Dăncilă și Meleșcanu, la Cotroceni pentru discuția despre mutarea ambasadei la Ierusalim. Iohannis: „Sunt unele linii roșii de la care politicienii nu s-au abătut”. Dăncilă: Premierul e responsabil de politica externă

Dăncilă și Meleșcanu, la Cotroceni pentru discuția despre mutarea ambasadei la Ierusalim. Iohannis: „Sunt unele linii roșii de la care politicienii nu s-au abătut. Dăncilă: Premierul e responsabil de politica externă
Publicat: 15/05/2018, 15:18
Actualizat: 26/03/2019, 18:02

UPDATE 14:46 „Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi (marți – n.r.) consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, pe teme de politică externă, evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocării Ambasadei României în Statul Israel. Cu acest prilej, premierul României a declarat că, în calitate de șef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susținerea intereselor României și identificarea celor mai bune modalități de a consolida rolul și profilul României pe plan internațional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză și evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susțină obiectivele mai sus-menționate, într-un moment în care SUA, partenerul și aliatul strategic principal al României, a luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat, potrivit sursei citate, că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziția principială și susținută constant de România în ceea ce privește soluția existenței a două state: Israel și Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate și recunoaștere reciprocă.

Premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluție de pace care să consfințească existența a două state, Israel și Palestina și să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potențialul de a compromite procesul de pace.

„Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de Președintele României”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunității internaționale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziții moderate și echilibrate din partea tuturor actorilor implicați, iar la nivel național prezența mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susținerii reale a acestui angajament și a dorinței de continuitate în domeniul politică externă”, a declarat, conform comunicatului, premierul la finalul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 13:11 „În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”, transmite Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că șeful statului a atras atenția că politica externă trebuie caracterizată „de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște”.

În acest sens, Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituțională corectă, în conformitate cu cadrul legal în vigoare.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului prezenți la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României. Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ”, se mai arată în comunicatul de presă.

La discuțiile de marți, de la Palatul Cotroceni, au participat, alături de Viorica Dăncilă și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

UPDATE 11:15 Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, luni, că va onora invitația președintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politică externă.

„Am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu și relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel.
Pe această cale, confirm participarea”, anunță Guvernul.

În invitația transmisă de Klaus Iohannis se arată că: „având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită”.

Totodată, în document se precizează că la întâlnire premierul poate fi însoțit și de miniștrii de resort.

Înainte de confirmarea premierului, Călin Popescu Tăriceanu declarasecă Dăncilă nu are niciun motiv să nu se prezinte.

„E problema premierului, nu stabilim noi ce face premierul, dar cred că, de această dată, pentru că am aflat că a fost o scrisoare trimisă din partea președintelui, cred că avem formula corectă instituțional și, bănuiesc că doamna prim-ministru va da curs acestei invitații. Nu vă niciun alt motiv pentru a refuza, cred că acesta va fi răspunsul”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită”, se arată în invitația transmisă de președinte.

Invitația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis l-a convocat pentru ziua de marți pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu la Cotroceni, însă ulterior a apărut public informația că ministrul nu ar mai fi acceptat să onoreze invitația.

Decizia ar fi venit după ce premierul Viorica Dăncilă, dar și președinții Camerei Deputaților și al Senatului, au criticat invitarea ministrului de Externe, pe motiv că premierul a fost „sărit”.

„Sper să am o discuție cu domnul președinte. Domnul președinte, dacă vrea să mearga un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, așa e normal. Dânsul hotărăște dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbești cu prim-ministrul și această reguță trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, președintele trebuie să sune. Domnul Meleșescanu a vorbit cu mine și, dacă își va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată”, a declarat Viorica Dăncilă.

Relația dintre președinte și Guvern este una extrem de tensionată, Klaus Iohannis cerându-i, în ultimele săptămâni, de două ori demisia premierului Dăncilă despre care a spus că nu face față funcției de șef al Guvernului. Conflictul a izbucnit după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Guvernul a aprobat un memorandum privind relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, șeful statului a susținut că premierul Viorica Dăncilă a plecat în vizită în Israel fără a avea mandat.

De asemenea, Klaus Iohannis vrea lămuriri despre decizia MAE de a bloca o declarație a UE de condamnare a demersului SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim.

„Acum, despre cea mai recentă speță cu declarația care a fost pregătită de Serviciul de Acțiune Externă a UE, o să-l chem pe ministrul de Externe ca să îmi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat, iar în privința mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas în nicio direcție. Ambasada nu poate să fie mutată fără acordul meu, indiferent cine ce spune”, a declarat sâmbătă KlausIohannis.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, șeful statului a răspuns: „Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Acești pesediști s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document european fără să se consulte cu președintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut cu salarizarea, și iese prost. Prin blocarea unei declarații, România este adusă în marginea Uniunii, alături de niște țări față de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului și nu guvernului și să ne readucă în marginea Europei. Românii își doresc să fie parte integrantă a Europei.”

MAE a anunțat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acțiune Externă de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care și România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

foto: presidency.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun