Cristian Preda, despre alegeri în 25 noiembrie: Nu putem încălca Constituția nici pentru patru zile

Cristian Preda, despre alegeri în 25 noiembrie: Nu putem încălca Constituția nici pentru patru zile
Publicat: 01/09/2012, 13:27
Actualizat: 03/08/2014, 13:38

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că democrat-liberalii sunt gata să negocieze cu Guvernul tot ceea ce ține de guvernare, dar nu să facă „meditații la Drept constituțional”, el arătând că, potrivit Constituției, alegerile nu pot fi în 25 noiembrie.

„Răspunsul meu pentru Victor Ponta este articolul 63 alineatul 3 din Constituție. Suntem blocați de textul constituțional, care stabilește că Parlamentul nou ales se întrunește în cel mult 20 de zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că, dacă alegerile ar fi în 25 noiembrie, acest lucru ar trebui să se întâmple în 15 decembrie. Ori, mandatul actualului Parlament se încheie în 19 decembrie. Nu putem încălca Constituția nici pentru patru zile”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Preda, referindu-se la solicitarea premierului Victor Ponta adresată ministrului pentru relația cu Parlamentul, Dan Șova, de a discuta cu PDL în eventualitatea ca opoziția să accepte pentru alegeri data de 25 noiembrie.

Preda a precizat însă că democrat-liberalii sunt gata să negocieze cu Guvernul tot ceea ce ține de guvernare, întrucât au soluții.

Întrebat dacă PDL ar accepta și o discuție despre stabilirea datei alegerilor parlamentare în 25 noiembrie, prim-vicepreședintele PDL a răspuns: „Negocierile nu sunt meditații la disciplina Drept constituțional”.

El a mai explicat că nu există decât o singură posibilitate pentru organizarea alegerilor înainte de 2 decembrie, respectiv prin dizolvarea Parlamentului, care poate fi făcută numai prin demiterea Guvernului, urmată de două încercări eșuate de învestire a unui nou Cabinet. „Nu suntem în această situație”, a adăugat Preda.

Guvernul va stabili în ședința de sâmbătă ca alegerile parlamentare să se desfășoare în data de 2 decembrie, dar premierul Ponta a cerut ministrului pentru relația cu Parlamentul, Dan Șova, să mai discute cu PDL în eventualitatea că opoziția va accepta pentru alegeri data de 25 noiembrie.
Ponta a afirmat, la începutul ședinței de Guvern, că în opinia sa 2 decembrie nu este o dată potrivită ca alegătorii să vină în număr mare la vot și că Guvernul nu poate stabili 25 noiembrie, pentru că decizia ar putea fi atacată de PDL, întârziind astfel alegerile.

„Astăzi suntem obligați să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea, din punctul meu de vedere, pentru că sunt festivitățile de 1 Decembrie, este liber și de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie. Nu știu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână alegerile nu știu cât o să mai crească ei în sondaje. Haideți să adoptăm de principiu data de 2 decembrie și o să vă rog, domnul ministru pentru relația cu Parlamentul, poate reușiți să aveți o discuție luni și cu grupul PDL, pentru că ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, și poate îi convingeți că e bine pentru binele tuturor să vină cât mai mulți oameni la vot”, a declarat premierul Ponta.

Acesta a arătat că probabil PDL a rămas în logica „boicotului”, dar lipsa alegătorilor la alegeri nu e în folosul nimănui.
Ponta a susținut totodată că legea electorală actuală este „cea mai proastă posibilă”, dar rămâne în vigoare pentru că așa a dorit PDL.

„Eu sunt foarte nemulțumit de faptul că, din păcate, având o poziție politică oarbă, am ajuns în situația în care cea mai proastă lege electorală posibilă, cea în care candidezi, ieși pe primul loc și stai acasă, și vii de pe locul patru în Parlament, rămâne în vigoare, că așa au vrut cei de la PDL – ei gândidu-se că probabil nu o să mai fie pe primul loc, dar ținem o lege proastă pentru un interes prost de partid”, a mai spus primul-ministru.

Pentru prima dată în acest an, sărbătoarea Sf. Andrei, care este vineri 30 noiembrie, va fi zi nelucrătoare. Aceasta va fi urmată sâmbătă 1 Decembrie de sărbătorirea zilei naționale, iar duminică 2 decembrie ar urma să aibă loc alegerile parlamentare.

La alegerile parlamentare, alegătorii pot vota doar în colegiul în care își au domiciliul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator