CSM: Ponta, Băsescu și Macovei au încălcat independența justiției

CSM: Ponta, Băsescu și Macovei au încălcat independența justiției
Publicat: 11/12/2014, 16:13

El a precizat că decizia CSM se referă la cele patru rapoarte ale Inspecției Judiciare discutate în ședința de joi, verificările fiind efectuate ca urmare a solicitării Consiliului.

„În toate cele patru situații, prin votul exprimat de membrii CSM, s-a decis că fiecare dintre cei trei a încălcat și a afectat independența justiției. Au fost două rapoarte întocmite de IJ prin care s-a concluzionat că s-a adus atingere independenței justiției și în două rapoarte s-a concluzionat că nu s-a adus atingere independenței justiției. (…) Decizia este aceea a membrilor plenului CSM”, a explicat Muscalu.

Inspecția Judiciară a constatat că declarațiile premierul Victor Ponta referitoare la soluția pe care instanța ar trebui să o adopte în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar fiind depășite limitele libertății discursului politic, a declarat marți pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

De asemenea, IJ a apreciat că declarațiile europarlamentarului Monica Macovei referitoare la exercitarea unor presiuni de către procurorul general și soția acestuia asupra procurorului care instrumentează dosarul Lukoil pentru a ridica măsura asiguratorie a sechestrului luată în această cauză ar fi de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, fiind subminată încrederea publică în imparțialitatea și integritatea magistraților.

Pe de altă parte, IJ a constatat că independența sistemului judiciar nu a fost afectată de declarațiile făcute de premierul Victor Ponta referitor la dosarul Lukoil și nici de cele ale președintelui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft.

În 9 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la apărarea independenței justiției în legătură cu afirmațiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

De asemenea, în timpul ședinței, procurorul general, Tiberiu Nițu, a susținut că în presă au apărut informații neadevărate despre faptul că el sau soția lui ar fi influențat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în dosarul Lukoil.

„Eu nu mă plâng, pentru că nicio declarație a nimănui nu îmi poate afecta independența de magistrat. Acum au părut în ecuație și pentru soția mea lucruri neadevărate. Soția mea nu exercită o funcție de conducere la PCA Ploiești, nu este procuror-șef birou sau secție, așa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmații că eu și soția mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în țara asta? Păi ce afirmație mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?”, le-a spus Nițu membrilor CSM.

Sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM a venit după ce premierul Victor Ponta declarase că a fost informat cu privire la existența unei anchete în cazul Lukoil și că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită „soluția legală” care să permită plata salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.

„Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt niște decizii luate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova și procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajați și de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET, că nu știe procurorul și, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă și nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuși ca vineri să se poată să se plătească salariile. Și ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea”, a spus premierul.

Horațius Dumbravă, membru CSM, a fost cel care a solicitat atunci plenului CSM sesizarea Inspecției Judiciare și cu privire la declarația președintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foști miniștri implicați în dosarul Microsoft.

„Vă mai pot da ca un element care nu înseamnă divulgarea conținutului dosarelor, deși am văzut că declarații din dosar au apărut în spațiul public, nu știu cine a făcut-o, vă pot spune că în ceea ce privește recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate și parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban. Dar declarațiile martorilor sunt declarații de martor și ele nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii. Vreau să mai știți un lucru, pentru că am văzut aventura „bittneriană”, puternic lansată pe piață și susținută: în opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu pornește de la declarațiile lui Bittner, despre care nu se face nicio referire aici”, declara la acea dată Băsescu.

Dumbravă a subliniat că urmărirea penală nu este publică, este confidențială și „nu este permis nimănui, cu atât mai mult (…) președintelui României, Camerei Deputaților sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru”, deoarece asemenea declarații pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfășurare iar „folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiției decredibilizează încrederea cetățenilor în justiție”.

În octombrie, Alianța Creștin-Liberală a sesizat CSM privind declarațiile premierului Victor Ponta în cazul dosarului de incompatibilitate al președintelui PNL, Klaus Iohannis.

„Am finalizat sesizarea către CSM în ceea ce privește încălcarea de către Victor Ponta, premierul iresponsabil și inconsecvent, a legii, din punctul nostru de vedere, a Constituției, prin exercitarea unor presiuni inacceptabile asupra justiției. ACL crede că Victor Ponta, bulversat de valul de corupție din jurul lui și de faptul că toate semnele arată pierderea iminentă a alegerilor, și-a intensificat declarațiile publice cu privire la justiția din România și declarații publice care să interfereze cu activitatea instanțelor din România. (…) În temeiul articolului 131, alineatul 1 din Constituția României și a articolului 30, alineatul 1 din Legea 317/2014 privind CSM, adresăm această sesizare prin care solicităm să se dispună de către CSM verificări cu privire la afectarea independenței și imparțialității judecătorilor investiți cu soluționarea dosarului aflat pe rolul ÎCCJ”, a declarat Gorghiu la acea vreme prim-vicepreședintele ACL Alina Gorghiu.

Ponta afirmase anterior că Iohannis va fi declarat incompatibil de ÎCCJ.

„Rezultatul este știut de toată lumea: domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că, până acum, asta este practica unitară a Înaltei Curți. Deci, în toate cazurile anterioare au spus la fel. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa, domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, a spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte