CUM VĂD POLITICIENII PROTESTELE DIN PIAȚA UNIVERSITĂȚII. Un lider PSD acuză „șmecherii de la coada calului” că „au unele misiuni”: „Ce, se scoate aurul la București?”

CUM VĂD POLITICIENII PROTESTELE DIN PIAȚA UNIVERSITĂȚII. Un lider PSD acuză șmecherii de la coada calului că au unele misiuni: Ce, se scoate aurul la București?
Publicat: 06/10/2013, 20:23
Actualizat: 08/08/2015, 02:51

În mai bine de o lună de proteste, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a contesta proiectul de lege care ar permite exploatarea aurului și argintului de la Roșia Montană, avansat de Guvern în Parlament. Inițial, politicienii nu au luat foarte în serios manifestațiile ponite din Piața Universității, cu atât mai mult cu cât erau pașnice. În ultimele zile, vocile care îi acuză pe protestatari că ar fi manipulați s-au înmulțit. Avansată public de președintele Traian Băsescu și susținută de premierul Victor Ponta, varianta unui referendum pe tema exploatării a devenit, între timp, incertă.

„Niște șmecheri stau în stradă, niște bursieri care fac agitație că nu vor să scoată aurul care înseamnă bani. Ce, se scoate aurul la București? Se scoate la Roșia Montană!”. Astfel rezumă subiectul protestelor declanșate de proiectul exploatării de la Roșia Montană vicepreședintele PSD Mircea Cosma, punct de vedere pe care și l-a exprimat, timp de 20 de minute, și în ședința conducerii naționale a partidului, pe care, spune el, a convins-o că ar trebui începută exploatarea.

Liderul PSD, care este și președinte al Consiliului Județean Prahova, spune că înainte de a i se adresa premierului Victor Ponta și colegilor de partid, în interiorul PSD, a testat reacția cetățenilor din județ. „În Prahova, eu am pus în discuție la patru serbări ale vinului ce vor cetățenii. Și i-am întrebat: „Bă, vreți să protestăm și noi și să oprim rafinăria că poluează?” „Nu, dom”le”, au zis toți. Tot felul de șmecheri s-au adunat acolo (în Piața Universității n.red.)! Stau la coada calului lui Mihai Viteazul și tot protestează. Dacă noi închidem rafinăriile? Că și astea poluează. Să văd cu ce o să mai iasă bucureștenii ăștia care protestează din casă! Cu bicicleta?”, și-a reprodus Mircea Cosma, contactat de gândul, poziția în ședința conducerii PSD de joia trecută.

„Ponta s-a lăsat convins că trebuie scos aurul din această țară”

În relatarea liderului PSD, propunerea sa în ultima ședință a Biroului Permanent Național a fost „să se ia o atitudine clară, să ne hotărâm dacă vrem să scoatem sau nu aurul”. „Și mi s-a spus că vrem să-l scoatem”, susține Cosma.

Întrebat dacă și premierul Victor Ponta s-a arătat un susținător al ideii sale, președintele CJ Prahova spune că șeful PSD „s-a convins de argumente”. „Liderul de partid s-a convins de argumentele care i-au fost prezentate, că trebuie scos aurul din această țară și folosit pentru dezvoltarea României. E dreptul poporului român să scoată aurul și să îl folosească pentru dezvoltare. N-avem ce pune în contul datoriilor. Decebal și Burebista au scos aurul, au făcut acele minunate brățări. Noi nu suntem în stare să scoatem aurul?”, se declară revoltat de proteste vicepreședintele PSD care garantează că toți parlamentarii PSD de Prahova vor susține legea din Parlament.

Mircea Cosma (dreapta) și Victor Ponta în județul Prahova. Foto: Contul de Facebook al premierului Victor Ponta

În opinia lui Mircea Cosma, protestatarii care se adună în fiecare săptămână în București „sunt niște bursieri care fac agitație”. „România a avut parte, a avut fericirea de a avea parte de vreo 20.000 de bursieri Soros. Iar acest domn Soros are niște fundații care au niște interese. Am văzut și eu la televizor”, crede Cosma.

Întrebat dacă consideră că cei 20.000 de protestatari ar fi „bursieri Soros” în condițiile în care George Soros a negat ferm orice amestec în acest subiect, liderul PSD a explicat că, în opinia sa, „bursierii au misiuni și sarcini”, influențând restul protestatarilor. „Bursierii, cred eu, după cât mă duce capul, au unele misiuni și sarcini. Cine a strigat contra cât timp a scos poporul roman aur la Baia Mare? Acum sunt niște bursieri ai unora care fac agitație prin București că ce-o să se întâmple cu cianurile. Eu sunt din Baia Mare. Am crescut acolo. Eu m-am jucat de la 5 ani în minele de la Baia Mare. Nu mi s-a întâmplat nimic cu aceste cianuri”, se oferă președintele CJ Prahova ca exemplu.

Cosma, umăr la umăr cu Sârbu și Calimente

Opinia lui Mircea Cosma nu este singulară în interiorul USL. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat recent într-un interviu pentru gândul politicienii nu se pot lăsa influențați de oamenii din stradă și să ignore restul electoratului. „Forța străzii, dacă o raportăm la ceea ce înseamnă populația României, vă dați seama că vorbim despre o anumită forță a străzii. Dacă la 20 de milioane ies în stradă 100 – 200 – 300.000 nu pot să ții cont de ei și să îi ignori pe ceilalți 18 milioane”, a spus Sârbu.

La rândul său, șeful Comisiei pentru controlul SIE din Parlament, liberalul Mihăiță Calimente, s-a declarat convins că că ONG-urile din România finanțate de omul de afaceri George Soros ar avea un rol determinant, de „catalizator”, al protestelor din Piața Universității împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. „Este mai mult decât o coincidență. Este mai ușor după aia prin mijloacele moderne pe care le avem astăzi să chemi oamenii la manifestație la ora X. Oamenii sunt dispuși să participe, chiar dacă nu au foarte multe informații sau toate informațiile să participe”, a încercat el să acrediteze teza manipulării.

Cum văd Băsescu, Ponta și Antonescu manifestațiile din Piață

Declarativ deocamdată, Piața are și susținători în Parlament. Primul lider politic care s-a opus public proiectului înaintat de Guvern în Parlament a fost președintele PNL, Crin Antonescu. După câteva zile de ezitare, liderul PNL a anunțat ferm că partidul său va vota la unison împotrivă, chiar dacă jumătate dintre miniștrii care erau la masa deciziei în Guvern, cei liberali, nu s-au desolidarizat atunci de primul-ministru Ponta. Antonescu s-a delimitat inclusiv de opiniile lui Calimente, cu toate că, cu doar câteva zile înainte, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul” susținea că „Aici (în protestele din jurul proiectului, din București și de la Roșia Montană, n.red) se confruntă bani contra bani. Soros contra RMGC”.

În interviul difuzat duminică la „După 20 de ani”, Antonescu spune că parlamentarii liberali vor vota împotrivă din cauza „scindării societății”, a faptului că „proiectul nu a fost transparent”, că există „multe suspiciuni”, iar aleșii nu se pot pronunța pentru avizul de mediu, care nu a venit din partea Ministerului de resort. El, pe de altă parte, intenționează ca, pe modelul pactului pentru justiție pe care l-a propus vineri, să vină cu „un pact, un document, un set de criterii de integritate și responsabilitate în legătură cu industria extractivă, cu exploatarea resurselor în general”. „Orice exploatare, orice contract aș dori să fac, cu o firmă sau alta, cu o companie românească sau din altă parte ar trebuie să îndeplinească, să verifice câteva criterii, bazate pe câteva principii pe care să le asumăm cu toții și în funcție de care fundamental să abordăm un asemenea proiect”, a menționat Antonescu planurile sale.

Separat de Antonescu pe subiectul exploatării auro-argintifere, după ieșirea publică a liderului PNL, Victor Ponta a evitat un conflict cu Piața. Premierul a afirmat constant că „ecologiștii” trebuie lăsați să protesteze, dar, în același timp, a susținut voalat ideea exploatării cu cianuri ca singula fiabilă. În România, nu au fost proteste pentru alte exploatări, ci doar pentru cea de la Roșia Montană. Până la urmă, și exploatarea minieră clasică, pentru lignit, nu poți să spui că nu distruge mediul. Și petrolul pe care îl extragem azi din Prahova nu poți să spui că nu afectează mediul. Altfel o să rămânem cea mai săracă țară din Europa cu cele mai bogate resurse”, și-a asumat Ponta, sâmbătă, într-un interviu la Antena 3 câteva din argumentele lui Cosma.

Scenariul implicării de la distanță a lui George Soros în protestele de la București a fost contrazis, în schimb, de președintele Traian Băsescu. „Din informațiile pe care le am, George Soros nu trimite ONG-urile în stradă”, a susținut președintele pe 29 septembrie într-un interviu la Pro TV. Pentru Băsescu, manifestațiile din Piața Universității sunt „curate”, în timp ce cele ale minerilor de la Roșia Montană ar fi „fabricate”.

Președintele dă șanse chiar unui partid să se formeze din mișcările de protest din ultima lună, cu condiția ca manifestanții să își găsească lideri. „Dacă din stradă ar ieși un partid curat, ar fi bine pentru clasa politică din România”, a spus Băsescu la „După 20 de ani”.

Referendumul, o variantă incertă

Din noua postură de mediator în care s-a transpus după declanșarea protestelor, în urma câtova ani în care a fost unul din susținătorii fervenți ai exploatării, președintele a venit, la începutul lunii septembrie, cu ideea unui referendum care să concilieze societatea cu politicienii, organizat simultan cu alegerile europarlamentare. La o lună distanță, momentul organizării unui astfel de referendum nu mai este unul cert la Palatul Cotroceni. „Trebuie găsit momentul potrivit. Pot să îl declanșez și mâine. Și? Aveți certitudinea că vor veni 50%? Nu știu (care e momentul potrivit, n.red), un moment la care polarizarea să devină mai puternică”, a explicat Băsescu pe 29 septembrie.

Varianta referendumului, susținută public și de Victor Ponta – „Cred că-i o idee foarte bună” – este contestată de Crin Antonescu. „E periculos să mergi cu referendumul atunci când sunt implicate chestiuni tehnice și până la urmă există decizii și decizii. Când vorbim de decizii de natură economică, de natura impozitelor sau de astfel de proiecte este riscant și irelevant să fie supuse unui referendum, deși trebuie să urmărim pulsul națiunii”, a explicat Antonescu poziția sa, duminică, la Pro Tv.

Zeci de mii de persoane protestează în București și în mai multe orașe din țară, de mai bine de o lună, cerând Parlamentului să respingă proiectul de lege avansat de Guvern prin care ar urma să se aprobe începerea exploatării cu cianuri a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană. Protestatarii au mărșăluit prin Capitală solicitând Guvernului să nu dea RMGC acordul de mediu și să militeze pentru includerea Roșia Montană în Patromoniul UNESCO. La manifestațiile de la sfârșitul fiecărei săptămâni au participat peste 20.000 de oameni numai în București, cerând demisia premierului Victor Ponta și a miniștrilor care au girat proiectul de lege. Protestele vor continua și duminică, atât în Capitală, unde se așteaptă ca mii de persoane să iasă în stradă, dar și în țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ