Cum ar putea afecta deciziile din PNL miza alegerilor prezidențiale. ANALIZĂ GÂNDUL

Cum ar putea afecta deciziile din PNL miza alegerilor prezidențiale. ANALIZĂ GÂNDUL
Publicat: 27/05/2014, 12:14
Actualizat: 11/08/2015, 17:20

Scorul slab de la europarlamentare, de sub 15%, a generat în PNL o criză, care a condus la demisia în bloc a conducerii partidului. Prezidențiabil și președinte al partidului, Crin Antonescu, poate pierde ambele calități după ce și-a asumat eșecul de la alegerile pentru Parlamentul European. În acest moment, Antonescu conduce partidul din postura de președinte interimar, dar au apărut deja primii pretendenți la cea mai înaltă funcție în partid.

Klaus Iohannis a fost văzut de Crin Antonescu drept succesorul său în fruntea partidului. Înaintea europarlamentarelor, liderul PNL a anunțat că, dacă va trebui să demisioneze din fruntea partidului în cazul în care liberalii nu vor obține 20%, conducerea va fi asigurată de prim-vicepreședintele Iohannis. Surpriza neplăcută pentru Antonescu a fost că înainte să demisioneze din fruntea PNL, cum a promis, Iohannis l-a sunat pentru a-l informa că va demisiona și el din funcția de prim-vicepreședinte. Prim-vicepreședintele și-a motivat gestul prin faptul că a obținut un scor sub PSD la alegerile europarlamentare în municipiul Sibiu. Surse din PNL au declarat pentru gândul că Iohannis a spus că nu dorește să candideze pentru președinția partidului la Congresul Extraordinar din luna iunie. În fața acestei situații, Crin Antonescu a evitat să spună dacă nu va candida pentru un nou mandat în fruntea partidului. În perioada următoare, între Iohannis și Antonescu se vor purta discuții în privința candidaturii la funcția de președinte al partidului.

Ludovic Orban a fost primul liberal care a spus răspicat după demisia lui Crin Antonescu din fruntea partidului că dorește să preia partidul. Opozant al alianței cu PSD și formării USL, Orban a fost un critic vehement al lui Crin Antonescu ca președinte al PNL. Orban s-a implicat activ în campania electorală pentru europarlamentare, fiind prezent în mai multe județe. Cu o bună popularite în partid, deputatul PNL este privit ca un candidat redutabil pentru președinția PNL. Orban a candidat în tandem cu Antonescu când Tăriceanu a fost învins la Congresul PNL, dar ulterior relațiile dintre cei doi s-au răcit, ajungându-se ca la un alt Congres cei doi să fie adversari.

Cea de-a treia variantă pentru funcția de președinte al PNL este Călin Popescu Tăriceanu, care a mai deținut această calitate între 2005 și 2009. Momentan, situația lui Tăriceanu în PNL este una incertă. El susține că este membru PNL, după ce și-a depus adeziunea la organizația municipală Satu Mare, în timp ce Crin Antonescu l-a contrazis. Potrivit liderului PNL, Tăriceanu nu este membru PNL, dar i-a promis acestuia că nu se va împotrivi candidaturii lui la Congres, dacă se va înscrie într-o organizație a PNL. Fostul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, a declarat că îl susține pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de președinte. În prezent, Tăriceanu este președintele Senatului, funcție obținută cu sprijinul PSD, după ce și-a dat demisia din PNL din cauza ruperii USL.

Orban și Antonescu cu PPE, Tăriceanu cu ALDE

Opțiunile europene ale lui Crin Antonescu și Ludovic Orban sunt similare, cei doi văzând PNL în PPE. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu le propune liberalilor rămânerea în ALDE, familie politică europeană care este trecută în prezent în Statutul partidului.

Delegația Permanentă a PNL a decis ca europarlamentarii partidului să activeze în grupul PPE, dar o victorie a lui Călin Popescu Tăriceanu poate răsturna această hotărâre.

Și europarlamentarii PNL sunt divizați, Norica Nicolai și Renate Weber acceptând cu greutate schimbarea familiei politice, mai ales că în campanie Crin Antonescu a spus că PNL va rămâne în ALDE. Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, a pledat în schimb pentru trecerea la PPE.

Cine va fi prezidențiabilul PNL

Crin Antonescu a fost desemnat oficial de Congresul PNL din 2012 drept candidatul partidului pentru funcția de președinte al României. O schimbare a prezidențiabilului PNL poate fi luată astfel doar de un alt Congres, o variantă fiind cel organizat la finalul lunii iunie.

Liderul PNL a părut dispus să renunțe la calitatea de prezidențiabil în cazul în care se va găsi o altă soluție. Cu toate acestea, Antonescu nu a exclus nici posibilitatea renunțării la funcția de președinte al PNL pentru a-și rămâne prezidențiabilul PNL. O necunoscută o reprezintă negocierile cu PDL, cele două partide urmând să stabilească pe cine vor susține la funcția supremă în stat.

Înaintea alegerilor europarlamenatare, rocada Iohannis – Antonescu a fost vehiculată insistent, mai ales că se preconiza că PNL va obține sub 20% la europarlamentare. Prim-vicepreședintele PNL a declarat într-un interviu pentru Gândul Live că este mai puțin pregătit pentru funcția de președinte și mai pregătit pentru cea de premier. Soluția Iohannis este acceptată și de alte partide de dreapta, el fiind văzut ca un posibil prezidențiabil al dreptei. Cu atât mai mult acum când, după demisia lui Antonescu și anunțul de aderare a PNL la PPE, democrat-liberalii par mult mai dispuși la o colaborare. Surse din PDL susțin că o candidatură la prezidențiale a lui Iohannis ar fi sprijinită și de PDL, în condițiile în care propriul candidat desemnat, Cătălin Predoiu, nu are, cel puțin în acest moment, șanse să-i pună vreun fel de problemă lui Ponta. Primarul Sibiului însă, beneficiar al unui capital de imagine consistent este văzut ca un prezidențiabil care, în turul al doilea, ar fi capabil să răstoarne toate calculele făcute de PSD și să-l bată pe Victor Ponta.

Cum comentează Cristian Tudor Popescu deciziile din PNL

Ludovic Orban nu și-a manifestat intenția de a candida pentru președinția României, dar a fost adeptul unificării dreptei și susținerea unui candidat liberal pentru Palatul Cotroceni.

Călin Popescu Tăriceanu a cochetat în ultimul an cu ideea unei candidaturi la prezidențiale. Mai mult, el a primit încurajări din partea PSD că în cazul în care va obține președinția PNL și USL se va reface, social-democrații sunt dispuși să renunțe la funcția de președinte sau cea de premier. Congresul extraordinar al PNL va trebui astfel să răspundă și întrebării: pe cine susținem pentru Palatul Cotroceni.

PNL, între dreapta și stânga

Orban și Antonescu au viziuni comune și în ceea ce privește viitoarea politică de alianțe. Ludovic Orban a fost un vehement contestatar al alianței cu PSD și al formării USL. Din cauza pozițiilor diferite Orban și Antonescu s-au certat, deputatul PNL neacceptând linia pe care s-a înscris partidului sub conducerea lui Antonescu.

Orban l-a criticat dur pe Călin Popescu Tăriceanu pe care l-a numit „scalp la cingătoarea pieilor roșii” și „trădător”. Cu doar un an înaintea acestor declarații, Orban și Tăriceanu au avut poziții comune împotriva lui Antonescu în momentul scandalului liderului PNL cu organizația PNL Sector 1, condusă de Andrei Chiliman și Vlad Moisescu.

Deputatul PNL a pledat mereu pentru refacerea Alianței Dreptate și Adevăr, alături de PDL și o opoziție puternică față de PSD și Guvernul Ponta.

Crin Antonescu și Klaus Iohannis au început să critice PSD după ieșirea de la guvernare și ruperea USL. Ambii au promis că atât timp cât se vor afla în fruntea PNL nu vor milita pentru refacerea USL și reluarea colaborării cu social-democrații lui Victor Ponta.

Mai mult, ei au început discuții cu cei de la PDL pentru o colaborare mai strânsă. Un prim pas îl constituie și trecerea europarlamentarilor PNL la PPE, familie politică europeană din care face parte și PDL.

Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu sunt percepuți în PNL drept susținători ai ideii refacerii USL și reintrării la guvernare. Tăriceanu poate miza pe faptul că mai mulți lideri locali vor dori să aibă acces la resursele guvernamentale și să nu stea în opoziție. Fost președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia din partid după ruperea USL și a încercat să atragă de partea sa mai mulți liberali. Planul său e eșuat, alături de el venit doar senatorul Sorin Ilieșiu. Cu toate acestea, Victor Ponta a fost de acord ca PSD să îl susțină pe Tăriceanu pentru președinția Senatului. Ulterior, fostul președinte PNL a încercat să se reînscrie în organizația PNL Satu Mare, dar cei de la centru au considerat adeziunea ca fiind nestatură.

Tăriceanu participă constant la ședințele USD, alături de premierul Ponta, vicepremierii Kelemen Hunor, Daniel Constantin și Liviu Dragnea.

În timp ce Antonescu mizează pe antipatia liberalilor față de Victor Ponta, Tăriceanu speculează adversitatea PNL față de președintele Băsescu.

Delegația Permanentă a PNL a adoptat astăzi o rezoluție prin care precizează că nu se va colabora cu PSD. În trecut, Delegațiile Permanente ale liberalilor stabileau că sunt interzise alianțele cu PDL.

Congresul PNL din această vară va decide astfel pe lângă președintele partidului, politica de alianțe în plan intern și european și candidatul pentru Palatul Cotroceni. PNL este în acest moment singurul partid în care conducerea și-a dat demisia în bloc după eșecul de la europarlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu