Corlățean despre declarația lui Viktor Orban: Suntem liberi și ospitalieri, dar avem și sensibilități

Corlățean despre declarația lui Viktor Orban: Suntem liberi și ospitalieri, dar avem și sensibilități
Publicat: 04/10/2012, 19:37
Actualizat: 10/02/2019, 08:14

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că România primește cu ospitalitate oficialii din Ungaria, însă dorește să se țină cont de sensibilitățile cu privire la interferarea în campania electorală din această toamnă.

„Cu toții suntem liberi și mă bucur că suntem liberi. Și în general oamenii din țara asta, că vorbim de români, de maghiari, de germani sau alte naționalități, suntem oameni ospitalieri. România primește cu ospitalitate toți vizitatorii și oficialii străini, mai ales cei din Ungaria și în vizitele oficiale și private. Ceea ce este important ca în cadrul acestei libertăți pe care o avem cu toții, este să se țină cont de anumite sensibilități pe care le-am transmis la Budapesta. Și asta este speranța, că ceea ce am discutat la Budapesta va fi respectat”, a afirmat Corlățean, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist referitoare la afirmația premierului ungar, Viktor Orban, de miercuri, de la Târgu-Mureș.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, fiind întrebat despre cererea Ministerului român de Externe ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a se implica în campania electorală din România, că, din fericire, oamenii sunt liberi.

Premierul Ungariei a fost întrebat de jurnaliști cum răspunde cererii făcute de Ministerul român de Externe în urmă cu câteva zile ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a se implica în campania electorală din România,

„Din fericire, suntem cu toții oameni liberi”, a declarat Orban.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a solicitat în cadrul vizitei oficiale efectuate luni la Budapesta ca politicienii din Ungaria să se abțină de la a altera campania electorală din România cu episoade care pot genera tensiuni și interpretări de natură etnică.

Șeful diplomației a avut la Budapesta întrevederi cu omologul ungar, János Martonyi, cu premierul Viktor Orbán și cu președintele Parlamentului, László Kövér.

„Eu am transmis un mesaj clar în toate întâlnirile oficiale pe care le-am avut și am spus faptul că, în opinia Guvernului României este important să privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relației bilaterale și să evităm alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretări în legătură cu așa zise tensiuni de natură etnică și din acest punct de vedere am solicitat ca în perioada care urmează, în această toamnă, când în România se va desfășura o campanie electorală importantă pentru viitoarea structură a Parlamentului și pentru viitorul Guvern să avem înțelepciunea de a separa interesele de natură politică internă dintr-o țară sau alta și să nu amestecăm campania electorală românească cu alte lucruri care țin, poate, de interesele politice de la Budapesta”, a declarat Corlățean.

El a adăugat că le-a explicat oficialilor din țara vecină că e important ca tematica de campanie electorală să fie concentrată pe prioritățile de ordin economic și social ale societății românești, care sunt relevante inclusiv pentru cetățenii de etnie maghiară.

„Și din acest punct de vedere am exprimat speranța că interesul de a avea o campanie electorală care să se concentreze pe prioritățile reale ale societății românești, de ordin economic și social, care sunt extrem de relevante pentru toți cetățenii, și pentru români și pentru maghiarii din România, să nu fie alterată, direcționată de alte lucruri”, a afirmat Corlățean.

Șeful diplomației a relatat că a reluat cu președintele Parlamentului, László Kövér, subiectul reînhumării scriitorului József NyirÅ‘, căruia i-a transmis „foarte clar” că România și comunitățile evreiești au sensibilități importante față de aceste demersuri privind reînhumarea și că acestea nu pot fi acceptate.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, implicându-se în acțiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a venit în România deși președinții celor două Camere ale Parlamentului de la București de la acea vreme, Vasile Blaga și Roberta Anastase, îi ceruseră să își amâne vizita după alegerile locale.

De asemenea, cu două zile înainte de referendumul din 29 iulie, Viktor Orban s-a aflat într-o vizită privată în România, ocazie cu care le-a sugerat maghiarilor din Transilvania să boicoteze referendumul. „Le urez românilor și maghiarilor să ia decizii bune, adică să nu ia nici o decizie”, a afirmat Orban.

Ratele prezenței la vot în județele în care se află comunități maghiare însemnate au fost cele mai scăzute din țară, iar premierul Victor Ponta, precum și MAE au reacționat critic față de afirmația premierului Ungariei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic