CONSILIUL EUROPEAN. Negocierile de la Bruxelles AU EȘUAT. Băsescu: Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese

CONSILIUL EUROPEAN. Negocierile de la Bruxelles AU EȘUAT. Băsescu: Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese
Publicat: 23/11/2012, 22:20
Actualizat: 09/08/2015, 23:47

Negocierile de la Bruxelles pe banii europeni pentru exercițiul financiar 2014-2020 nu s-au finalizat cu un acord al „celor 27”, însă liderii UE au convenit asupra unui set de principii de la care să pornească discuțiile viitoare în perspectiva unei înțelegeri la începutul lui 2013. Varianta de buget pe care se vor purta negocierile viitoare presupune o tăiere de 100 de miliarde de euro față de cel precedent.

Cu toate acestea, potrivit președintelui Traian Băsescu, România a reușit să-și îndeplinească din obiectivele cu care a venit la Bruxelles. „Știu cert că în momentul de față pentru 2014-2020 agricultorii români vor avea o creștere graduală la plățile directe de cel puțin 5 miliarde de euro. Deci, la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte cinci miliarde”, a spus șeful statului.

De asemenea, a precizat Băsescu, s-a reușit readucerea cofinanțării la 85% față de 75% cum era în varianta inițială, precum și eligibilitatea TVA. „TVA eligibilă și cofinanțare de 85% înseamnă pentru bugetul anual al României între 2,2 și până la 2,4 miliarde de euro anual. S-a acceptat și o prefinanțare de 4%, deci acele plăți în avans. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat este destul de mult, dar îmi propun ca în acest interval de negociere să ajungem măcar la 7% prefinanțări, ceea ce ar fi extrem de important. Dacă rămânem în acord cu instituțiile financiare, am introdus deja top-up-ul de la 85% la 95% și doar 5% rămâne să ajungă contribuția românească. Aceasta ar fi condițiile pe care noi le-am vizat cu prioritate”, a mai spus Băsescu.

Președintele a insistat că aceste lucruri stabilite în decursul celor două zile de negocieri nu vor suporta modificări în discuțiile viitoare. „Documentul de azi-noapte rămâne un document bază, adică cele asupra cărora deja s-a convenit, așa rămân”, a spus Băsescu. El a precizat că până acum s-au găsit soluții „mai mult sau mai puțin acceptate” pentru 70 din cele 100 de miliarde ce trebuie reduse din bugetul UE pentru perioada 2014-2020, pentru restul urmând să se ia decizii în următoarele întâlniri ale liderilor europeni. „Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese”, a apreciat șeful statului.

Gândul a transmis LIVE desfășurarea evenimentelor de la Bruxelles.

UPDATE 18:40 Traian Băsescu:În concluziile Consiliului se preiau condiționalitățile din Tratatul Fiscal. Ideea de a-ți crea condiții să absorbi banii este esențială. Singura sumă care este certitudine este acel minim 5 miliarde în plus pentru agricultori.

UPDATE 18:39 Traian Băsescu: Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii net pentru că e criză. Lucrurile trebuie privite cu înțelegere și dintr-o parte, și din alta.

UPDATE 18:38 Traian Băsescu: Astăzi și ieri am văzut la toți liderii politici dorința de a găci soluții. Nu ne place că unele state vor să aibă contribuții mai mici, poate nici altora nu le place că noi vrem sume mai mari, dar doar așa putem rămâne loiali unei Europe Unite.

UPDATE 18:37 Traian Băsescu: Fermierii români sunt afectați din cauza diferenței de subvenții. De asta sunt produse din Italia, Franta sau Olanda mai ieftine decât cele din România. E important să mărim subvenția.

UPDATE 18:33 Traian Băsescu: ce am stabilit toți este ca documentul la care s-a ajuns azi noapte rămâne un document bază, ce s-a convenit, așa rămâne. Știu cert că în momentul de față pentru 2014-2020 agricultorii români vor avea o creștere graduală de cel puțin 5 miliarde de euro.

UPDATE 18:27 Traian Băsescu:TVA eligibil și cofinanțare de 85% înseamnă 2,2 la 2,4 miliarde de euro pe an. Ce am reușit parțial: prefinanțarea. În momentul de față s-a acceptat o cofinanțare de 4%. Aici îmi propun ca în acest interval să ajungem la 7% prefinanțări.

UPDATE 18:26 Traian Băsescu: Obiectivul nostru a fost relaxarea condițiilor de accesare. Documentul de care a circulat reflectă aceste discuții.

UPDATE 18:24 Traian Băsescu: Solicitările de reducere a bugetului variau între 50 și 200 de miliarde. Acum știm precis că reducerea va fi de 100 de miliarde. Al doilea element important: s-au găsit niște soluții mai mult sau mai puțin acceptate pentru reduicerea a 70 de miliarde. Trebuie găsite soluții pentru încă 30 de miliarde.

UPDATE 18:23 Traian Băsescu: Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese.

UPDATE 18:13 Cancelarul german Angela Merkel: „Probabil vom discuta până la sfârșitul anului, într-un cadru constructiv pentru a ajunge la un acord. Am înțeles ce trebuie făcut, dar am recunoscut că ne mai trebuie timp. E greu de estimat cât timp ne trebuie pentru acest acord”

UPDATE 18:10 Jose Manuel Barroso: „Vrem ca bugetul să fie corect și transparent și să aibă rezultate eficiente. Comisia cere ca acest buget să fie modernizat și să fie folosit în interesul cetățenilor. Știm că toată lumea trebuia să facă un compromis. Sunt însă multe diferențe de opinie”

UPDATE 18:08 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Dincolo de a discuta valoarea bugetului, trebuie să ne concentrăm pe calitatea acestuia”

UPDATE 18:00 „Avem nevoie de mai mult timp pentru a analiza o soluție. E un buget pentru o aproape o decadă, iar acești șapte ani vor fi cruciali”, a declarat președintele Consiliului, Herman van Rompuy,

UPDATE 17:30 Negocierile au eșuat. Discuțiile pe un alt proiect se vor relua la începutul anului 2013. Președintele Traian Băsescu face primele declarații după redactarea concluziilor summitului de către liderii europeni, care are loc în acest moment. Elisabetta Olivi, purtătoarea de cuvânt a premierului itatalian Mario Monti, a declarat, pentru gândul, că nu sunt șanse să se ajungă deocamdată la un acord, nefiind în acest moment poziții convergente ale liderilor UE în privința propunerilor făcute de van Rompuy. „Impresia este că principala temere vizează blocarea bugetului de către Marea Britanie, dacă se forțează luarea unei decizii astăzi”, a spus ea.

UPDATE 16.00Nemulțumirile statelor contributoare ar urma să se reflecte în câteva noi tăieri față de propunerea de aseară a lui van Rompuy, scenariu de buget cu numărul trei fiind așteptat după dineul liderilor europeni din această după-amiază. Tot atunci se va ști și dacă negocierile mai pot continua la acest moment.

UPDATE 15.45 Surse europene susțin că în scenariul de buget numărul doi avansat aseară de van Rompuy, UE e dispusă să lase la latitudinea fiecărui stat să decidă dacă plafonează sau nu subvențiile pentru agricultură. În proiectul inițial al președintelui Consiliului se viza limitarea la 300.000 de euro a banilor pe care un agricultor îi putea primi de la UE din 2014. Pentru marii fermieri, cum e cazul lui Culiță Tărâță, Ioan Niculae sau Adrian Porumboiu, pierderile preconizate erau de ordinul milioanelor de euro.

UPDATE 15.00Discuțiile de la Bruxelles cresc miza încheierii unui nou acord cu FMI. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a acceptat, de principiu, ideea ca țările aflate într-un acord cu instituțiile financiare internaționale să poată primi o derogare și să participe cu doar 5% din bani proprii, în loc de 15-25%, în proiectele de coeziune. Cu alte cuvinte, rata de cofinanțare să meargă spre 95%.

La ultima vizită a delegației FMI, Traian Băsescu a vorbit despre intenția de a se încheia un nou acord. Experții fondului au pus însă câteva condiții imposibil de realizat în 2-3 luni: rezolvarea restanțelor în sănătate și educație, plus câteva privatizări lăsate în aer, între care Oltchim și Tansgaz.

UPDATE 14.45 În acest moment, din propunerea de buget a lui van Rompuy de aseară, România ar ieși cu un total de 40 de miliarde de euro, din care 21-22 de miliarde pentru coeziune (infrastructură, mediu) și puțin peste 18 miliarde pentru agricultură, arată calculele gândul. Față de actualul buget 2007-2013 ar apărea o pierdere la proiectele de dezvoltare rurală, dar sub 1 miliard de euro.Din cifrele vehiculate momentan la nivel european, dar supuse negocierilor, România ar putea spera, pentru agricultură la 11,2 miliarde pentru plata directă a subvențiilor și 7 miliarde pentru dezvoltare rurală.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, marile variabile de care depinde potențialul de absorbție a banilor care vor fi alocați în final României sunt procentul de cofinanțare și cel de prefinanțare a proiectelor la care se angajează UE și disponibilitatea de a deconta practic TVA-ul pus de beneficiar.
În scenariile luate acum în discuție de șefii de stat și de guvern au în față, pentru anumite proiecte, o scădere a cofinanțării actuale de 85%. Pentru o pensiune pe bani europeni, spre exemplu, o firmă ar urma să pună din propriul buget 25%, în loc de 15%, cât contribuie în prezent. În plus, nu și-ar mai recupera TVA-ul de la UE. Există însă și derogări. Pentru fondurile de coeziune (drumuri, mediu, infrastructură, canal), cofinanțarea s-ar păstra la 85%.

Ținta României ar fi păstrarea cofinanțării și prefinanțării actuale și a TVA-ului eligibil. Altfel, ar urma să rezerve din bugetul național peste 2 miliarde pe an pentru a da o șansă absorbției fondurilor, banii urmând să fie tăiați pe plan inten de la investiții.

UPDATE 14:10 Principala țintă a României la acest moment este anularea condiției ca noile alocări bugetare să se limiteze în funcție de cât a reușit să absoarbă fiecare țară din 2007 până acum. Aici, România are o rată de absorbție sub 10%, în timp ce Polonia depășește 90%.

UPDATE 13:54 La start, bugetul de 978 de miliarde al lui van Rompuy, care aduce chiar 5 miliarde peste ceea ce președintele Consiliului European propusese anterior, a atras însă criticile statelor mari. Marii Britanii, care insistă pentru tăieri și mai consistente, i s-au alăturat și nemulțumirile Germaniei.
La nivel neoficial se acreditează tot mai mult varianta amânării discuțiilor pentru la anul. Singura satisfație în rândul marilor contributori i s-a dat lui Francois Hollande. La rândul său, Hollande încearcă să îl convingă pe Cameron să mai cedeze. De altfel, singurele întâlniri pe care van Rompuy le-a avut azi au fost cu cei doi.

UPDATE 13:30 Traian Băsescu a ajuns printre primii la întâlnirea liderilor UE din a doua zi a summitului destinat bugetului european pentru următorii șapte ani. Discuțiile sunt programate să înceapă în jurul orei 13.00, după ora României.

Noua variantă de buget pe care președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a avansat-o joi seară pentru a obține compromisuri pe bani europeni se traduce în fonduri suplimentare pentru agricultură și coeziune, în detrimentul proiectelor de Competitivitate destinate regiunilor dezvoltate.
Noua formulă ar aduce câteva avantaje României, dar mulțumește în special Franța și Polonia care vor obține cel mai mult din noile plusuri.
S-ar tăia, în schimb, de la proiectele de infrastructură, energie și rețele digitale. Mai puțini bani rămân și la dispoziția Coroației sau a altor potențiale noi state membre.
Ambițiile premierului britanic, David Cameron, vizează însă tăieri și mai consistente, ceea ce încă pune sub semnul întrebării ajungerea astăzi la un acord.
După primele discuții de aseară, președintele Taian Băsescu s-a declarat optimist.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, pentru nevaccinați, masca obligatorie, iar nunțile...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021