sau parțial contravaloarea tratamentelor prescrise”, a arătat consilierul.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerințele pe care „partenerii de dialog le-au ridicat în urma discuțiilor din acest an”. Este vorba despre participarea asiguraților la conducerea societăților mutuale, controlul asupra cheltuirii banilor, creșterea calității serviciilor asigurărilor de sănătate și desființarea monopolului Casei Naționale de Sănătate.

În legătură cu modelul francez de asigurări, consilierul Vasile Cepoi a spus că acesta are o componentă care seamănă cu modelul belgian, respectiv cel al asigurărilor voluntare și facultative.

Întrebat când va fi trimisă în Parlament legea Sănătății, consilierul Cepoi a spus că în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiționat de acordul cu FMI.

„Legea va intra în Parlament în prima săptămână din decembrie. Este o condiție în acordul cu FMI. Acum o finisăm, o mai supunem odată Consiliului consultativ, probabil săptămâna viitoare, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice și până în decembrie ar trebui parcurse aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament”, a mai spus Cepoi.

Întrebat de asemenea care este avantajul sistemului de asigurări mutuale, el a eplicat că punctul forte rezidă în faptul că există o relație directă între asigurat și asigurător.

„Va exista acea autoritate națională de control a asigurărilor obligatorii care va garanta, va supraveghea dacă asigurătorul își respectă obligația față de asigurat. Va supraveghea calitatea relației dintre asigurat și asigurător, acesta din urmă având obligația de a asigura traseul medical pe care pacientul trebuie să-l parcurgă pentru a-și rezolva problema de sănătate. În plus, dacă asiguratul nu este mulțumit de societatea de asigăruri are dreptul să se retragă de la aceasta și să se mute la o alta”, a mai spus Cepoi.

Întrebat cum vede numirea lui Raed Arafat ca ministru al sănătății Cepoi a spus că este „este cea mai înțeleaptă soluție care se putea aplica în acest moment”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia