Cum a fost sancționată Gabriela Firea pentru declarația dură privind familiile fără copii

Cum a fost sancționată Gabriela Firea pentru declarația dură privind familiile fără copii
Publicat: 20/11/2014, 08:56

Hotărârea a fost luată miercuri, cu unanimitate de voturi, de către Colegiul director al CNCD.

„Afirmațiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinței de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declarații: «Nu ești un om complet fără să crești un copil (…)”, «Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate și au înfiat (…) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viața celor din jur, pentru că se gândește la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când crește un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt niște etape ale vieții pe care un om fără copii, un om care trăiește într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebelușilor, primii pași, primele note de la școală, nu are cum să le simtă. Și îți marchează psihologic întreaga existență acest fapt.”, (…) „poți să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere” (…), „În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă președinți provind din familii complete, sunt căsătoriți, au copii, au nepoți, au trecut prin toate etapele vieții. Toate familiile din România nu au aceste aspirații să ne conducă pe noi toți ceilalți, românii, laolaltă”. Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferința de presa – «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor președinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situației familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Pe lângă avertismentul dat senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declarații, considerându-le ca fiind discriminatorii.

Totodată, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul către persoanele care dețin funcții publice sau sunt formatori de opinie în societate „să promoveze un comportament și un limbaj nediscriminatoriu, precum și să ia atitudine față de eventualele încălcări ale principiului egalității de șanse”.

Hotărârea motivată va fi comunicată părților și poate fi contestată la instanța de contencios administrativ.

În octombrie, vicepreședintele PNL Iași Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declarațiile privind familiile fără copii, făcute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținută la sediul PSD, în 7 octombrie.

„Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum și momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidențiale), am solicitat CNCD sancțiunea maximă care coroborează amenda contravențională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice și să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio și video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta”, arăta Muraru.

Acesta menționa că, potrivit specialiștilor din domeniul natalității, statistic, în România, aproape 25 la sută din cupluri se confruntă cu problema infertilității.

„Crearea unei stereotipii și aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viață privată, drept fundamental consfințit de Constituția României”, preciza Muraru.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale PSD, senatorul Gabriela Firea, declara atunci că premierul Victor Ponta „este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Meteorologii au anunțat până când mai ține vremea rece