CSAT tensionat, convocat de urgență. Băsescu îl acuză pe Ponta de „dezinformare”. Concluzia: „o discuție constructivă”, privatizarea CFR Marfă continuă

CSAT tensionat, convocat de urgență. Băsescu îl acuză pe Ponta de dezinformare. Concluzia: o discuție constructivă, privatizarea CFR Marfă continuă
Publicat: 02/08/2013, 15:38
Actualizat: 19/05/2015, 21:28

Cu câteva ore înaintea ședinței CSAT pentru discutarea situației de la CFR Marfă pe care a cerut-o ieri oficial, Guvernul transmite că la Palatul Victoria convocarea „de urgență” a Consiliului, de către președintele Traian Băsescu, este considerată „o forțare”.

Motivul reacției Guvernului este legat de absența premierului Victor Ponta aflat în concediu în străinătate, cel mai probabil la Miami, în SUA. În absența sa, Președinția a transmis că vicepremierul Gabriel Oprea îl poate reprezenta la CSAT, fără a avea drept de vot. Detaliu care, în opinia Guvernului, ar face imposibil consensul, absolut necesar în luarea deciziilor.

Solicitarea lui Ponta către Băsescu de includere în ședința CSAT a HG 526

„Guvernul României vede ca fiind o forțare decizia președintelui de a convoca „de urgență” CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenți, în condițiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la ședință a cuiva fără drept de vot”, transmite, în replică, Guvernul.

UPDATE 11.00: Miniștrii Radu Stroe, Mircea Dușa, Robert Cazanciuc, Daniel Chițoiu au ajuns, împreună cu Gabriel Oprea la Controceni. La ședință participă și Cristian Ghibu, secretar ce stat la Transporturi, fără drept de vot. Pentru cvorum este nevoie de prezența a 9 din cei 13 membri. Singurul absent cu excepția lui Victor Ponta este ministrul Varujan Vosganian.

UPDATE 14.00: Președinția a anunțat concluziile CSAT: a fost doar „o discuție contructivă”, fără ca CSAT să ia vreo nouă decizie în afara celei de avizare a strategiei de privatizare din 5 februarie. Privatizarea continuă. „Membrii CSAT au avut o discuție constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă”. Nu s-a emis o altă decizie a CSAT (în afara celei din februarie (n.red.)”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Președinția contrazice Guvernul. Când a ajuns, în realitate, cererea la Cotroceni

Președintele Traian Băsescu a răspuns ieri cererii Guvernului de a discuta problema contractului de privatizare a CFR Marfă în CSAT. Astfel, șeful statului a convocat ședința CSAT vineri, la ora 11.00, premierul Victor Ponta anunțând în urmă cu câteva zile că, de pe 1 august, va fi în concediu, însă în privința CSAT l-a încurajat pe președinte „să-l convoace”, mandatându-l public pe Gabriel Oprea să îl reprezinte în Consiliu.

La momentul convicării CSAT, Președinția a menționat că va fi un consiliu „de urgență”, la solicitarea Guvernului, trimisă oficial pe 1 august, și primită la Cotroceni la ora 17.05. Mențiunea contrazice precizările făcute oficial de Guvern pe 26 iulie, la două zile după aprobarea HG de privatizare în Guvern, sub rezerva confirmării prin aviz CSAT. La acel moment, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, transmitea printr-un comunicat oficial că actele au fost deja trimise. „Purtătorul de cuvânt al Guv,ernul României reamintește faptul că, în ședința de Guvern de miercuri, a fost aprobată finalizarea negocierilor privind privatizarea CFR Marfă, iar acestea au fost transmise către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în vederea unei poziții”, se arată în notificarea oficială.

Trimiterea corespondenței abia pe 1 august, după o săptămână de contre publice și asigurări că documentele au fost deja trimise, este probată chiar de Guvern, care a făcut azi publică adresa lui Ponta către Băsescu pentru a demonstra că nu i-a fost cerut CSAT de urgență, ci i-a fost adresată „rugămintea de a include pe agenda proximitate ședințe” subiectul CFR Marfă.

Cum justifică Băsescu „urgența”

În replică față de riposta publică a Guvernului, Băsescu explică unregnța invocând „presiunile” publice ale lui Ponta. „Urgența este justificată de presiunile pe care chiar membrii Guvernului României, în frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au făcut în ultimele săptămâni pentru convocarea acestei ședințe, de faptul că procesul de privatizare a creat incertitudini în rândul salariaților CFR Marfă și al familiilor acestora, dar și ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare în cursul lunii septembrie”, arată purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.

Totodată, Președinția acuză Guvernul de încercări de dezinformare având în vedere diferența de mai bine de o săptămână între anunțul că documentele au fost trimise la Cotroceni și data transmiterii oficiale a acestora. „Rugăm Guvernul României să dea dovadă de mai multă responsabilitate și acuratețe în furnizarea informațiilor către public pentru a evita eventuale dezinformări și să corecteze informația publicată în comunicatul de presă din data de 26 iulie 2013 în care se spune că «Guvernul României așteaptă în contiuare convocarea CSAT de către președintele României» și că documentele privind privatizarea CFR Marfă «au fost trimise către Consiliul Suprem de Apărare a Țării» (în realitate, documentele au fost trimise abia după o săptămână, joi, 1 august a.c., la ora 17.05).”, cere Oprea în numele lui Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern