Codul secret al acestui bloc de la Piața Unirii: cum mi-a cerut statul 140.000 de euro la o întâlnire „pe nevăzute”. VIDEO

Publicat: 07/08/2013, 16:30
Actualizat: 07/08/2015, 02:29

În centrul Bucureștilor, la un pas de Bulevardul Unirii, un bloc întreg construit acum 10 ani este scos la vânzare. Apartamente vaste, și de 200 de metri pătrați, pază la scară, parcare subterană și supraveghere video permanentă, cu vecini demnitari, s-au scos pe piață cu mai puțin de 900 de euro pe metrul pătrat. Un chilipir, s-ar spune, pentru orice cumpărător interesat.

În blocul din Aleea Căuzași apartamentele nu sunt însă pentru oricine. Gândul a încercat să facă o ofertă Regiei Autonome „Administrația Protocolului de Stat” (RA-APPS), pentru a testa ce șanse are un cumpărător de rând la superofertele statului. Răspuns: niciuna. Cel puțin pentru blocul VIP-urilor în care gândul i-a identificat, între chiriași, pe vicepreședintele ANAF, Florin Tunaru, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, pe fostul senator PSD Gheorghe Marcu, membru al ASF, inspectori guvernamentali și șefi de la Transporturi sau Agricultură.

Prima piedică: apartamentele din Aleea Căuzași – la prețuri sub cele ale pieței libere – nu se pot vedea. „Nu se pot arăta la oricine. E problema chiriașilor”, explică încurcat unul din angajații RA-APPS care gestionează vânzarea. A doua: obligația de a păstra chiriașii „chiar și 4-5 ani” de acum înainte. Cum să dai atunci între 126.100 și 147.000 de euro pentru un apartament și 183.800 de euro pentru un penthouse? Ori asumând o investiție imobiliară „în orb”, ori în deplină cunoștință de cauză, ca fost, actual chiriaș sau apropiat.

În lista RA-APPS există și apartamente care se pot vedea. Acestea depășesc 200.000-250.000 de euro și se vând celor care dispun de 40.000 de euro garanție și, ulterior, își permit să plătească și 1.000 de lei întreținere pe lună. CITIȚI MÂINE ÎN GÂNDUL PRIMUL REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSĂ ÎNTR-UN IMOBIL RA-APPS SCOS LA VÂNZARE.

Incognito la RA-APPS: „Dacă îl cumpărați, sunteți obligați să păstrați chiriașul până la expirarea contractului”

Oficial, RA-APPS are un singur bloc al VIP-urilor, cel din Str. Mihai Eminescu nr. 124, rezervat, prin lege, miniștrilor. În realitate, sunt însă mai multe. Gândul a identificat unul dintre acestea, chiar în spatele blocurilor de pe Bulevardul Unirii, o clădire construită de stat de la zero în anul 2002, cu parcare subterană și doar două apartamente pe fiecare nivel, cel mai mic fiind de 138,16 metri pătrați suprafață utilă. La ultimul etaj – un singur un apartament de tip penthouse, care depășește cu puțin 200 de metri pătrați, cu vedere la Casa Poporului.

Scos integral la vânzare de RA-APPS, blocul se va da, în cea mai mare parte, prin negociere directă cu ofertanți interesați, cu o singură condiție – prețul plătit să depășească valoarea de inventar. Nu mai mult de 126.100 -147.000 de euro, pentru 138, 142 sau chiar 158 de metri pătrați, așa cum arată prețurile ofertelor de cumpărare.

Blocul din Aleea Căuzași scos la vânzare de RA-APPS

Vedere din parcarea exterioară a imobilului RA-APPS. Majoritatea mașinilor au autorizații de intrare la Parlament și la Guvern

Licitațiile anterioare au eșuat. Motivele se pot deduce cu ușurință dacă încerci să cumperi un astfel de apartament.

Reporter (incognito): „Ne-ar interesa apartamentul 17 (cel de tip penthouse, scos la negociere cu un preț de maximum 183.800 de euro, n.red.)”

Responsabil RA-APPS cu negocierea: „Apartamentul 17? Nu se mai poate. S-a închis procedura”

Rep.: „Cum s-a închis?”

RA-APPS: „A existat o singură ofertă în termenul dat și se va face invitație de negociere acestui ofertant, nu vă mai puteți înscrie”

Rep.: „Atunci apartamentul 6 (loc de parcare și apartament de 3 camere, 138 de metri pătrați, la etajul trei, din care s-a mutat recent consilierul prezidențial Bogdan Mănoiu, ajuns la 126.100 de euro, n.red.)

RA-APPS: „Nici pentru apartamentul 6 nu se mai poate. Și acolo s-a închis”.

Rep.: „Dar apartamentul 9 (4 camere, 158 de metri pătrați, 147.000 de euro, n.red.)? Văd că are și acesta loc de parcare”

RA-APPS: „La apartamentul 9, da. Veniți, depuneți oferta și dacă există o singură ofertă, vă facem invitație la negociere. Dacă există mai multe oferte se face licitație, vă înscrieți la licitație”

Rep.: „Și când îl putem vedea?”

RA-APPS: „Dacă veniți aici, la noi, vă putem arăta un dosar de prezentare. Are planul apartamentului și poze. La Căuzași este doar poza blocului. A apartamentelor nu”.

Rep.: „Cum, să depunem o ofertă fără a-l vedea înainte?”

RA-APPS: „Da. Nu se poate arăta la oricine. E problema chiriașilor”

Rep: „Și dacă există chiriași ne putem muta după ce îl cumpărăm?”

RA-APPS: „Și dacă îl cumpărați sunteți obligați să păstrați chiriașul până la expirarea contractului. La apartamentul 9 există chiriaș. Contractul e – stați să văd – până la 13.02.2014. Dar e bine. Că alții stau și 5 sau 4 ani”.

Cine stă în blocul VIP-urilor de la Unirii

Oficializarea unei oferte pentru un apartament în blocul VIP-urilor de lângă Unirii presupune așadar, un drum până la SAIFI, Sucursala RA-APPS care administrează casele și apartamentele din București. Acolo, se achită pe loc 500 de lei pentru dosarul de prezentare – planul apartamentului cu măsurătorile cadastrale și instrucțiunile de participare la licitație, plus o fotografie cu blocul, din stradă. În acest punct, RA-APPS așteaptă, din partea potențialului cumpărător să se angajeze în scris că poate da de la 126.000 de euro în sus fără a vedea apartamentul decât după ce va fi deja proprietar. Dacă există două oferte, se face o nouă licitație. Pentru a participa, se achită încă o taxă: 500 de lei. Avantajul chiriașului: dacă este interesat să cumpere apartamentul în care stă, competiția este semnificativ descurajată; dacă nu are banii pentru a deveni proprietar, rămâne chiriaș la RA-APPS, cu posibilitatea de a-și prelungi cu mai multă ușurință contractul de închiriere.

În blocul din spatele Bulevardului Unirii, ca și în majoritatea imobilelor pe care le administrează, RA-APPS nu a dezvăluit niciodată cui a închiriat sau pe ce perioadă. Aceeași discreție o păstrează și chiriașii când vine vorba despre vecini, iar orice străin care zăbovește în fața blocului este imediat reperat de administrator ori de camerele de supraveghere de la intrare. Accesul în bloc este strict interzis chiar dacă la etajul al optulea este încă, într-un apartament, sediul central al „T.B.R.C.M.”, Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă S.A., o agenție din subordinea Ministerului Muncii prin care pensionarii își iau bilete la băi.

Printre cei pe care gândul i-a identificat, între locatari, se numără vicepreședintele ANAF, Florin Tunaru, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, fostul senator PSD Gheorghe Marcu, fost vicepreședinte al CNVM și în prezent membru al ASF, inspectori guvernamentali și șefi de la Transporturi sau Agricultură.

Unii dintre ei pot fi recunoscuți în imaginile filmate recent la intrarea în bloc.

Tunaru (ANAF): „Mă gândesc să cumpăr. Nu e nimic cu dedicație”

Dintre cei contactați de gândul, unii sunt interesați de apartamentul în care stau, alții nu, dar doresc să rămână chiriași până la finalul mandatului, situație pentru care ordonanța de vânzarea a imobilelor RA-APPS îi acoperă.

Florin Tunaru este inspector fiscal la Teleorman din ”90. În 2010 i-a devenit consilier personal liderului PSD, Liviu Dragnea, la Consiliul județean, iar în mai 2012, imediat după instalarea Guvernului Ponta, a fost avansat vicepreședinte al ANAF. Așa a ajuns, chiriaș cu acte în regulă la RA-APPS, într-un apartament de serviciu pentru care plătește lunar 692 de lei și pe care acum nu exclude să îl și cumpere. Mai așteaptă însă să mai scadă prețul, până la faza de negociere directă. „Da, mă gândesc să îl cumpăr încă mai văd ce posibilități financiare voi avea, dacă pot să iau un credit și ce preț va avea. Știți că sunt trei etape, iar prețul poate să mai scadă. Dacă nu se vinde până atunci. Emoții nu am. După cum au mers lucrurile până acum, celelalte nu s-au vândut în primele faze”, a explicat Florin Tunaru pentru gândul. Deocamdată apartamentul este scos la aproximativ 130.000 de euro.

Florin Tunaru. Sursa foto: Nașul tv

Întrebat ce opinie are despre transparența procedurii prin care RA-APPS face vânzarea, vicepreședintele ANAF crede că „nu e nimic cu dedicație”. „Procedura dă posibilitatea tuturor, nu e nimic cu dedicație. Procedura e publică, anunțurile sunt publice. Nu sunt puse condiții discriminatorii”, consideră Florin Tunaru.

Cât despre ideea de a depune o ofertă de peste 100.000 de euro fără a vedea un apartament în prealabil, șeful ANAF a fost mai degrabă rezervat. „Asta nu știu. Cred că, dacă cineva dorește să fie văzut, cred că se poate da accesul acolo. Pe mine nu m-ar deranja. Cum și eu am văzut mai multe când am optat pentru acesta. Am optat pentru cel care era mai aproape de muncă”, invocă el argumentele care l-au adus pe Unirii.

Oprea (Avocatul Poporului): „Nu am bani, dar sunt acoperit până în 2017”

Total dezinteresat de vânzare este Ionel Oprea, numit adjunct al Avocatului Poporuli în 2007. Fost ofițer de poliție și manager al unui post TV la Neamț, Ionel Oprea spune că nu s-a înscris printre ofertanți, dar nu are emoții. Mai are încă patru ani de mandat și tot atâția de liniște în apartamentul de serviciu, obținut în timpul guvernării Tăriceanu, căci legea obligă noul proprietar să păstreze chiriașul până la expirarea contractului actual cu RA-APPS fără a-i majora chiria în cuantum actual de 543 de lei.

„Nu am bani. Dacă aș fi avut bani să îl cumpăr sau dacă aș fi intenționat să mă mut la București, poate. Dar așa, nu știu să vă spun. Eu trăiesc din această leafă și am datorii la bancă, nu cred că aș obține alt credit. Nu am afaceri, am copii în întreținere, nu-mi permit”, se arată dezinteresat Ionel Oprea, contactat de gândul.

Ionel Oprea. Foto: Răzvan Lupica // Mediafax

Adjunctul Avocatului Poporului spune că nici măcar nu s-a interesat câți ofertanți are apartamentul său. „N-am urmărit procedura de vânzare. Nici măcar nu știu dacă s-a înscris cineva. E 120.000 de euro la ora asta? Eu, să am 120.000 de euro mi-aș face o casă undeva. Dar nu ar trebui să se întâmple nimic, eu am contract de închiriere cu RA-APPS, juridic sunt acoperit până în 2017″, anticipează Ionel Oprea.

Cui a închiriat RA-APPS

Un alt chiriaș este fostul senator Gheorghe Marcu, până de curând vicepreședinte al CNVM, ulterior învestit membru al conducerii Autorității de Supraveghere Financiară. Fost senator PSD de Botoșani, Marcu a primit anul trecut apartamentul cu 655 de lei chirie lunară, având în vedere că cel cumpărat în 2010 de familia sa a fost trecut pe numele fiului. Acesta din urmă are 104 metri pătrați, iar ca proprietar apare, în declarația de avere a fostului parlamentar, George Octavian Marcu, fiul acestuia, la acea vreme student în anul al II-lea la Drept.

Gheorghe Marcu. Instantaneu surprins de Gândul în fața clădirii

Potrivit informațiilor gândul, în același bloc ar fi primit un apartament și inspectorul guvernamental Nicolae Sorescu, profesor de educație fizică la o școală din Videle și subprefect în timpul guvernării Tăriceanu, păstrat de Victor Ponta pe lista celor 63 de superfuncționari fără activitate certă, dar cu care Executivul cheltuiește un milion de euro pe an. Gheorghe Marcu și Nicolae Sorescu nu au putut fi contactați de gândul pentru a-și clarifica intențiile.

Până de curând în același imobil a locuit și consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu, fost șef al Departamentului Afaceri Europene, cu rang de ministru și ex-secretar de stat în MAE. Familia Mănoiu plătea 535 de lei chirie lunar.

În blocul din Aleea Căuzași, statul este pe ultima sută de metri a vânzării prin negociere directă a două spații comerciale la parter (unul dintre ele închiriat anterior de un notariat) și a 10 din cele 17 apartamamente. Pentru toate a fost depusă, din 25 iulie încoace, cel puțin o ofertă de cumpărare. Restul sunt încă în faza primelor licitații.

În cazurile în care există o singură ofertă, RA-APPS transmite potențialului cumpărător, în termen de 5 zile lucrătoare, o invitație la negociere. Aceasta cuprinde condițiile și lista documentelor pe care ofertantul trebuie să le depună în 15 zile. În maximum o lună se semnează contractul la prețul micșorat cu 30% față de valoarea inițială cu care a fost scos imobilul prima dată la licitațile, iar în 2 luni se plătește fie suma totală, fie avansul, urmând ca restul să fie achitat în rate în maximum 3 ani, cu dobândă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică