Cu zece zile înaintea referendumului, Guvernul le face un cadou primarilor. Peste 100 de milioane de lei din banii retrași în mai, direcționați în teritoriu

Cu zece zile înaintea referendumului, Guvernul le face un cadou primarilor. Peste 100 de milioane de lei din banii retrași în mai, direcționați în teritoriu
Publicat: 18/07/2012, 16:59
Actualizat: 03/07/2013, 18:44

Guvernul a decis, miercuri, să ramburseze primăriilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, după ce, în luna mai, le-a retras banii alocați de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente și cofinanțarea unor proiecte europene.

Banii vor fi acordați din Fondul de rezervă al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a amintit că actualul Executiv a retras banii primăriilor după ce a constatat că multe dintre unități nu aveau datorii și nici necesități de cofinanțare a proiectelor UE.

„Actualul guvern a constatat că execuția bugetului general consolidat la 30 aprilie 2012 înregistra un deficit care reprezenta, după numai patru luni, aproape jumătate din deficitul bugetar aprobat pe întregul an. De asemenea, actualul Guvern a constatat că unele unități administrativ-teritoriale au primit sume din Fondul de rezervă fără să existe temeiul unor arierate sau al unor proiecte de finanțare externă”, a spus Zaharescu.

Potrivit acestuia, datele transmise până la 5 iulie de către direcțiile finanțelor publice județene relevă că sunt preluate fonduri totale de 392,6 milioane lei din suma totală alocată de Guvernul Ungureanu. Din verificările Ministerului Finanțelor a rezultat în același timp că 47% dintre localitățile beneficiare nu au avut arierate sau proiecte UE de cofinanțat.

Până la data intrării în vigoare a ordonanței prin care Guvernul Ponta a dispus restituirea fondurilor au fost însă cheltuite 224,3 milioane lei, din care 145,8 milioane lei au fost „utilizate contrar legii”, afirmă purtătorul de cuvânt.

„Sumele disponibilizate au fost de 394,8 milioane lei, iar sumele care trebuie restituie la bugetul de stat în urma controalelor Curții de Conturi sunt 167,7 milioane lei. Sumele care trebuie alocate din Fondul de rezervă, tot ca efect al controlului, sunt de 180,6 milioane lei, din care 107,5 milioane lei pentru unitățile la care s-au constatat utilizări ilegale de alocații bugetare și diferența de 73,1 milioane lei către unități la care controlul a constatat ilegalități și pentru care regularizarea financiară se va realiza după recuperarea sumelor folosite cu nerespectarea legii. Per sold, mai este necesară alocarea a 12,9 milioane lei”, a spus Zaharescu.

El a precizat că prin hotărârea aprobată în ședința de miercuri a Guvernului vor fi alocate primăriilor 107,5 milioane lei din Fondul de rezervă.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, cei mai mulți bani fiind acordați primăriilor PDL.

În luna mai însă, noul Guvern Ponta a decis, prin ordonanță de urgență, că primarii sunt obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu, premierul Victor Ponta argumentând atunci că, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani, un număr de 810 nu înregistrează „niciun leu datorie” și nici nu necesită cofinanțarea unor proiecte UE.

Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri și anunța că banii vor fi vărsați înapoi la Fondul de rezervă bugetară și utilizați pentru proiecte sociale.

Curtea Constituțională a decis însă, la sesizarea Avocatului Poporului, că este neconstituțional textul din ordonanța de urgență prin care Guvernul a retras banii primăriilor. Premierul Ponta a arătat însă că judecătorii Curții Constituționale nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente și de capital sau care trebuie să finanțeze proiecte UE.

În acest sens, Ministerul Finanțelor, prin intermediul Curții de Conturi, a verificat la fiecare primărie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu dacă alocarea acelor bani a fost justificată, pentru această acțiune având la dispoziție 45 de zile de la decizia Curții Constituționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA