Cristian Preda: Barroso l-a domesticit pe dottore, Ponta a înțeles că nu e util un război cu CE

Cristian Preda: Barroso l-a domesticit pe dottore, Ponta a înțeles că nu e util un război cu CE
Publicat: 18/09/2012, 11:41
Actualizat: 08/02/2019, 12:57

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă că, în urma întrevedererii dintre președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și premierul Victor Ponta, este notabilă afirmația liderului USL că nu trebuie purtate războaie cu Comisia, ceea ce înseamnă că „Barroso l-a domesticit pe dottore”.

Potrivit unui comentariu postat de Preda pe blogul său, în discursul lui Ponta după întâlnirea cu Barroso a apărut ca element de noutate: ideea că nu trebuie purtate războaie cu Comisia.

„Asta e însă tocmai ceea ce au făcut deputații USL săptămâna trecută la Strasbourg și apoi în declarațiile din România. Am spus în nenumărate rânduri că un război cu Comisia e și penibil, și contrar intereselor Bucureștiului. Adevărul e că dacă Ponta a înțeles măcar asta din întâlnirea cu Barroso, vizita a avut o utilitate. Înseamnă că Barroso l-a domesticit pe dottore”, afirmă eurodeputatul PDL.

Pe de altă parte, el arată că declarațiile lui Barroso nu conțin nicio referire la ceea ce a menționat președintele CE ca fiind agenda de discuții.

„Declarațiile lui Victor Ponta nu conțin, în schimb, vreo referire la ceea ce Barroso a menționat a fi fost agenda discuțiilor. Oare de ce? Nu e ușor de dat un răspuns, fiindcă Guvernul actual comunică în chip dezastruos, dacă luăm în seamă interesul public, nu interesul de partid al celor care alcătuiesc echipa din Palatul Victoria. De fapt, premierul român a repetat și el, după discuția cu șeful CE, ceea ce a spus din iulie încoace. Numai că e vorba despre frustrarea produsă de eecul USL la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, și nu despre exigențele statului de drept. La o primă lectură, vizita la Bruxelles solicitată chiar de V. Ponta pare să fi fost, de aceea, inutilă”, susține Cristian Preda.

El adaugă că Barroso a repetat după întrevedere „ceea ce a spus din iulie încoace, și anume că e nevoie de transparență în numirea procurorului general și a șefului DNA, ca și de miniștri integri”.

„Președintele Barroso era îndreptățit să reamintească aceste chestiuni, fiindcă ele au fost până azi fie ignorate, fie răstălmăcite de către membrii USL”, mai afirmă eurodeputatul PDL.

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat după întâlnirea cu președintele CE că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a președintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în același timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE.

Întrebat de jurnaliști dacă i-a reproșat ceva președintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la „comportamentul” comisarului european pentru Justiție, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voința exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.

„Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituțională, ci mai ales prin cheia voinței exprimate democratic de către cetățenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignorați, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În același timp însă, repet ce am spus și acasă: România nu are alt drum decât un drum european și noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne”, a spus Ponta.

Președintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general și a șefului DNA să fie derulată „corect și transparent”.

„Președintele Barroso a subliniat importanța continuării eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizările cheie pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef al DNA să fie derulate într-un mod corect și transparent”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

De asemenea, Barroso i-a spus că „Guvernul atât înainte, cât și după alegeri, ar trebui să evite să instaleze miniștri împotriva cărora există decizii clare privind integritatea”.

Totodată, comunicatul subliniază faptul că lui Ponta i-au fost transmise de către Barroso aceleași îngrijorări care au fost exprimate și săptămâna trecută în întâlnirea cu președintele Traian Băsescu privind „necesitatea ca România să îndepărteze toate dubiile privind angajamentul său în privința respectării statului de drept, independenței justiției și deciziilor constituționale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping