Corlățean: Principala țintă a lobby-ului diplomatic pe Schengen este Germania

Corlățean: Principala țintă a lobby-ului diplomatic pe Schengen este Germania
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri seară, că Germania este principala țintă a demersurilor politico-diplomatice ale României cu privire la aderarea la Schengen în următoarea săptămână, până la reuniunea Consiliului JAI din 7 martie unde subiectul este pe agendă.
Publicat: 01/03/2013, 23:39
Actualizat: 25/06/2013, 14:49

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri seară, că Germania este principala țintă a demersurilor politico-diplomatice ale României cu privire la aderarea la Schengen în următoarea săptămână, până la reuniunea Consiliului JAI din 7 martie unde subiectul este pe agendă.

„Haideți să spunem că principala țintă în săptămâna care a rămas până la reuniunea Consiliului JAI, principala țintă a demersului politico-diplomatic, este Berlinul”, a afirmat Corlățean, într-o emisiune la Realitatea TV, întrebat care țară dintre Olanda și Germania este pericolul principal pentru amânarea din nou a deciziei.

El a reiterat că Guvernul de la Haga nu mai face condiționarea între MCV și Schengen, ceea ce reprezintă un pas înainte, însă trebuie mers până la capăt cu demersurile față de Olanda, până când aceasta își va definitiva poziția la nivelul Parlamentului și Guvernului.

Corlățean a subliniat că poziția Germaniei la reuniunea JAI de săptămâna viitoare este „extrem de importantă”.

„Iar principalul demers este cel legat de Berlin. Nu este o speță simplă. O spun foarte clar, sunt lucruri care au fost afirmate în trecut, o condiționare a MCV și a Schengen. Mai sunt și alegeri în acest an în Germania, alegeri parlamentare, și tema asta a emigrației și a lucrurilor care s-ar putea întâmpla nu este o temă simplă. Eu vă asigur că facem tot ceea ce trebuie să facem în speranța că la reuniunea de peste o săptămână a Consiliului JAI se va ajunge la o decizie favorabilă pe o soluție de compromis”, a spus el.

De asemenea, ministrul de Externe a precizat că sunt contacte permanente cu Berlinul la nivel de șefi de diplomație și miniștri de Interne.

„Am stat chiar și azi la telefon cu omologul meu german. Deci, contactele sunt permanente, vă asigur. Acolo este o anumită evaluare în cadrul guvernului pe chestiuni legate de Ministerul de Interne, sunt niște lucruri pe care nu are rost să le discut public”, a spus Corlățean.

El a asigurat că subiectul Schengen este pe agenda reuniunii JAI de joi și că nu există posibilitatea să fie scos la următoarea reuniune COREPER, care ar trebui să aibă loc miercuri, iar Guvernul român va adopta la începutul săptămânii viitoare mandatul de reprezentare care va fi încredințat ministrului de Interne, Radu Stroe.

Potrivit șefului diplomației, România va cere în continuare o aderare în doi pași, cu frontierele maritime și de pe aeroporturi într-o primă fază, la sfârșitul lunii martie, iar apoi în o a doua fază cu frontierele terestre.

„Vă asigur că facem demersuri și în ziua reuniunii vom vedea care este decizia. Proiectul de decizie privind România și Bulgaria este pe ordinea de zi a Consiliului JAI (…) Nu există posibilitatea ca la reuniunile COREPER, cele care pregătesc reuniunea Consiliului JAI, pentru că România nu va accepta și oricum există o majoritate largă să nu se amâne acest subiect. Va fi pe ordinea de zi, vom vedea la momentul reuniunii și am pregătit, bineînțeles, o anumită gestiune a acestui subiect. În prima parte a săptămânii viitoare, Guvernul va adopta mandatul care va fi încredințat ministrului de Interne care va reprezenta România”, a mai spus Corlățean.

România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spațiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei țări sau a două state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia să fie luată în toamnă, a declarat și premierul Victor Ponta vineri seara.

El a explicat, la postul B1 TV, că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, dar că există și temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulți cetățeni români și bulgari vor emigra spre alte state.

Ponta a arătat totodată că și președintele Traian Băsescu are informații în acest sens, inclusiv despre faptul că statele respective pot „în extremis” să nu se mai opună dacă ar exista o acțiune politică comună din partea autorităților române.

Marți, premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de președintele Băsescu, el are destui ani în față pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eșec după eșec.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple