Comisia de Etică a Universității de Vest a început verificarea doctoratului lui Kovesi. Nu a fost folosit softul anti-plagiat

Comisia de Etică a Universității de Vest a început verificarea doctoratului lui Kovesi. Nu a fost folosit softul anti-plagiat
Publicat: 19/10/2016, 15:08

Purtătorul de cuvânt al UVT, Florin Jurcă, a declarat, pentru Gândul, că verificările în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi au fost demarate de Comisia de Etică a UVT.

„Da, Comisia de Etică lucrează în prezent pe solicitarea venită în această speță de la Asociația GRAUR (n.r – Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară), din Cluj”, a spus Jurcă.

Conform purtătorului de cuvânt al UVT, CNATDCU a trimis o solicitare către Universitatea de Vest, pe această speță. Întrebat dacă în cazul tezei de doctorat a șefei DNA a existat o verificare cu softul anti-plagiat, precum s-a vehiculat în presă, Jurcă a răspuns negativ: „Din câte cunosc eu, nu”.

În ceea ce privește procedura ce a urmat după ce UVT a anunțat, pe 3 octombrie, că va demara verificări în privința suspiciunilor de plagiat din teza șefei DNA, potrivit rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, Consiliul Studiilor Universitare Doctorale din cadrul Universității a analizat punctele de vedere primite de la Școala Doctorală de Drept și le-a transmis comisiei, care în acest moment își desfășoară activitatea și analizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

„Consiliul Școlii Doctorale pe Universitate, în ședință, a analizat punctele de vedere de la Drept, plângerile respective, și le-a dat Comisiei de Etică. De acolo, până e o rezoluție, nu se știe nimic din ce fac ei. Rămâne să se vadă cu legislația actuală, cum rămâne”, a declarat, pentru Gândul, Marilen Pirtea.

Analiza tezei de doctorat se desfășoară conform prevederilor legislației actuale, însă, dacă noua lege, în forma adoptată de senatori săptămâna trecută, va fi promulgată, asta va atrage după sine o suspendare a procesului de verificare în cazul tezelor de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat.

„În momentul ăsta nu există un efect. În momentul în care legea este promulgată, evident că ea produce efecte în momentul ăla și produce la toate cazurile. Noua lege suspendă asta pentru că nu există acea Comisie de Etică a IOSUD, pentru că în noua lege trebuie analizată de altă comisie de etică, nu de Comisia de Etică a Universității, Comisia de Etică a IOSUD, care nu există, trebuie să fie înființată”, a detaliat Pirtea.

Totul a început după ce, pe 27 septembrie, deputatul Sebastian Ghiță, anchetat și trimis în judecată în mai multe dosare DNA, a depus la Parchetul General un „autodenunț”, în care susținea că ar fi luat parte în 2012 la falsificarea raportului Consiliului Național de Etică privind acuzațiile de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Kovesi. Ghiță nu a oferit mai multe detalii legate de modul sau calitatea în care a participat la această presupusă faptă, procurorii deschizând un dosar de cercetare penală in rem (a faptelor) – procedura standard în cazul oricărei sesizări penale.

CNE este autoritatea care l-a scos nevinovat de plagiat în 2012 și pe fostul premier Victor Ponta, verdict care a fost contrazis de mai multe foruri, fiind răsturnat în mod oficial anul acesta, iar Ponta rămânând fără titlul de doctor.

Laura Codruța Kovesi a respins aceste acuzații, arătând că teza de doctorat îi aparține în totalitate, lucru pe care l-a făcut și în 2012, la apariția acuzațiilor din partea Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică.

„În situația în care este depusă o sesizare de orice natură (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat”, afirma Laura Codruța Kovesi, în cadrul unui comunicat de presă, publicat pe site-ul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția