Probleme în USR, cu o zi înaintea primului tur al scrutinului pentru șefia partidului. Eduard Răducanu, membru USR Argeș, a contestat candidatura lui Dominic Fritz, motivând lipsa cetățeniei. Răducanu, și el candidat la președinția USR, și-a informat colegii că „în spiritul transparenței pe care o clamăm cu toții”, a contestat candidatura lui Dominic Fritz la comisia electorală a partidului.
Motivul îl reprezintă „lipsa cetățeniei române și problemele care pot apărea de aici”. Solicitarea i-a fost respinsă. Acesta a transmis, de asemenea, că „nu va face niciun alt demers în justiție, în afara partidului”.
În mesajul său, Răducanu a subliniat că Fritz ar trebui să vină cu un document emis de autorități, prin care i se permite această candidatură.
„Consider că Dominic Fritz are o datorie față de noi toți membrii, față de partid, în integralitatea lui. Dominic Fritz are obligația să ne prezinte tuturor un document oficial emis de către instituțiile abilitate ale statului român prin care să se ateste că are dreptul de a ocupa o funcție de conducere într-un partid din România, implicit de reprezentare la nivel național”.
Acesta consideră că primarul Municipiului Timișoara „avea obligația” să atașeze un astfel de document oficial la dosarul de candidatură.
Lipsa cetățeniei române ar putea constitui o vulnerabilitate la adresa USR, în opinia lui Răducanu.
„Riscul reputațional al USR primează în fața oricărei dorințe de a ocupa o funcție sau alta. Orice alt actor politic sau civic îi poate contesta o posibilă funcție de Președinte al USR. Este vorba de calitatea de reprezentant legal, la nivel național, în condițiile în care acest candidat nu are nici măcar dreptul de a vota la alegerile parlamentare și prezidențiale”.
Dominic Fritz a anunțat partidul că va candida la conducerea USR, în urmă cu o săptămână.
Primarul Timișoarei a pregătit și un document electoral, de 18 pagini, cu titlul „Un nou contract politic pentru o Românie modernă și integratoare”.
În mesajul său pentru colegi, primarul vrut să clarifice legalitatea candidaturii sale.
Acesta a afirmat că s-a consultat cu „juriști importanți din România”, cu privire la dreptul său de a candida pentru șefia unui partid politic.
„La final, vreau să clarific legalitatea candidaturii mele care este pusă sub semnul întrebării, nejustificat, în cercuri interne și externe. Legislația din România îmi conferă dreptul de a fi membru al unui partid politic, și implicit de a-l conduce, iar acest drept a fost deja testat în justiție, cu ocazia contestărilor la candidatura mea la Primăria Timișoarei în 2020 și în 2024.
Potrivit unui comunicat al USR, cei nouă membri înscriși în alegerile pentru funcția de președinte al USR sunt:
Conform statutului USR, președintele este ales prin vot direct și secret, pe o platformă electronică securizată, de către toți membrii de partid. Turul întâi este programat între 11 și 13 iunie. Citește AICI.
CITEȘTE ȘI: