Comisia de Etică a Universității de Vest a început verificarea doctoratului lui Kovesi. Nu a fost folosit softul anti-plagiat

Comisia de Etică a Universității de Vest a început verificarea doctoratului lui Kovesi. Nu a fost folosit softul anti-plagiat
Publicat: 19/10/2016, 15:08

Purtătorul de cuvânt al UVT, Florin Jurcă, a declarat, pentru Gândul, că verificările în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi au fost demarate de Comisia de Etică a UVT.

„Da, Comisia de Etică lucrează în prezent pe solicitarea venită în această speță de la Asociația GRAUR (n.r – Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară), din Cluj”, a spus Jurcă.

Conform purtătorului de cuvânt al UVT, CNATDCU a trimis o solicitare către Universitatea de Vest, pe această speță. Întrebat dacă în cazul tezei de doctorat a șefei DNA a existat o verificare cu softul anti-plagiat, precum s-a vehiculat în presă, Jurcă a răspuns negativ: „Din câte cunosc eu, nu”.

În ceea ce privește procedura ce a urmat după ce UVT a anunțat, pe 3 octombrie, că va demara verificări în privința suspiciunilor de plagiat din teza șefei DNA, potrivit rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, Consiliul Studiilor Universitare Doctorale din cadrul Universității a analizat punctele de vedere primite de la Școala Doctorală de Drept și le-a transmis comisiei, care în acest moment își desfășoară activitatea și analizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

„Consiliul Școlii Doctorale pe Universitate, în ședință, a analizat punctele de vedere de la Drept, plângerile respective, și le-a dat Comisiei de Etică. De acolo, până e o rezoluție, nu se știe nimic din ce fac ei. Rămâne să se vadă cu legislația actuală, cum rămâne”, a declarat, pentru Gândul, Marilen Pirtea.

Analiza tezei de doctorat se desfășoară conform prevederilor legislației actuale, însă, dacă noua lege, în forma adoptată de senatori săptămâna trecută, va fi promulgată, asta va atrage după sine o suspendare a procesului de verificare în cazul tezelor de doctorat asupra cărora planează suspiciuni de plagiat.

„În momentul ăsta nu există un efect. În momentul în care legea este promulgată, evident că ea produce efecte în momentul ăla și produce la toate cazurile. Noua lege suspendă asta pentru că nu există acea Comisie de Etică a IOSUD, pentru că în noua lege trebuie analizată de altă comisie de etică, nu de Comisia de Etică a Universității, Comisia de Etică a IOSUD, care nu există, trebuie să fie înființată”, a detaliat Pirtea.

Totul a început după ce, pe 27 septembrie, deputatul Sebastian Ghiță, anchetat și trimis în judecată în mai multe dosare DNA, a depus la Parchetul General un „autodenunț”, în care susținea că ar fi luat parte în 2012 la falsificarea raportului Consiliului Național de Etică privind acuzațiile de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Kovesi. Ghiță nu a oferit mai multe detalii legate de modul sau calitatea în care a participat la această presupusă faptă, procurorii deschizând un dosar de cercetare penală in rem (a faptelor) – procedura standard în cazul oricărei sesizări penale.

CNE este autoritatea care l-a scos nevinovat de plagiat în 2012 și pe fostul premier Victor Ponta, verdict care a fost contrazis de mai multe foruri, fiind răsturnat în mod oficial anul acesta, iar Ponta rămânând fără titlul de doctor.

Laura Codruța Kovesi a respins aceste acuzații, arătând că teza de doctorat îi aparține în totalitate, lucru pe care l-a făcut și în 2012, la apariția acuzațiilor din partea Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică.

„În situația în care este depusă o sesizare de orice natură (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat”, afirma Laura Codruța Kovesi, în cadrul unui comunicat de presă, publicat pe site-ul DNA.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...