Contract semnat pentru construcția unui nou penitenciar în Prahova / Viitoarea închisoare va avea 1000 de camere la standardul de 4 metri

Contract semnat pentru construcția unui nou penitenciar în Prahova / Viitoarea închisoare va avea 1000 de camere la standardul de 4 metri
Foto cu caracter ilustrativ Sursa: picryl.com
Publicat: 29/12/2023, 15:50
Actualizat: 29/12/2023, 17:09

Ministerul Justiției anunță că a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor la Penitenciarul de la Berceni, Jud. Prahova. Noul penitenciar va beneficia de 1000 de locuri de detenție, calculate la standardul de 4 metri pătrați.

Potrivit MJ, din cele 1000 de locuri de cazare, dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deținuții cu regim închis, restul de 100 de locuri fiind destinate deținuților clasificați la regimul de maximă siguranță.

Noul penitenciar este menit să crească capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranță și închis a unităților penitenciare din regiunea de sud a țării, iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de ocupare sub 100%.

Alina Gorghiu a precizat că investiția în penitenciarul de la Berceni se ridică la peste 850 de milioane de lei.

Acest proiect, la fel ca și cel de la Unguriu, din județul Buzău, este crucial pentru modernizarea sistemului penitenciar. Este important faptul că ambele proiecte au intrat în faza de execuție a lucrărilor. Investiția de la Berceni depășește 850 mil lei. Construcția celor două penitenciare reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că statul român face mari eforturi pentru a rezolva definitiv problema locurilor de detenție la standarde europene, a transmis ministrul Justiției.

Șefa de la Justiție a ținut să menționeze că noile penitenciare nu le v-a mai permite marilor fugari ai României să invoce aspecte legate de condițiile din penitenciarele românești, așa cum de pildă a invocat Cătălin Cherecheș în Germania, sau Darius Vâlcov, în Italia, cel din urmă fiind extrădat pe data de 14 august. (detalii AICI)

„Acestea sunt primele investiții pornite de la zero după mulți ani dar lor li se adaugă proiectele anuale de amenajare a noi locuri de detenție în penitenciarele existente, inclusiv cele 1275 planificate pentru anul acesta. Este foarte important faptul că nimeni nu va mai putea invoca aspecte din trecut care țineau de condițiile de detenție pentru a se sustrage de la executarea pedepselor cu închisoarea. Lucrurile sunt deja radical schimbate”, adăugă Alina Gorghiu.

11 pavilioane și o suprafață construită de 77.709,8 m2

Viitorul penitenciar de la Berceni va avea o suprafața construită de 77.709,8 m2 și o suprafața desfășurată de 94.263,10 m2. Zona de detenție va avea 11 pavilioane de detenție interioară astfel:

– 9 pavilioane independente unul față de celălalt pentru deținuții din regim închis, a câte 100 locuri de detenție fiecare.
– 2 pavilioane independente unul față de celălalt pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de maximă siguranță.

Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenție, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activități de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă, transmite MJ.

Alte facilități relevante atât pentru personal, cât și pentru persoanele custodiate sunt următoarele: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (ex: birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion “Vizite” (inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul, spații de tipul mama și copilul, spațiu vizite de tip părinte – copil, spatii pentru vizite conjugale).

CITIȚI ȘI:

Decizia privind aderarea României în Schengen pe cale aeriană și maritimă se va lua în COREPER/ „Ține locul de JAI” – SURSE

PSD ia în calcul comasarea primului tur de prezidențiale cu alegerile locale, dar exclude comasarea alegerilor generale cu localele – SURSE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...