Cum a crescut Fondul lui Ponta de 10 ori în an electoral

Redactor:
Anca Simina
Fondul de Rezervă a fost suplimentat periodic la rectificări pentru ca la final de an hotărârile de Guvern care au împărțit banii să ajungă să însumeze 1.893.347.000 de lei.

Puși în buget pentru situații imprevizibile, banii din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Executivului au avut în 2014 destinații dintre cele mai diverse: „Comorile României” expuse în China, înființarea și funcționarea Institutului Cultural Român din Beijing, ultima rată pentru un avion de tip Spartan, finanțări de biserici sau reviste culturale „ale uniunilor de creatori”.

Cei mai mulți bani, 946.538.000 de lei din 1,8 miliarde cât au însumat, la final de an, Hotărârile de Guvern date în acest scop, au ajuns însă în primării sau Consilii Județene, fără ca criteriile să fie în toate cazurile cunoscute. Doar 221 de milioane au fost destinate exclusiv reparațiilor necesare după inundațiile din vară în Argeș, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman și Vâlcea.

Restul au mers, vag, împărțiți prin ordin și după criterii necunoscute de ministrul Liviu Dragnea, fie spre „asigurarea, în bune condiții, a activităților specifice administrației publice pentru sezonul rece” (85 de milioane de lei), fie pentru cheltuieli curente și de capital în primării sau Consilii Județene (634 de milioane de lei).

Mărunțișul a finanțat când o stație de tratare a apei din Sfântu Gheorghe (4,3 milioane), când o piață centrală din comuna Cacica (1.654.000 de lei) la a cărei inaugurare a venit personal premierul în luna august, rememorând vacanțele petrecute acolo în copilărie.

Gândul a analizat cum a cheltuit în 2014 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Victor Ponta promitea în fața Parlamentului, în mai 2012 să  îl reducă drastic și să nu-l mai folosească „niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situații cu adevărat de urgență, conform legii”.

Bonus de la Ponta pentru biserici – 41 de milioane, pentru ajutoare sociale și subvenții CFR – 106 milioane

La momentul aprobării bugetului în Parlament, Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului nu era decât o sumă modică: 168.129.000 de lei, bani destinați unor situații neprevăzute, cum sunt calamitățile. Pe parcursul anului electoral, mai exact în a doua sa parte, înaintea prezidențialelor, sumele alocate acestuia s-au îngroșat în ciuda criticilor Consiliului Fiscal care menționează, în Raportul pe 2012, că un astfel de Fond nu face decât să creeze „spațiu pentru alocări discreționare și netransparente”, concluzie confirmată prin verificările Curții de Conturi finalizate în ianuarie 2013 pentru cheltuielile din 2011.

La final de an, Monitorul Oficial numără peste 60 de Hotărâri de Guvern care au feliat Fondul de Rezervă conform situațiilor neprevăzute apărute, dar și conform așteptărilor electorale deopotrivă. În total: 1.893.347.000 de lei, echivalentul a mai bine de 430 de milioane de euro.

Dincolo de banii puși cu mâna lui Liviu Dragnea în brațele autorităților locale în care ministrul a considerat că trebuie să suplimenteze finanțarea, sume mai mici au cârpit bugetul Apărării: 142 de milioane au acoperit ultima rată pentru un avion de tip Spartan cumpărat în 2007, cu 1 milion s-a cosmetizat parada militară de 1 Decembrie, iar alte 100 de milioane au acoperit cheltuieli curente ale Ministerului.

O sumă similară a mers spre Ministerul Educației și spre Departamentul Proiectelor de Infrastructură, nu pentru vreo investiție însă, ci exclusiv pentru a plăti titluri executorii date în urma unor procese pe care statul le-a pierdut.

Doar 118 milioane, arată datele la final de an, au completat Fondul de intervenții pentru refacerea localităților afectate de inundații în acest an.

Bisericile au primit suplimentar, prin Secretariatul pentru Culte din Subordinea Secretariatului General al Guvernului, 41 de milioane de euro, ambulanțele, microbuzele și refacerea grădinițelor din Republica Moldova au fost finanțate de Guvern cu 37 de milioane peste cele prevăzute inițial în buget, potrivit acordului bilateral de sprijin, iar subvențiile la transportul CFR și ajutoarele sociale au fost suplimentate cu încă 106,5 milioane de lei.


Grafic Gândul.info Sursa informațiilor: Hotărârile de Guvern publicate în Monitorul Oficial în 2014

Campania a ras un sfert din Fond

Calendaristic, un sfert din banii din Fondul de Rezervă au fost împărțiți în campania electorală pentru prezidențiale, în lunile octombrie și noiembrie. Atunci s-au alocat 370 de milioane numai pentru autoritățile locale, o treime din cât a luat această destinație în întregul an. În aceeași perioadă, Cultele au primit în plus 20 de milioane, iar apărarea 100 de milioane de lei.

De altfel, „dezghețul” Fondului s-a produs, așa cum se poate vedea, în luna august, după prima rectificare bugetară în care „rezervele” Guvernului s-au ajustat în plus cu 357 de milioane de lei, și a continuat în septembrie, luna în care a debutat, în realitate, campania electorală pentru alegerile prezidențiale și în care s-au anunțat oficial și candidaturile.

Grafic Gândul.info Sursa informațiilor: Hotărârile de Guvern publicate în Monitorul Oficial în 2014. CLICK PENTRU A MĂRI IMAGINEA

Cum și-au cheltuit „rezervele” Guvernele Ponta 1,2 și 3

Anul trecut, unul fără nicio miză electorală, Fondul de Rezervă a ajuns la 557,3 milioane de lei, cei mai mulți bani fiind direcționați spre arieratele spitalelor – 76 de milioane la începutul anului și 200 de milioane în noiembrie.

Pe lista alocărilor în 2013 urmează autoritățile locale care au început să prtimească ban din noiembrie: 20 de milioane de lei au fost alocate Ministerului Dezvoltării pentru a fi împărțite de Liviu Dragnea prin ordin de ministru, 3,5 s-au dus spre primăriile Brad și Galați. Acestora li se adaugă cele de 120 de milioane din ultima ședință de Guvern.

10.000.000 de lei au luat drumul penitenciarelor, mai mult de 5 milioane s-au cheltuit pentru parada și recepțiile de Ziua Națională, dincolo de sumele prevăzute inițial în buget, situațiilor de urgență pentru care a fost gândit acest fond revenindu-le doar 661.000 de lei, banii cheltuiți pentru repatreierea victimelor accidentului din Muntenegru și 493.000 de lei trimiși prin MAE Guvernului filipinez după taifunul diin noiembrie.

În 2012, pe de altă parte, s-au alocat 1.376.000 de lei rezervelor, din care 600 de milioane au ajuns la autorități centrale și 700 de milioane la cele locale. Din calculele Consiliului Fiscal, atât cuantumul cât și numărul hotărârilor de Guvern pentru împrțirea banilor din Fondul de Rezervă sunt însă în scădere. Boom-ul a fost în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, susținute tacit din Parlament de PSD, mai exact înaintea alegerilor parlamentare când primăriile au primit sume record pentru investițiile de campanie. La acel moment, Fondul de Rezervă a fost majorat de patru ori peste nivelul anului precedent, cele peste 4 miliarde de lei fiind împărțite prin 90 de hotărâri de Guvern, majoritatea – 50 – destinate autorităților locale.

Sursa: Raportul Consiliului Fiscal pe 2012

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide