Corlățean la Sky News: Românii trebuie să aibă din 2014 în Marea Britanie drepturile tuturor europenilor

Corlățean la Sky News: Românii trebuie să aibă din 2014 în Marea Britanie drepturile tuturor europenilor
Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat duminică, la postul britanic Sky News, că românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni europeni și la fel ca drepturile de care beneficiază cetățenii britanici în țările UE.
Publicat: 04/03/2013, 10:32
Actualizat: 03/07/2013, 23:08

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat duminică, la postul britanic Sky News, că românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni europeni și la fel ca drepturile de care beneficiază cetățenii britanici în țările UE.

Corlățean a fost întrebat despre discuțiile din Marea Britanie referitoare la restricționarea accesului pentru români și bulgari la unele beneficii sociale, cum ar fi sistemul național de asigurări de sănătate și care a fost poziția pe care a transmis-o oficialilor de la Londra cu privire la acest subiect.

„Poziția noastră a fost clară. Nu este doar o poziție a României, ci este o poziție europeană. Pentru acei cetățeni europeni care respectă regulile, directiva europeană, regulile europene și naționale, cred că nu trebuie luate în calcul numai obligații, ci și drepturi. Cred că acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil și cetățenilor britanici din toate statele membre UE. Cred că tot ceea ce funcționează pentru britanici trebuie să funcționeze și pentru ceilalți europeni, incluzând și românii”, a spus Corlățean.

De asemenea, întrebat dacă are în vedere acțiuni legale dacă aceste drepturi le vor fi negate românilor în Marea Britanie, Corlățean a arătat că a primit asigurări de la oficialii britanici că vor aplica Directiv 38 în domeniu și că nu crede că dacă legislația europeană va fi respectată e nevoie de o discuție privind sancțiuni legale.

Totodată, el a subliniat că românii nu trebuie considerați imigranți în Marea Britanie, deoarece sunt cetățeni europeni.

„Noi nu vorbim despre români ca imigranți, noi suntem cetățeni europeni. Noi suntem cetățeni europeni, așadar avem drepturile noastre legitime în conformitate cu Tratatele UE”, a spus Corlățean, care a insistat că a primit asigurări din partea Guvernului britanic că restricțiile de muncă vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2014.

El a amintit că românii din Marea Britanie au contribuit la construcția facilităților sportive pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 și că majoritatea sunt bine integrați în societatea britanică, plătindu-și contribuțiile și taxele.

Întrebat dacă dezbaterea din Marea Britanie nu are și elemente rasiste având în vedere citarea cifrelor despre rata criminalității a românilor din această țară, Corlățean a menționat că nu e de acceptat transferarea responsabilității pentru infracțiunile unora dintre cetățenii români către întreaga comunitate.

Ministrul român a adăugat și că cea mai mare parte a acestor infracțiuni nu sunt în categoria celor grave. „Aceia care au făcut infracțiuni trebuie să fie pedepsiți, dar eu nu fac greșeala, de exemplu, de a-i asimila pe huliganii din fotbalul britanic cu toți britanicii, ar fi absurd”, a mai spus Corlățean.

„Turismul pentu ajutoare sociale” trebuie să înceteze înaintea ridicării restricțiilor de pe piața muncii pentru români și bulgari, a declarat duminică ministrul britanic de Externe William Hague pentru BBC News Online.

Hague a declarat că imigranții nu trebuie atrași în Marea Britanie doar de faptul că beneficiile sociale sunt accesibile. El a afirmat că miniștrii vor eliminarea „stimulentelor artificiale, vicioase”. Ministrul a recunoscut că nu există o cifră „magică”, secretă, care să arate câți români și bulgari s-ar putea muta în Marea Britanie după expirarea restricțiilor de pe piața muncii, în 2014.

„Nu cred că cineva poate oferi o previziune corectă, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libertatea de mișcare a persoanelor, iar britanii profită enorm de aceasta”, a spus el.

„Prin urmare, da, avem acest lucru, dar trebuie să fim atenți ca turismul pentru ajutoare sociale să se încheie”, a adăugat ministrul. „Acesta trebuie contracarat astfel încât oamenii să nu vină în țara noastră, sau în orice altă țară, doar pentru că sunt atrași de ajutoare sociale”.

Hague susține că diaspora română și bulgară arată că cetățenii acestor două țări aleg alte state decât Marea Britanie pentru a emigra, ceea ce oferă „o oarecare asigurare”.

Ministrul britanic susține că Guvernul lucrează deja pentru a reduce imigrația în Marea Britanie și intenționează să elimine lucrurile care ar putea „atrage” imigranții. „Este important să nu existe stimulente artificiale, vicioase pentru ca oamenii să vină în Marea Britanie”, a explicat el.

Și premierul David Cameron a declarat, marți, că intenționează să blocheze accesul la ajutoare și locuințe sociale pentru imigranții nou-veniți care nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Această măsură, care este așteptată să scutească contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas într-o serie vastă de reglementări menite să limiteze accesul imediat al imigranților la serviciile publice și ajutoare sociale, relatează cotidianul Daily Express în pagina electronică.

„Suntem o țară corectă și o țară primitoare, dar nu una permisivă”, a declarat Cameron. „Să ne asigurăm că țara noastră este cea mai dură în loc de cea mai permisivă”.

Acesta le-a cerut de asemenea miniștrilor să „gândească ca niște conservatori” și să găsească noi idei pentru a limita accesul imigranților la NHS (National Health System), locuințe sociale și alte tipuri de ajutoare sociale.

Promițând noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migrația masivă din Bulgaria și România, când restricțiile de circulație vor fi eliminate la sfârșitul anului, acesta a declarat: „Cred că cel mai important este să ne asigurăm că, deși avem liberă circulație, nu suntem un stat permisiv”.

„De aceea parcurgem în detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurări de sănătăte și cel imobiliar”, a mai spus Cameron.

Peste 250.000 de români și bulgari au ajuns în Marea Britanie în ultimii cinci ani, înainte de deschiderea totală a pieței muncii pentru ei, iar 175.000 au primit numere de asigurare națională, relatează Daily Mail, în ediția electronică

Statisticile publicate de Ministerul britanic de Interne săptămâna trecută arată că în perioada 2007-2012, au fost aprobate în total 262.929 de dosare de muncă sau stabilire în Marea Britanie pentru români și bulgari. Doar în 2012 au fost emise 14.583 de permise pentru liber-profesioniști și 20.842 pentru culegători de fructe. Unele dintre aceste permise emise în ultimii cinci ani au mers către aceiași imigranți, care se întorc pentru a lucra pe câmp sau în fabrici.

Datele separate publicate de Ministerul Muncii și Pensiilor arată că volumul numerelor de asigurare națională (National Insurance Numbers) emise pentru români și bulgari este în creștere. În perioada 2007-2011, au fost emise 176.040 astfel de numere pentru lucrătorii din cele două țări, cu un record de 40.260 în 2011.

În aceeași perioadă de patru ani, 945 de bulgari și români au fost expulzați din Marea Britanie, 139 au fost opriți la granițe și 64 au plecat voluntar. Săptămâna trecută s-a dezvăluit că 27.725 de români au fost arestați în Londra din 2007, chiar dacă doar 87.000 de persoane din această țară locuiesc în Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple