DAN ȘOVA A FOST REȚINUT DE DNA și dus la Curtea Supremă pentru arestare. Decizia, vineri dimineață

DAN ȘOVA A FOST REȚINUT DE DNA și dus la Curtea Supremă pentru arestare. Decizia, vineri dimineață
Publicat: 03/12/2015, 23:47

Judecătorul de drepturi și libertăți decide vineri dimineață, de la 9.30, dacă Dan Șova va fi arestat preventiv sau nu.

UPDATE 18.30Șova a fost adus la instanța supremă, unde se judecă arestarea sa preventivă.

UPDATE 16.25Dan Șova a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, el fiind scos în cătușe din sediul DNA. Procurorii vor cere instanței arestarea sa preventivă, în această seară.

UPDATE Senatorul Dan Șova a fost citat și a ajuns la DNA la scurt timp după ce senatorii au aprobat solicitările procurorilor de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova, votând 95 pentru și 30 împotrivă.

La ședință își înregistraseră prezența 115 senatori. Cvorumul de lucru este de 84 de senatori din totalul de 165, iar aprobarea cererii se face cu votul majorității celor prezenți. Votul este secret cu bile.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reținererea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiți pentru a achita un imobil cumpărat în București.

Mihai Bălan a fost reținut joi, 19 noiembrie,de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă de instanță, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistență juridică cu o firmă, influențat de senatorul Dan Șova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă și a fost contestată de procurorii DNA la aceeași instanță.

Senatorul Dan Șova a declarat în plenul Senatului că din cele 3000 de file din dosarul în care este acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu, nu există nicio probă împotriva sa, ci doar un denunț, el adăugând că se apropie de recorduri nedorite.

„Cred că încep să mă apropii de recordui nedorite”, și-a început Șova discursul în plenul Senatului, în condițiile în care este pentru a treia oară când senatorii trebuie să decidă ridicarea imunității sale parlamentare.

Șova a mai spus că la dosar nu există nicio probă împotriva sa și că nu reprezintă un pericol public, astfel încât măsura arestării preventive nu se justifică. „Nu am văzut să se sperie lumea de mine în stația de tramvai”, a spus Șova.

„S-a prezentat în fața dvs un dosar de 3000 de file, acel dosar se referă la două infracțiuni- abuz în serviciu și trafic de influență. Din cele 3000 de file doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunț si ordonanțele procurorilor. În afară de denunț nu există nicio probă, există un denunț. Atât” a mai spus Șova.

El a mai susținut că e la modă să se vorbească despre renunțarea la imunitate, făcând astfel referire la declarațiile recente ale președintelui PSD Liviu Dragnea care a spus că dorește eliminarea acesteia, întrucât parlamentarii nu ar trebui să se pronunțe asupra unor chestiuni care țin de atribuțiile judecătorului.

„Există o modă să vorbim despre renunțarea la imunitate. O spun eu încă o dată, mai ales că nu am mai ieșit public de mult timp. Simpla discuție despre renunțarea la imunitate ne face de râs în Europa de la Stokholm până la Atena și de la Atlantic până la Riga. Râde toată lumea de noi, toată lumea are imunitate. Imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică. Pentru cei cărora le place să vorbească astăzi despre renunțarea la imunitate, vă spun următorul lucru, ei nu cunosc lumea justiției. Vorbesc despre lumea justiției ca și cum cei din lumea justiției ar fi niște zei. Nu, justiția reprezintă una dintre puterile constituționale ale statului român”, a mai declarat Șova în plenul Senatului.

Senatorul a mai spus că imunitatea reprezintă garanții de exercitare independentă a unui mandat de reprezentare și a exemplificat cu dosarul său care se află în instanță din februarie, arătând că imunitatea parlamentară nu împiedică judecarea dosarului.

„Ultimele trei pagini din cererea de arestare de acum și din cea din februarie, în afară de faptul că sunt copy-paste, că am văzut că ne place copy-paste la toți, sunt niște pagini în care scrie despre mine că sunt un pericol infracțional, cum pot să perpetuez infracțiuni. Eu cu umor vreau să spun la toată lumea, de când cu dosarele nu-mi mai răspunde nimeni la telefon, deci nu pot să fac absolut nimic, deci nu sunt așa un pericol foarte mare”, a mai spus Șova.

Senatorul le-a cerut colegilor săi să voteze conform „propriei conștiințe, așa cum spune Constituția”.

Dan Șova este acuzat și în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a lui Șova, care a primit 79 de voturi „pentru” și 67 „împotrivă”, senatorii susținând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condițiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deși Constituția prevede că încuviințarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenți.

Votul a fost contestat la Curtea Constituțională de către PNL și a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică