Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

LOVITURĂ DE TEATRU în Parlament. Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul. REACȚIA liderilor politici

LOVITURĂ DE TEATRU în Parlament. Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul. REACȚIA liderilor politici
Florin Citu, despre amanarea ratelor la bănci

Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus joi mandatul, cu doar câteva minute înainte de ora la care Guvernul trebuia să fie votat în Parlament. „Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România”, a scris Cîțu pe Facebook.

În aceste condiții, președintele Iohannis va reface procedura de consultări și de desemnare a unui nou premier. Klaus Iohannis este așteptat să facă declarații în această seară.

UPDATE. Florin Cîțu a oferit o scurtă explicație pe Facebook a gestului său de retragere din funcția de premier desemnat. El spune că decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pentru funcția de prim-ministru a fost luată „în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor”. Această variantă nu mai există astăzi, a completat Cîțu, care spune că rămâne la Finanțe.

PRIMA REACȚIE a premierului desemnat Florin Cîțu după ce și-a depus mandatul: „Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp”

„Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

„Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulțumesc pentru încredere și susținere”, – Florin Cîțu

Ședința de plen în care ar fi trebuit dat votul pentru Guvernul Cîțu era programată joi, de la ora 16..00 Liderii mai multor partide, printre care Pro România, ALDE, PMP sau USR au anunțat că votează guvernul astfel încât să poată gestiona criza un guvern plin. Chiar și liberalii anunțaseră că vor vota pentru Guvernul Cîțu. Au fost huiduieli în plen, după anunțul privind retragerea premierului desemnat.

Administrația Prezidențială a transmis cu scurt timp în urmă mesajul că președintele Iohannis a luat act de decizia lui Florin Cîțu și că urmează să facă declarații în această seară.

Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, transmite Administrația Prezidențială.

Nu se oprește țara în loc prin această retragere. Prioritatea noastră nr. 1 este lupta împotriva epidemiei de coronavirus” – Florin Roman, PNL

„La momentul în care dl Florin Cîțu a fost desemnat, nu aveam această situație îngrijorătoare. Ludovic Orban este un om cu o putere de luptă formidabilă, el poate aduna toată puterea de care avem nevoie. Nu se oprește țara în loc prin această retragere. Prioritatea noastră nr. 1 este lupta împotriva epidemiei de coronavirus„, a declarat după anunțul retragerii liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Florin Roman, deputat PNL: „A fost decizia premierului desemnat”

 

Reacții politice după reatragerea lui Florin Cîțu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat indignat de anunțul lui Florin Cîțu:

„Ne confruntăm cu acest pericol al epidemiei și vedem această retragere. Sunt atât de indignat, primul ministru să dea bir cu fugiții. Președintele, probabil, trebuie să facă din nou consultări, Am văzut că sunt o modă consultările, dar sunt  bătaie de joc, președintele va propune tot pe cine vrea domnia sa”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Toată lumea răsuflă ușurată că nu este premier Florin Cîțu. Mă bucur că s-a reununțat la acest joc politic, nu anticipatele erau prioritatea României” – Marcel Ciolacu, președinte PSD

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că retragerea lui Florin Cîțu este „cel mai bun lucru care se putea întâmpla României”.

„Am luat act de acest lucru, fiind singurul punct pe ordinea de zi. Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla României faptul că Florin Cîțu s-a retras. Acum trebuie să urmăm pașii din Constituție. Sper să putem veni cât mai repede într-un nou Parlament reunit, cu o nouă propunere. Mă bucur că s-a reununțat la acest joc politic, nu anticipatele erau prioritatea României”, a declarat Marcel Ciolacu.

Serban Nicolae, alături de parlamentarii PSD, în ziua în care trebuia să se dea votul pentru Guvernul Cîțu / Foto: Gandul.ro

 

UDMR cere presedintelui Klaus Iohannis să facă o propunere serioasă de premier

UDMR  cere preşedintelui Klaus Iohannis să facă, de urgenţă, o propunere serioasă de premier, care să facă față crizei generate de coronavirus. Acesta menționează că „este datoria preşedintelui să rezolve această situaţie.”

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat că e nevoie de un om care să poată guverna ţara în situaţia de criză generată de coronavirus.

Inchide