De ce ar putea SĂ CADĂ CAPUL ministrului Justiției? Ce a cerut PSD și NU a făcut Tudorel Toader

De ce ar putea SĂ CADĂ CAPUL ministrului Justiției? Ce a cerut PSD și NU a făcut Tudorel Toader
Publicat: 06/03/2019, 15:14
Actualizat: 27/03/2019, 20:12

Ordonanța pentru modificarea Codului penal și a Codului de Procedură penală a fost anunțată la începutul lunii decembrie 2018, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a motivat decizia. Ministrul Justișiei Tudorel Toader a spus că urmează să ia ceea ce a fost declarat constituțional din lege și să transpună într-o ordonanță de urgență. Cu toate acestea, la patru luni de la acel moment, OUG nu a fost emisă. În timpul dezbaterii moțiunii pe Justiție, din cursul zilei de marți, chiar Florin Iordache, fost ministru al Justiției în Guvernarea Grindeanu, l-a întrebat pe Toader pe când va da un act normativ pe Coduri.

Un alt social democrat vocal, Cătălin Rădulescu, l-a acuzat azi pe Toader că are propria agendă.

„Stăm cu Codurile în care sunt articole neconstituționale pe care dânsul nu le-a făcut. OUG prin care se permite revizuirea celor care se consideră nevinovați, nu a făcut-o. Dânsul își face o agendă proprie”. Drept răspuns, Toader a afirmat în plenul Camerei Deputaților că a redactat proiectul, dar oportunitatea promovării proiectului nu stă în responsabilitatea sa.

O altă ordonanță, care nu a mai văzut lumina zilei, deși a fost mult anunțată, este cea legată de completurile de 5 judecători. CCR a stabilt, pe 7 noiembrie, că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, iar problema constatată ca fiind nelegală se menținea din anul 2014. În acest sens, Toader a anunțat pe 21 ianuarie că ministerul a pregătit o ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite. Cu privire la această ordonanță, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a cerut detalii Vioricăi Dăncilă. Aceasta i-a transmis că actul normativ va fi unul de dreptate, nefiind vorba despre amnistie sau grațiere. Cu toate acestea ordonanța nu a fost emisă.

Nemulțumirile sunt legate și de actele emise deja la propunerea lui Tudorel Toader. Acestuia i se reproșează că nu a dezbătut cu magistrații OUG 7 înainte de a fi emisă, astfel încât să nu pună într-o situație sensibilă Guvernul. Mai mult, Eugen Nicolicea a precizat că ministrul Justiției se laudă că a făcut modificările impuse de CCR, însă dacă „ai astfel de acțiuni doar după deciziile Curții Constituționale, înseamnă că nu construiești nimic nou”.

Ministrul Justiției este acuzat și că a tărăgănat revocarea din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

„La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia și văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească și să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnului Lazăr și i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Nicolicea.

Întrebat, în octombrie 2018, care e relația cu Tudorel Toader, Liviu Dragnea a spus: este una bună în sensul că eu „îl rog și el ascultă”.

Ulterior, în ultimele zile ale lui 2018, liderul PSD a afirmat, într-un interviu televizat, că e nevoie ca ministrul Justiției să dea în timp rezonabil ordonanțele aflate în discuție:

„Nu am treabă nici cu aplopexia, nici cu disperarea. Ei sunt disperați, dacă te uiți la ochi și la colțurile gurii. Ce facem? Cât mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile penale, eu cred că ministrul Justiției într-o perioadă rezonabilă trebuie să le prezinte premierului pentru a fi adoptate prin ordonanță. Bâlciul acesta de a ataca la CCR nu poate continua la nesfârșit pentru că totuși vorbim de o legislație importantă”.

Soarta lui Tudorel Toader va fi decisă în ședința coaliției, cel mai probabil lunea viitoare. Dragnea a anunțat miercuri că în partid există o stare de nemulțumire cu privire la Tudorel Toader și că va exista o discuție legată de această situație după revenirea premierului Viorica Dăncilă.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului