Comisia juridică: Gabriel Oprea poate fi URMĂRIT PENAL pentru ucidere din culpă

Comisia juridică: Gabriel Oprea poate fi URMĂRIT PENAL pentru ucidere din culpă
Senatorii din Comisia juridică au avizat miercuri favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, decizia fiind luată cu 8 voturi „pentru” și două „împotrivă”.
Președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc a declarat, după votul referitor la ridicarea imunității parlamentare a lui Oprea, că acesta nu a vrut să spună foarte multe lucruri, doar a încercat să explice, procedural vorbind, cum anume funcționau aceste coloane oficiale: „A stat foarte puțin. Nu vreau să interpretez eu, nu neapărat este neobișnuit (că nu a venit însoțit de avocat – n.r.). Cred că domnul Oprea a înțeles că nu vine la Comisia juridică să se apere sau să își prezinte apărarea aici. Se va duce la instanță și la Parchet, ceea ce e absolut firesc”, a spus Boboc. Solicitarea procurorilor ar urma să fie votată în plen luni, 19 septembrie.
„Am spus ce am făcut , am fost la trei instituții ale statului român. (…) Am explicat că în jur de ora 19:00, 19 și ceva mă deplasam spre casă. Din cercetările făcute, mașina poliției nu avea viteză, mașina mea nu avea viteză, un coleg, un coleg a căzut într-o groapă.Din păcate a fost o tragedie și a murit un tânăr în plin centru al Capitalei”, a declarat Gabriel Oprea după ce a ieșit din sala de ședinte unde a vorbit în fața senatorilor din Comisia juridică.
Fostul vicepremier a ținut să specifice, încă o dată, că nu era vorba despre o coloană oficială care îl însoțea, ci despre un antemergător și că nu demnitarul stabilește planul de măsuri pentru protecția sa, implicit nici viteza cu care trebuie să se deplaseze vehiculele, așa cum au arătat procurorii DNA.
„Nu un vicepremier sau un ministru de Interne stabilește planul de măsuri și tot ceea ce ănseamnă o deplasare în siguranță. V-am explicat, în primul rând nu e vorba de coloană, ci de antemergător, o mașină de poliție, am explicat că nu un ministru sau un vicepremier stabilește planul de măsuri”, a adăugat Oprea.
Pe 1 septembrie, procurorii anticorupție au cerut începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea,pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii anticorupție arată că, „profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de Interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de Interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere”, inclusiv a unei motociclete pentru a-și facilita deplasările, în noaptea morții polițistului Bogdan Gigină acesta îndreptându-se spre locuința personală. Procurorii au identificat drept cauză a morții neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile meteorologice din acea seară, coloana oficială deplasându-se cu 84 km/h, și au precizat că fostul ministru de Interne era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei dincolo de depășirea limitei de siguranță, fapt care a dus la decesul polițistului.
Procurorii anticorupție arată că, la momentul producerii accidentului fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni și că probele analizate au demnostrat că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.
Angajații respectivi făceau parte din compartimentul special al Brigăzii Rutiere a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, responsabilă pentru asigurarea însoțirii coloanelor oficiale, aceștia având atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.
„Din analiza documentelor care atestă componența zilnică a misiunilor de însoțire și deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică procurorii anticorupție.
Astfel, pentru fiecare deplasare era dispusă redirecționarea și a unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasa Oprea, provocând astfel o perturbare a modului în care era realizată activitatea de control și supraveghere a traficului.
„De exemplu, în seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu. (…) Așadar, profitând de autoritatea pe care funcția de ministru de Interne i-o conferea asupra funcționarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoțirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât și modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliției rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupție au reținut, astfel, că Oprea este cel care a determinat, în mod ilegal, prezența polițistului Bogdan Gigină ca motociclist în coloana oficială, deplasare în urma căreia acesta și-a pierdut viața. În același timp, în comunicatul DNA se precizează că accidentul de circulație s-a produs din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condițiile meteorologice, iar din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel, pentru că acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță.
„Din probele administrate rezultă că necesitatea deplasării cu viteze superioare impuse de ministrul de Interne a determinat o modalitate de lucru. În acest sens, motociclistul care deschidea coloana oficială trebuia să ajungă în intersecții înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit (dacă este cazul să dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), după care – în momentul apropierii restului coloanei – să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecție pentru a repeta acest proces. Acest mod de lucru corespunde și situației de fapt din prezenta cauză când, după ajungerea coloanei în intersecția străzii Știrbei Vodă cu Calea Plevnei, victima Gigină Bogdan-Cosmin a accelerat către următoarea intersecție, cea cu Splaiul Independenței, împrejurare în care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia”, mai arată procurorii.
Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât președintele Iohannis: 1.607 în 10 luni
Procurorii au arătat că Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituții publice și la destinații private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar președintele a avut 580 de deplasări, PICCJ urmând să facă cercetări în cazul vicepremierului pentru abuz în serviciu. Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, președintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul – 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat, însă, că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.
Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. În același dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția