Cine sunt oamenii care protestează de două săptămâni în Piața Victoriei

Publicat: 12/02/2017, 14:14

Dintre participații la studiu, cei mai mulți – 66%, au fost bărbați, majoritatea tineri cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani, și cu studii superioare (aproximativ 40%) respondenții declarând în proporție de 83% că au votat la ultimele alegeri care au avut loc în România. În plus, un element important este acela că o majoritate covârșitoare de aproximativ 70% declară că au mai participat și la alte proteste, fie că vorbim despre cele de la Roșia Montană, demiterea lui Raed Arafat sau manifestațiile față de proiectul de exploatare de la Pungești. Cei mai mulți, însă, 36,84% au fost prezenți la mișcările de stradă care au urmat tragediei din Colectiv.

Printre principalele mijloace de informare ale participanților la protestele din Piața Victoriei rămâne televiziunea (19,13%), însă pe același palier se situează și rețelele de socializare, mai ales Facebook-ul, de unde își iau informații într-un procent la fel de mare. Presa online rămâne de asemenea foarte populară, 18,72% dintre respondenți declarând că citesc ziarele pe Internet pentru a afla ce se întâmplă în jurul lor.

Pe o scară de la 1 la 6, românii din Piața Victoriei simt cel mai puternic solidaritatea față de cei din jur (5,71), urmată de sentimente de (4,94) și frustrare (4,83), în vreme ce încrederea și speranța că lucrurile se pot schimba se situează la niveluri destul de scăzute. Cu toate acestea, 30, 46% consideră că protestele din ultimele două săptămâni au fost foarte eficiente, majoritatea fiind de părere că politicienii servesc mai degrabă scopuri personale decât interesul public (91%). În completarea acestui aspect, 51,15% din participanții la studiu consideră că guvernanții au fost foarte puțin receptivi la dorințele și nevoile lor, odată ajunși la putere.

Drept cauze principale ale corupției în România, participanții la protestele din Piața Victoriei enumeră interesele economice și nepotismul (cotate la circa 5,2 pe o scară de la 1 la 6), urmate și de persistența mentalității comuniste și de lipsa de educație, iar principalii vinovați sunt considerați noii îmbogățiți de după 1989 și foștii membri ai aparatului comunist de partid și de stat, urmați de funcționarii publici, corporații, ONG-uri sau tehnocrați.

Referitor la orientarea politică, majoritatea consideră că se plasează în zona de Centru (17,82%), însă, per total, cei mai mulți se declară ca fiind de dreapta.Despre corupția în rândul partidelor din România, participanții la protestele din Piața Victoriei sunt de părere că toate formațiunile sunt atinse de corupție, mai mult sau mai puțin. PSD este perceput ca fiind cel mai corupt grup politic, pe o scară de la 1 la 6 fiind cotat la 5,77, urmat de aliatul său de la guvernare, ALDE, cu 5,54. Pe pozițiile următoare se situează PMP, UDMR și PNL, iar cel mai cinstit este considerat a fi noul intrat pe scena politică, USR, căruia i-a fost atribuit un indice de corupție de 2,27 din 6.

Sondajul a fost realizat pe 5 februarie 2017, la mitingul care a adunat în Piața Victoriei peste 200.000 de oameni în cele mai mari proteste de după 1989. între 19:00 și 22:00, prin aplicarea unui chestionar pe 174 de persoane, cu vârste curprinse între 16 și 75 de ani, selectate prin metoda pasului statistic. Cercetarea a fost finanțată de CeSIP din fonduri proprii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun