Cum se regrupează liberalii după retragerea lui Blaga. Prima variantă de înlocuitor la șefia PNL

Cum se regrupează liberalii după retragerea lui Blaga. Prima variantă de înlocuitor la șefia PNL
Publicat: 28/09/2016, 19:23

Surse din PNL au declarat pentru Gândul că în acest moment trei nume sunt luate în calcul pentru a ocupa postul lăsat vacant de Vasile Blaga. În cărți sunt Cătălin Predoiu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și Gheorghe Flutur, șef la CJ Suceava și prim-vicepreședinte al partidului. Potrivit acelorași surse, cele mai mari șanse le are însă Cătălin Predoiu. În ciuda eșecului de la București acesta are susținerea teritoriului, dovadă fiind alegerile primare din PDL când a concurat cu Gheorghe Falcă și pe care le-a câștigat detașat în fața acestuia din urmă.

Gheorghe Flutur este considerat mai potrivit pentru coordonarea campaniei electorale.

Liberalii urmează să se întâlnească într-o ședință restrânsă joi pentru a lua o decizie.

Prins de evenimente într-o conferință de presă, Gheorghe Flutur a evitat să răspundă când a fost întrebat dacă este una dintre variante și care este procedura exactă.

„Există măsuri tranzitorii, există prevederi speciale. Acum să vedem. Nu vreau să comentez pentru că trebuie să mă dumiresc eu. Nu este doar Statutul, este și un protocol de fuziune cu măsuri tranzitorii. Trebuie să ne uităm în toate, dar bănuiesc că între timp se vor uita alții”, a spus Flutur.

Quintus: Este dreptul fostului PDL să își numească un copreședinte

Președintele de onoare al PNL Mircea Quintus Ionescu consideră că este dreptul fostului PDL să își numească un copreședinte în locul lui Vasile Blaga, afirmând că partidul nu se poate „juca” cu desemnarea unui președinte unic ales în BPN.

„Este dreptul fostului PDL să își numească un copreședinte. În momentul în care trecem la alegerea unui președinte unic atunci se va face un Congres, se va vota. În momentul de față nu este potrivit să rămânem la un singur președinte pentru că asta înseamnă un Congres și un Congres nu se poate pregăti mai curând de o lună, o lună și ceva. Nu este momentul să ne îngăduim o asemenea tergiversare a campaniei noastre electorale”, a declarat președintele de onoare al PNL Mircea Quintus Ionescu, pentru Mediafax.

Micea Quintus Ionescu a afirmat că partidul nu se poate „juca” alegând un președinte unic în BPN.

„Nu poate fi ales cineva de BPN. A fost o împrejurare când președintele actual al țării era în conducerea noastră și când Biroul putea să aleagă un președinte interimar. Ori nu este cazul. Nu ne putem juca. Este dreptul fostului partid al domnului Blaga să își desemneze un copreședinte”, a susținut Quintus.

O demisie după două ore la DNA

Vasile Blaga a demisionat din funcția de copreședinte al PNL după ce a fost plasat, miercuri, sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. El a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploiești, într-un dosar privind finanțarea PDL. Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență, alături de Gheorghe Ștefan (Pinalti), și el acuzat pentru trafic de influență și folosirea funcției de conducere într-un partid politic pentru obținerea de foloase necuvenite, și fostul administrator și director al companiei de IT Romsys, Horațiu Berdilă, pentru cumpărare de influență.

„Eu o să îmi dovedesc nevinovăția. Alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga, la ieșirea la DNA Ploiești .

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, compania Romsys a câștigat mai multe contracte IT cu companii de stat din domeniul energiei, precum Hidroelectrica sau Electrica.

Procurorii anticorupție arată că Vasile Blaga, care la data săvârșirii faptelor ocupa funcția de secretar general al PDL, formațiune aflată pe atunci la guvernare, a fost audiat într-un dosar în care este implicat și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și că în anul 2009, acesta a încheiat o înțelegere cu edilul pentru a încerca să obțină bani pentru partid.

Concret, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să poată fi atribuite contracte de achiziție publică unor firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate”, arată DNA printr-un comunicat de presă.

În plus, în perioada 2011-2012, primarul Gheorghe Ștefan a ținut legătura cu Vasile Blaga și l-a informat constat pe acesta despre modul în care banii ajungeau la partid prin intermediul unei companii naționale din domeniul energiei.

Astfel, prin licitații trucate în așa fel încât câștigătoare să fie compania lui Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective.

„În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, „a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, arată procurorii DNA
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?