Cine sunt oamenii care protestează de două săptămâni în Piața Victoriei

Redactor:
Cristina Andrei
Tineri cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani, cu studii superioare și cu o participare activă la vot (83% au mers la urne la ultimele alegeri), dar și foarte mobilizați civic (aproximativ 70% au ieșit în stradă și la manifestațiile care au avut loc în anii trecuți), acesta este profilul predominant al protestatarilor care, în ultimele două săptămâni, au ocupat Piața Victoriei în fiecare seară. Este vorba despre oameni care își iau informațiile mai ales de la televizor și de pe Facebook (19,13%), dar și din presa online (18,71%) și care consideră, în proporție de 51,15%, că guvernanții au fost foarte puțin receptivi la dorințele și nevoile lor, odată ajunși la putere. Aceștia sunt de părere că toate partidele politice sunt atinse de flagelul corupției, într-o măsură mai mică sau mai mare, astfel că PSD este considerat cel mai corupt grup politic, pe o scară de la 1 la 6 fiind cotat la 5,77, urmat de aliatul său de la guvernare, ALDE, cu 5,54. Drept cel mai cinstit partid este perceput a fi noul intrat pe scena politică, USR, căruia i-a fost atribuit un indice de corupție de 2,27 din 6, se arată într-o cercetare realizată de Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) la mitingul care a avut loc pe 5 februarie în Piața Victoriei și care a adunat laolaltă peste 200.000 de oameni, în cele mai mari proteste de după 1989.

Dintre participații la studiu, cei mai mulți – 66%, au fost bărbați, majoritatea tineri cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani, și cu studii superioare (aproximativ 40%) respondenții declarând în proporție de 83% că au votat la ultimele alegeri care au avut loc în România. În plus, un element important este acela că o majoritate covârșitoare de aproximativ 70% declară că au mai participat și la alte proteste, fie că vorbim despre cele de la Roșia Montană, demiterea lui Raed Arafat sau manifestațiile față de proiectul de exploatare de la Pungești. Cei mai mulți, însă, 36,84% au fost prezenți la mișcările de stradă care au urmat tragediei din Colectiv. 

Printre principalele mijloace de informare ale participanților la protestele din Piața Victoriei rămâne televiziunea (19,13%), însă pe același palier se situează și rețelele de socializare, mai ales Facebook-ul, de unde își iau informații într-un procent la fel de mare. Presa online rămâne de asemenea foarte populară, 18,72% dintre respondenți declarând că citesc ziarele pe Internet pentru a afla ce se întâmplă în jurul lor. 

Pe o scară de la 1 la 6, românii din Piața Victoriei simt cel mai puternic solidaritatea față de cei din jur (5,71), urmată de sentimente de (4,94) și frustrare (4,83), în vreme ce încrederea și speranța că lucrurile se pot schimba se situează la niveluri destul de scăzute. Cu toate acestea, 30, 46% consideră că protestele din ultimele două săptămâni au fost foarte eficiente, majoritatea fiind de părere că politicienii servesc mai degrabă scopuri personale decât interesul public (91%). În completarea acestui aspect, 51,15% din participanții la studiu consideră că guvernanții au fost foarte puțin receptivi la dorințele și nevoile lor, odată ajunși la putere. 

Drept cauze principale ale corupției în România, participanții la protestele din Piața Victoriei enumeră interesele economice și nepotismul (cotate la circa 5,2 pe o scară de la 1 la 6), urmate și de persistența mentalității comuniste și de lipsa de educație, iar principalii vinovați sunt considerați noii îmbogățiți de după 1989 și foștii membri ai aparatului comunist de partid și de stat, urmați de funcționarii publici, corporații, ONG-uri sau tehnocrați. 

Referitor la orientarea politică, majoritatea consideră că se plasează în zona de Centru (17,82%), însă, per total, cei mai mulți se declară ca fiind de dreapta. Despre corupția în rândul partidelor din România, participanții la protestele din Piața Victoriei sunt de părere că toate formațiunile sunt atinse de corupție, mai mult sau mai puțin. PSD este perceput ca fiind cel mai corupt grup politic, pe o scară de la 1 la 6 fiind cotat la 5,77, urmat de aliatul său de la guvernare, ALDE, cu 5,54. Pe pozițiile următoare se situează PMP, UDMR și PNL, iar cel mai cinstit este considerat a fi noul intrat pe scena politică, USR, căruia i-a fost atribuit un indice de corupție de 2,27 din 6. 

Sondajul a fost realizat pe 5 februarie 2017, la mitingul care a adunat în Piața Victoriei peste 200.000 de oameni în cele mai mari proteste de după 1989. între 19:00 și 22:00, prin aplicarea unui chestionar pe 174 de persoane, cu vârste curprinse între 16 și 75 de ani, selectate prin metoda pasului statistic. Cercetarea a fost finanțată de CeSIP din fonduri proprii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide