Comisia pentru proiectul de țară al lui Iohannis, la start. Lista completă a membrilor

Comisia pentru proiectul de țară al lui Iohannis, la start. Lista completă a membrilor
Publicat: 20/09/2016, 19:14
Actualizat: 31/10/2016, 20:46

Consilierii prezidențiali care vor coordona lucrările comisiei sunt Leonard Orban și Cosmin Marinescu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

Lista completă a celor zece personalități independente politic care fac parte din comisia prezidențială îi include pe Cristian Popa, fost viceguvernator BNR și fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții; Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician, președinte al Fundației Mării Negre; Gabriela Drăgan, profesor universitar la Academia de Studii Economice București, director general al Institutului European din România; Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Gheorghe Oprescu, profesor universitar la Universitatea Politehnică din București și fost președinte al Consiliului Concurenței; Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR; Vasile Pușcaș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și fost negociator-șef pentru aderarea la UE; Cristian Pârvulescu, politolog, președintele Asociației Pro Democrația; Valentin Lazea, economist-șef al BNR și Iulian Chifu, fost consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu.

De asemenea, toate partidele parlamentare, inclusiv minoritățile naționale, și-au desemnat câte doi membri în comisia prezidențială care urmează să elaboreze proiectul de țară. PSD i-a nominalizat în comisia prezidențială pe deputatul Viorel Ștefan, președintele comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei și pe Marius Nica, fost ministru al fondurilor europene.

PNL i-a nominalizat pe Ene Dinga, fost ministru al integrării europene în Guvernul Tăriceanu, și pe Adrian Ciocănea, profesor universitar și fost șef al Direcției de Afaceri Europene în Guvernul USL condus de Victor Ponta. Reprezentanții UDMR în comisia prezidențială sunt europarlamentarul Winkler Gyula și deputatul Attila Korodi, fost ministru al mediului în două rânduri în Cabinetul condus de Victor Ponta.

ALDE i-a nominalizat pe Cosmin Cristian, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul Ponta, și Radu Cojocaru, fost deputat PNL în legislatura 1996 – 2000. PMP i-a desemnat în comisia prezidențială pe Siegfried Mureșan, europarlamentar și purtător de cuvânt al PPE, și pe Lucian Alexandru Curtu, decanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere la Universitatea Transilvania din Bvrașov.

Reprezentanții minorităților naționale sunt deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților din Cameră, și deputatul Ovidiu Ganț, iar din partea Guvernului în Comisia prezidențială se va afla Vasile Iuga, senior advisor PwC.

Comisia prezidențială urmează să aibă prima ședință până la finalul lunii septembrie și va fi prezidată de președintele Klaus Iohannis. La mijlocul anului viitor comisia ar urma să prezinte un document politic privind proiectul de țară și să își încheie activitatea.

Inițiativa de a constitui Comisia a fost luată după ce președintele Klaus Ioahnnis a avut consultări cu liderii politici imediat după Brexit, când s-a pus problema unui proiect de țară în noul context european.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA