Cum se văd de la Cotroceni controalele ANAF. „Fiscul e ca pendulul. Întrebați dacă o țară poate funcționa fără firme”

Publicat: 31/03/2015, 22:00

Întrebat ce părere are despre situația din ultimele zile cu închiderea firmelor, președintele Klaus Iohannis a declarat: „România este o țară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, ba în învățământ, ba în sănătate, pe urmă la Fisc, pe urmă la ANAF, pe urmă la Codul Fiscal și, din păcate, trebuie să constat că există tendința de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în cealaltă. Ba avem situații în care Fiscul nu se ocupă de aceste chestiuni, ba avem situații în care Fiscul se ocupă câteodată de detalii care chiar nu cred că merită foarte multă atenție”.

Iohannis și-a exprimat speranța că după schimbările care se fac în prezent la ANAF se va ajunge „la o normalitate”.

Întrebat dacă diminuarea evaziunii fiscale se poate face prin închiderea de localuri și magazine inclusiv pentru sume derizorii, șeful statului a afirmat că ar fi bine să fie căutate proceduri care încurajează investitorii și micii investitori „să-și ducă afacerea mai departe” și „nu să găsim metode prin care să închidem firmele”.

„La modul concret, cred că este foarte bine să întrebați chiar la ANAF cum văd ei chestiunea și dacă dumnealor cred că o țară fără firme poate să funcționeze”, a mai spus Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferența de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeași zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de „reglaje” care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF.

„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri și lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem niște reglaje. Măsura suspendării activității unei companii să poată fi luată doar dacă diferențele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plătește doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activității, aceasta să poată fi revocată în aceeași zi dac se plătește o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate Ai 400 lei în plus în casă ? Plătești 4.000 lei și prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă și a treia oară să nu mai existe nicio amendă și să se suspende activitatea”, a spus Ponta.

El a susținut că 90% dintre informațiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate și că își dorește însă ca ANAF să rămână foarte puternică și a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creșterea cu 25% a numărului de societăți care folosesc case de marcat.

Vineri, Ponta afirma că inspectorii Direcției Antifraudă trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii și a bunului-simț, fără excese.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcției Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine și localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacșiș” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităților acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Ștefan Diaconu, a fost invitat la următoarea ședință a Comisiei de Buget-Finanțe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro și „închide cofetării pentru 5 lei”.

ANAF consideră că „selecția prin omisiune” a acțiunilor instituției în vederea „conceperii materialelor de presă” nu face altceva decât să contribuie „într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând „în mod eronat eforturile depuse de Direcția Antifraudă”.

„Reiterăm pe această cale și faptul că acțiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeași seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acțiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis luni de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activității Direcției Antifraudă în 2014 și în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii