Cristian Bușoi: România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european

Cristian Bușoi: România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european
Cristian Bușoi
Publicat: 23/02/2024, 15:14

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, anunță că susține declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei, iar România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european.

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, îmi exprim întreaga susținere față de inițiativa prezentată în cadrul Summitului European al Industriei, prin „Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”. Această declarație, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată Prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia, a punctat Bușoi.

Cristian Bușoi, mai precizează faptul că: ,,prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7.8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. „Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.”

Europarlamentarul român mai aduce în discuție faptul că declarația de la Anvers propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru Ajutor de Stat, iar scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE.

Am spus în repetate rânduri că un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important. Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global, a mai adăugat Bușoi.

La nivelul UE, există deja un consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene, încheie Bușoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Care a fost verdictul după cel mai mare proces de fraudă din Vietnam