CRIZA POLITICĂ. Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni: „E nevoie de un guvern stabil cu care să mă dedic 100% combaterii noului coronavirus / Nu se închid orașe, nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!”

Redactor:
Gândul
CRIZA POLITICĂ. Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni: „E nevoie de un guvern stabil cu care să mă dedic 100% combaterii noului coronavirus / Nu se închid orașe, nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!”
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, despre stare de urgență / Sursă FOTO: Mediafax Foto - Andreea Alexandru

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, joi seara, la Palatul Cotroceni, la câteva ore după ce premierul desemnat Florin Cîțu și-a anunțat retragerea mandatului. Klaus Iohannis a anunțat consultări cu partidele politice pentru vineri, la ora 13.00 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis au fst prezentate LIVE VIDEO și LIVE TEXT pe Gândul.ro, pe pagina noastră de Facebook, precum și pe canalul de YouTube Gândul.

Declarații la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru

Declarații la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru

Publicată de Gandul pe Joi, 12 martie 2020

Președintele Klaus Iohannis spune că răfuielile politice nu își au rostul deoarece traversăm o perioadă complicată. Iohannis se așteaptă ca săptămâna viitoare să aven un guvern stabil, cu puteri depline.

Gestul premierului desemnat Florin Cîțu arată maturitate politică în contextul epidemiei de coronavirus, consideră șeful statului. Această decizie nu schimbă cu nimic realitatea unui Guvern care funcționează. „Am decis să convoc partidele la consultări mâine de la ora 13. Nu avem niciun moment de pierdut”, a precizat Klaus Iohannis.

Redăm mai jos declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis:

„Domnul Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedește maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.

Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic.

Suntem cu toții responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică la actuala situație politică. Așadar, am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13:00.

Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun.

Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătății oamenilor. De aceea, repet, răfuielile și meciurile politice nu-și au deloc rostul în actualul context.

Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid și imprevizibil. Autoritățile care gestionează situația creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative. Dar pentru a fi cu adevărat eficiente, aceste măsuri, instituite de Guvern, trebuie urmate cu strictețe de fiecare dintre noi.

Respectarea fără excepție a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului și cu toții putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare.

Limitarea cât de mult posibil a contactului social, evitarea aglomerațiilor, flexibilizarea programului de lucru sunt alte măsuri care contribuie foarte mult la reducerea transmiterii virusului.

Carantina sau autoizolarea acolo unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi sau oricât disconfort temporar ar crea. Nedeclararea tuturor informațiilor către medici și ignorarea restricțiilor de autoizolare sau de carantină pot avea efecte foarte grave atât asupra persoanei care face aceste lucruri, cât și asupra apropiaților săi sau chiar asupra întregii comunități.

Împiedicând răspândirea virusului în comunitate, câștigăm timp prețios pentru a lupta cu acest flagel.

Comportându-ne responsabil și prudent sprijinim în mod direct atât medicii, cât și oamenii bolnavi care au realmente nevoie de îngrijire de specialitate.

Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriașe. Depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la atenuarea acestei presiuni. Ajutând medicii, îi ajutăm practic pe semenii noștri a căror viață sau sănătate ar fi în mare pericol fără asistență medicală.

O atitudine prudentă și responsabilă nu echivalează sub nicio formă cu panica.

Evitați propagarea de știri false, alarmiste, nu contribuiți la diseminarea unor informații care produc isterie, anxietate și comportamente iraționale. Dacă auziți un zvon, nu îl răspândiți mai departe și descurajați-i pe ceilalți să o facă!

Pandemia de informații false și de minciuni este extrem de periculoasă și de nocivă.

Informați-vă doar din surse oficiale! Urmăriți comunicările publice făcute de instituțiile statului, urmăriți canalele oficiale de transmitere a știrilor. Am constatat cu toții cât de mult rău pot produce asemenea știri false, precum cele care circulă acum – cică orașe întregi din România urmează să intre în carantină.

Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu! Nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!

Într-o formă sau alta, într-o proporție mai mare sau mai mică, toți suntem afectați de contextul actual. Sunt sectoare ale economiei care suferă pierderi grele în aceste zile, sunt multe companii a căror activitate este periclitată.

Din acest motiv, am prezidat ieri prima ședință a unui grup de lucru interinstituțional constituit special pentru a identifica acele căi și soluții directe menite să sprijine aceste sectoare și mediul de afaceri. În urma procesului de analiză, vom veni cu măsurile care pot ajuta direct și eficient.

Deși nimeni nu poate oferi garanții, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români și pentru România. Separați suntem slabi în fața oricărei vulnerabilități, pe când împreună, cu omenie, încredere și spirit de întrajutorare, vom reuși să depășim toate obstacolele”.

Retragerea premierului desemnat

Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus joi mandatul, cu doar câteva minute înainte de ora la care Guvernul trebuia să fie votat în Parlament. „Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România”, a scris Cîțu pe Facebook.

Administrația Prezidențială a transmis imediat după decizia lui Florin Cîțu mesajul că președintele Iohannis a luat act de decizia premierului desemnat și că urmează să facă declarații în această seară.

Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, transmite Administrația Prezidențială.

LOVITURĂ DE TEATRU în Parlament. Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul. Reacția partidelor

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide