Dacă Bolcaș era la CCR în 2012, Băsescu nu mai era președinte: „Deznodământul ar fi fost impus nu atât de votul meu, ci de votul a 7,5 milioane de români”

Redactor:
Anca Simina
Dacă Bolcaș era la CCR în 2012, Băsescu nu mai era președinte: „Deznodământul ar fi fost impus nu atât de votul meu, ci de votul a 7,5 milioane de români”
Locul Iuliei Motoc va fi luat, la Curtea Constituțională, de fostul deputat PRM și avocat al lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaș.

Locul Iuliei Motoc va fi luat, la Curtea Constituțională, de fostul deputat PRM și avocat al lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaș. Impus de PSD, Bolcaș urmează să fie votat fără sincope de majoritatea USL Senat și să răstoarne, practic, înainte de finalul anului, majoritatea pe care s-a sprijinit până acum președintele Traian Băsescu la Curte. Cunoscut opozant al lui Băsescu, Bolcaș spune, într-un interviu acordat gândul după nominalizare, că nu-și va schimba nici la Curte convingerile juridice și politice asumate până acum.

„Tot ce este imoral nu poate fi constituțional”

Cum ar fi arătat finalul crizei politice din 2012 dacă Lucian Bolcaș s-ar fi aflat în locul Iuliei Motoc, în condițiile în care revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni a stat agățată într-un singur vot? Lucian Bolcaș răspunde, întâi, cu ocolișuri: „Cred că ceea ce au apreciat mulți colegi la mine a fost constanța și verticalitatea mea. Nu le schimb la Curtea Constituțională!” Mai clar, deznodământul ar fi fost altul: „Iertați-mă, deznodământul ăsta nu poate să fie impus de un singur vot, dar a fost impus de votul a 7,5 milioane de români”, spune viitorul judecător.

Vechile convingeri ale avocatului Bolcaș erau că „tot ce este imoral”, mai exact invalidarea referendumului din 2012, „este și neconstițuțional”. „Este, fără îndoială imoral politic și, în consecință nedemocratică ramânerea în funcție a unui președinte cu privire la care o majoritate a votat pentru demitere, dar referendumul a fost invalidat din varii motive. Iar tot ce este imoral nu poate fi constituțional”, se artăta convinsa iulie 2012, într-un interviu în Lumea Justiției.

Ce va schimba Bolcaș la CCR, dincolo de majoritate

Într-o negociere internă care a durat în PSD doar câteva ore, deși anunțul a fost făcut după întoarcerea lui Victor Ponta din Johannesburg, Lucian Bolcaș a ajuns judecător la Curtea Constituțională. „Am primit propunerea cu emoție. Eu consider că fiecărui jurist i se cuvine o încununare a carierei”. Cine i-a făcut însă oferta și când, rămâne un secret bine păstrat. „E o chestiune de discreție”, se scuză.

Cert e că înainte ca votul în Senat să fie dat, Bolcaș nu are nicio rezervă că ar putea fi intors din drum. Știe deja ce vrea să facă la Curte: „În primul rând vreau să respect ce s-a făcut bun, dar sunt și o serie întreagă de probleme care trebuie schimbate. V-aș cita un aforism, nu-mi amintesc cine l-a spus – „dă-mi, Doamne, putere să schimb ce se poate schimba, să îndur ce nu se poate schimba și înțelepciunea să fac distincția între cele două”.

Prima schimbare va fi majoritatea. În urma algoritmului politic, numărul judecătorilor numiți pe filiera USL crește la 4, egal cu celor Intrați la Curte pe mâna lui Băsescu, reprezentantul UDMR urmând să încline balanța. O supriză a fost însă poziționarea Monei Pivniceru, în mai multe situații recente între care Memorandumul Guvernului cu Rompetrol, în favoarea sesizărilor venite de la Cotroceni.

„A fost o onoare să îl reprezint pe Năstase”

Dincolo de trecutul său în PRM al cărui vicepreședinte a fost și pe care l-a reprezentat în Parlament două mandate, 2000-2004 și 2004-2008, numele lui Bolcaș a devenit de mare notorietate in condițiile în care l-a apărat pe Adrian Năstase în procesele sale penale. L-a ajutat relația cu Năstase să ajungă la Curte? „Nu pot să fac astfel de supoziții”, spune Bolcaș, fără a nega însă ferm.

Nu vede însă vreo problemă în relația sa personală cu Năstase și noua postură. „Nu poate să fie nicio problemă. Eu am fost alături de Adrian Năstase ca și coleg de profesie. E o onoare să reprezinți un astfel de coleg aflat într-o situație grea. Apoi l-am apărat pe profesorul Adrian Năstase pe care îl respect foarte mult”, spune Bolcaș.

Tags:
Inchide