Culisele votului anti-Motoc. Cine s-a împotrivit nominalizării făcute de Ponta pentru CEDO. Antonescu: „Nu e un vot contra Guvernului, ci a unei persoane”

Culisele votului anti-Motoc. Cine s-a împotrivit nominalizării făcute de Ponta pentru CEDO. Antonescu: Nu e un vot contra Guvernului, ci a unei persoane
Publicat: 26/06/2013, 17:51
Actualizat: 01/04/2015, 14:01

Pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare, mașina de vot a USL nu a mai funcționat. Nici la adoptarea Codului de Procedură Penală, unde PNL s-a aliat cu PP-DD și cu UDMR, iar PSD cu PDL, nici la avizarea judecătorului care va reprezenta România la CEDO.

Dacă planul trimiterii Iuliei Motoc la CEDO, gândit de PSD, a mers ca uns prin Guvern, unde judecătorul CCR a trecut fără mari emoții de Comisia lui Robert Cazanciuc, la avizul Parlamentului, a fost singurul nume respins, primind doar 12 din 30 de voturi în comsiile de specialitate.

PSD-iștii ridică din umeri și arată spre PNL. Din spatele votului secret, liberalii garantează că nu ei au defectat, iar rezultatul i se datorează opoziției, aflate în minoritate. Crin Antonescu e convins: „Nu e vorba de un vot împotriva Guvernului, e vorba de un vot împotriva unei persoane. Lucrul acesta este absolut normal”.

Motoc – 12 voturi din 30

Cum avizul parlamentarilor este doar consultativ, nominalizarea lui Motoc merge mai departe la Strasbourg, urmând ca APCE să facă alegerea din trei nume puse în plicul Guvernului: al actualului judecător CCR, al Biancăi Guțan și al lui Florin Streteanu, cel mai apreciat de altfel de parlamentari. Pozitiv a fost avizat și Tudor Panțâru, nominalizat ca rezervă. Rămâne însă semnalul politic negativ.

Trendul anti-Motoc a fost dat, din calculele neoficiale ale parlamentarilor, de către liberali. Cu prezența la ședință redusă la 30 din 58 de membri ai celor patru comisii, judecătorul CCR pentru care PSD pregătește deja înlocuitorul la Curte – unde USL ar recâștiga astfel majoritatea – a strâns doar 12 voturi.

Iulia Motoc nu a fost acceptată în unanimitate nici in comisia de la Ministerul Justiției, unde a primit doar șase din cele 9 voturi.

PSD strânge rândurile: „Noi am votat pentru

De dimineață, parlamentarii PSD și PNL își asigurau colegii că vor aviza pozitiv toate cele patru propuneri. Contre nu au existat nici la audieri. Rezultatul a fost însă neașteptat. „Noi am votat pentru”, asigură PSD -istul Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Florin Iordache, cel care are și un vot în APCE, confirmă: „Personal, nu m-am împotrivit niciunei nominalizări din cele patru. Dar votul a fost secret, nu putem ști cine s-a opus”, a explicat el pentru gândul.

Cel puțin un deputat PSD, Ioan Adam, lasă însă loc de îndoială: „A fost secret, nu vă pot spune cum am votat, dar vă rog să va uitați pe lucrările, pe CV-ul domnului Streteanu, vă veți convinge că e cel mai bun”, spune el.

Chiuariu, întrebat cum va vota în APCE: „Mai e până la toamnă

Al doilea care va avea un vot și în APCE e senatorul Tudor Chiuariu. Potrivit unir surse parlamentare, în grupul PNL nu s-a luat o decizie pentru susținerea sau respingerea lui Motoc, sugestia la vot fiindu-i încredințată lui Chiuariu.

Și el spune însă că a votat pentru. „Eu am votat pentru avizarea tuturor celor patru nominalizați. Decizia fianală se va lua oricum în APCE. Și criteriile de care se va ține cont sunt cunoscute: contează aptitudinile, parcursul profesional al fiecărui candidat”, a comentat Chiuariu.

Întrebat de gândul dacă va da un vot pozitiv și în APCE, senatorul PNL a evitat însă răspunsul: „Asta nu știu, vedem în toamnă”.

Explicația pentru votul negativ e căutată de Chiuariu în altă parte: „A fost și Opoziția in sală”. Atât PDL cât și UDMR au votat însă toate cele patru propuneri, fiind de altfel în minoritate.

Antonescu: „Cei care s-au opus nu au fost doar dintr-un partid”

Avizul negativ la o propunere a Guvernului nu echivalează însă, pentru Crin Antonescu, cu un conflict în USL. „În general, când este vorba despre nominalizăi de persoane, noi nu luăm decizii politice și rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar”, a explicat liderul PNL.

Președintele Senatului, susține, în plus, ca majoritatea USL funcționează foarte bine în Parlament. „Nu e vorba aici de raportul Parlament-Guvern. Majoritatea parlamentară își susține propriul guvern și acest lucru este dovedit. Înseamnă că există niște motive care au făcut ca o majoritate a parlamentarilor, nu doar dintr-un partid, să fie rezervați față de o anumită persoană”, a adăugat Antonescu.

Opțiunea anti-Motoc este însă și a unor parlamentari care au absentat la comisie. „Eu n-am fost azi, că eram la plen, dar dacă aș fi fost aș fi votat împotrivă”, a comentat Remus Cernea, susținut de USL în alegeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”