Cum văd politicienii români victoria lui Trump. Iohannis: „SUA poate conta pe sprijinul României în promovarea democrației”

Cum văd politicienii români victoria lui Trump. Iohannis: „SUA poate conta pe sprijinul României în promovarea democrației
Publicat: 09/11/2016, 18:32

„Președintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Cu acest prilej, șeful statului român a evidențiat relația solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conștient de toate implicațiile care decurg din această postură”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, președintele României a mai transmis, în mesajul său, și că „dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă și aprofundată, a înregistrat numeroase succese și a permis României să acționeze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa și nu numai. România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA”.

Mesajul lui Iohannis mai arată că „România înțelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și la nivel global” și subliniază că‎ „România este pregătită și capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securității”.

„Președintele Klaus Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni. Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept”, se mai arată în mesajul de la Cotroceni.

Dacian Cioloș îl felicită pe Donald Trump

Premierul Dacian Cioloș a transmis o scrisoare de felicitare președintelui ales Donald Trump și vice-președintelui ales, Michael Richard Pence, subliniind importanța parteneriatului strategic dintre România și SUA, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

„Cu această ocazie, prim-ministrul Cioloș a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, fundamentat pe valori și responsabilități împărtășite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile. România este și va rămâne un aliat și partener de încredere al SUA. Cooperarea dintre România și SUA contribuie la asigurarea securității comune și a întregii comunități transatlantice:”, se arată într-un comunicat de presă.

Alina Gorghiu: „Mesajul alegerilor americane este acela că nevoile și așteptările oamenilor nu trebuie ignorate”

O reacție a venit și din partea președintelui PNL, Alina Gorghiu. Aceasta a ținut să precizeze că mesajul alegerilor din America este unul clar, acela că politicienii nu trebuie să ignore nevoile și așteptările oamenilor.

„A fost un rezultat surprinzător dacă ținem cont de sondajele de opinie pre-electorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. (…) Din punctul meu de vedere, mesajul alegerilor americane este acela că nevoile și așteptările oamenilor nu trebuie ignorate. Atunci când anumite trenduri sau anumite politici publice afectează cetățenii, ele nu trebuie ignorate”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele PNL Alina Gorghiu

Alina Gorghiu afirmat că partidele politice și clasa politică trebuie să asculte ce-și doresc oamenii și să le rezolve problemele.

Președintele PNL a afirmat că relațiile dintre România și SUA vor fi în continuare foarte bune.

„Să nu uităm că sub un președinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO și și-a consolidat mult relația de apropiere față de SUA.Sunt convinsă că SUA va rămâne același aliat de încredere în cadrul NATO, aceeași țară care menține relații foarte bune cu Uniunea Europeană. Parteneriatul SUA – UE, piatra de temelie a stabilității economice globale și NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, vor continua să joace rolurile pozitive pe care le-au jucat până acum”, a mai spus pentru MEDIAFAX președintele PNL.

Alina Gorghiu a mai spus că Donald Trump și Partidul Republican „merită felicitări pentru victorie”.

„Au câștigat împreună și Președinția, și alegerile parțiale pentru Senat și Camera Reprezentanților, deci o victorie pe linie”, a afirmat Gorghiu.

Candidatul republican, Donald Trump, a câștigat scrutinul prezidențial din Statele Unite, depășind pragul de 270 de electori federali, conform proiecțiilor realizate de agenția de știri Associated Press.

După anunțarea proiecțiilor din statul Wisconsin, Donald Trump are cel puțin 274 de voturi ale electorilor federali, devenind astfel al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Liviu Dragnea: „O victorie a democrației”

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că alegerea lui Donald Trump este „o victorie a democrației”, afirmând că prin această alegere americanii au transmis un mesaj despre cât de important este ca liderii să le înțeleagă problemele economice și să ofere soluții.

„Cetățenii Statelor Unite au decis. În primul rând, este o victorie a democrației. Votanții au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înțeleagă problemele economice și să vină cu soluții”, a spus Dragnea, pe Facebook.

Dragnea s-a declarat convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic.

„Sunt optimist după declarațiile de acum o oră ale Președintelui ales referitoare la menținerea parteneriatelor internaționale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic”, a mai scris liderul social-democraților.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Este mai necesar ca oricând un proiect regional de securitate”

România are nevoie de un proiect regional de securitate, care să reflecte interesele de stabilitate ale tuturor statelor din zonă și care să fie sprijinit în mod activ de Statele Unite, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

„Este mai necesar ca oricând un proiect regional de securitate, care să reflecte interesele de stabilitate ale tuturor statelor din zonă și care să fie sprijinit în mod activ de SUA”, a spus Diaconescu, care vede un aranjament de securitate de acest tip drept o consecință a aplicării deciziilor summit-ului NATO de la Varșovia.

„Aplicarea deciziilor Summit-ului de la Varșovia din 2016 presupune nu numai o prezență militară avansată, ci și promovarea unei viziuni de securitate care să țină seama de factorii destabilizatori cu care se confrunta România la intersecția a trei zone de interese strategice”, a detaliat fostul ministru de Externe.

Diaconescu crede că, după alegerea candidatului republican Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, relațiile de parteneriat strategic aprofundat româno-american trebuie să își păstreze „continuitatea și substanța”, să se conserve cadrul de cooperare existent, dar și să existe o viziune a unor noi dezvoltări ale interesului comun româno-american.

„Relațiile de Parteneriat Strategic Aprofundat dintre cele două state vor trebui să își păstreze valențele de continuitate și substanță pe toate domeniile asupra cărora s-a convenit. Prin dialog și cooperare bilaterală cu noua Administrație de la Washington, România va încuraja și implicarea politică, diplomatică și militară a SUA în Europa de Sud-Est și bazinul Mării Negre. În perioada imediat următoare, România va trebui sa conserve în relația cu SUA cadrul de cooperare constituit În timp și să aibă viziunea de perspectivă privind dezvoltarea de domenii noi de interes comun”, a mai spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Este deja obligatoriu în toată România. Legea de care trebuie să știe toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×