Judecătorii Curții Constituționale hotărăsc joi dacă restructurările decise de Ilie Bolojan, în luna ianuarie, în calitate de președinte al Senatului, au fost făcute conform legilor. Sesizarea la CCR a fost făcută de partidele SOS și AUR.
UPDATE
Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate formulate împotriva hotărârilor Senatului și Camerei Deputaților privind restructurarea serviciilor parlamentare, reținând că acestea au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice a celor două camere.
Știrea inițială
În sesizările depuse la Curtea Constituțională este menționat faptul că documentul pentru reorganizare a fost adoptat fără „o dezbatere adecvată” și „fără o fundamentare detaliată a necesității și impactului restructurării, contrar principiilor transparenței și dialogului social”, fiind încălcate astfel articolul 41, alineatul 1 din Constituție și prevederile articolului 518 din Codul Administrativ.
Un alt motiv invocat de inițiatorii sesizării la CCR este încălcarea articolului 16, alineatele 1 și 2 din Constituție, adică principiul „egalității în fața legii”, aceștia considerând că restructurarea este făcută în baza unor „criterii neclare și potențial discriminatorii”, care contravin prevederilor Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.
„Concluzia este aceea că s-a adoptat o hotărâre prin care s-a dorit să se ascundă că ea produce, în realitate, o reorganizare a structurii organizatorice a Senatului, operațiune procedurală care impunea ca ea să aibă un alt conținut, în care, încă din primul său articol, să prevadă că se reorganizează structura organizatorică a Senatului României sau structurile de specialitate ale acestuia”, se mai arată în sesizare.
Senatul a adoptat, la începutul lunii februarie, cu 78 de voturi pentru, 41 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, care prevede reorganizarea instituţiei, conform memorandumului aprobat de Biroul Permanent. Ilie Bolojan, în calitate de preşedinte al Senatului, anunţa atunci că în coaliţie s-a decis un grup de lucru comun cu deputaţii pentru reformarea instituţiilor din subordinea Parlamentului.
CITIȚI ȘI: