Comisii: Bugetul Transporturilor, aprobat după dispute legate de un amendament al lui Fenechiu

Comisii: Bugetul Transporturilor, aprobat după dispute legate de un amendament al lui Fenechiu
Publicat: 28/11/2013, 23:04
Actualizat: 31/07/2014, 14:51

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat, joi seară, în Comisiile parlamentare de buget, în cuantumul propus de Guvern, după dispute care au determinat supendarea discuțiilor timp de o oră, legate de un amendament al deputatului PNL Relu Fenechiu la care liberalul a renunțat în final.

Disensiunile au fost generate de un amendament susținut de Fenechiu în cazul refacerii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Iași – Târgu Mureș.

Președintele Comisiei de buget, Cosmin Nicula, a suspendat pentru aproximativ o oră lucrările celor două Comisii reunite pentru o pauză de consultări cu deputatul PNL Relu Fenechiu, ministrul Bugetului Liviu Voinea, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Gheorghe Gherghina și secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Manuel Donescu.

Deputatul PNL a susținut la prezentarea amendamentului său că vizează refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Iași – Târgu Mureș, deoarece studiul de fezabilitate realizat inițial a ieșit la o valoare exagerată care ar putea fi redusă la jumătate.

„Eu propun ca tot în acest an să facem licitația și să alocăm banii pentru asistența tehnică pentru elaborarea documentației tehnico-economice în vederea realizării acestei autostrăzi. Documentația tehnico-economică are rolul de a pregăti parteneriatul public-privat pentru realizarea acestei autostrăzi, legea parteneriatului public-privat este în Camera Deputaților ca și cameră decizională și la anul cu siguranță va fi operațională, așa încât în anul 2015 din cei 7 euro-cenți pe care Guvernul i-a propus să-i utilizeze pentru dezvoltarea infrastructurii să începem construirea acestei autostrăzi”, a spus Fenechiu.

El a menționat că în forurile de conducere ale PNL s-a decis promovarea acestui amendament, susținut public inclusiv de președintele partidului, Crin Antonescu.

Deputatul PNL a mai precizat că prin amendamentul propus nu se afectează cu nimic deficitul bugetului de stat.

Ulterior, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a anunțat că nu susține amendamentul lui Fenechiu și nu susține „niciun amendament legat de Târgu-Mureș – Iași”. El a afirmat că dezbaterea amendamentului ar încălca trei legi în vigoare, menționând că în acestea se precizează că nu se pot aloca bani pentru studii de fezabilitate realizate deja în ultimii cinci ani.

Voinea a mai precizat că proiectul în cauză nu a fost considerat unul prioritar, întrucât ministrul Transporturilor nu a transmis Ministerului de Finanțe acest obiectiv de investiții ca prioritar.

„Acest nou studiu de fezabilitate ar trebui să fie aprobat de unitatea de evaluare a investițiilor publice din Ministerul Finanțelor. Ca urmare sunt trei texte clare de lege pe care această propunere le încalcă. Asta nu înseamnă că nu poate fi luat în discuție, dar nu în acest moment și nu în acest cadru”, a mai spus Voinea.

La rândul său, în replică, Fenechiu a acuzat Guvernul de faptul că s-ar încălca normele democratice.

„A-mi spune mie un ministru, în Camera Deputaților, că bugetul îl face Guvernul și nu Camera Deputaților mi se pare un grav atac la democrația din această țară (…) Sunt total de acord că nu se poate face un alt studiu de fezabilitate, de aceea eu propun doar o modificare a studiului de fezabilitate, care costă câte sute de mii de euro și care sub nicio formă nu este interzis de niciun fel de lege (…) Nu ministrul Transporturilor, nu ministrul de Finanțe, ci Parlamentul decide unde se fac investițiile românilor, să fie clar, pentru că altfel nu ar mai avea niciun sens să votăm ceva aici”, a afirmat Fenechiu.

Amendamentul promovat de deputatul PNL prevedea: „Se alocă suma de 60.000 mii lei pentru finanțarea obiectivului de investiții «Asistență tehnică pentru elaborarea documentației tehnico-economice în vederea realizării autostrăzii Iași – Târgu Mureș»”. Ca sursă de finanțare, în amendament se preciza drept sursă de finanțare POS Transport și fonduri bugetare.

În cele din urmă, Fenechiu a anunțat retragerea amendamentului. „Vrem să vedem imediat în prima zi de după legea bugetului că în anexa, în fișa proiectelor cu finanțare europeană va exista acest proiect”, a susținut deputatul PNL.

În final, bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat în cuantumul propus de Guvern, respetiv de 6,46 miliarde de lei, în creștere cu 6,4% față de acest an.

Discuțiile pe tema bugetului vor continua vineri la Comisiile parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top