VIDEO Deficitul a crescut într-o lună cu 14 miliarde. Soluția lui Boloș: Nu mai cumpărați hârtie igienică la bax! Ciolacu promite deficit sub 6%

Publicat: 26/10/2023, 17:17
Actualizat: 26/10/2023, 19:04

Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB, arată datele publicate joi de Ministerul Finanțelor Publice. Premierul Marcel Ciolacu promite că încheiem anul cu un deficit sub 6%. 

Într-o singură lună, deficitul bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a crescut cu 14 miliarde lei, conform datelor comparative din august, respectiv septembrie.

În perioada similară a anului trecut, deficitul a fost de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB, arată execuția bugetară. 

Pentru a pune frâu acestui deficit, premierul Ciolacu a construit un pachet de măsuri fiscal bugetare. L-a trecut de Parlament prin asumare, CCR l-a declarat constituțional, iar președintele Iohannis l-a promulgat joi.

Nu mai cumpărați hârtie igienică la bax

Complementar, Ministerul Finanțelor a construit un proiect de ordonanță de urgență măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, pe care l-a pus în transparență marți măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023.

Acest act normativ vizează în primul rând autoritățile locale. Este nevoie să strângă cureaua pe final de an.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le-a cerut primarilor, într-o intervenție la Digi24, să facă economii buget, așa cum face guvernul, pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Boloș a identificat și problema.

Nu putem continua cu cumpărarea de hârtie igienică cu baxul de la Metro doar ca să nu se piardă banii, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Boloș a spus că și primarii trebuie să facă economii, așa cum face guvernul, pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

Deocamdată, România se încadrează în ținta de deficit asumată. Problema este la finalul anului, atunci când se trage linie și se adună toate cheltuielile de funcționare. Și, din cifrele ministrului, cheltuielile din ultimele două luni se triplează față de media lunară, care este de 1,1 miliarde lei. Adică, în lunile noiembrie-decembrie aceste cheltuieli depășesc 4,5 miliarde lei.

Pe lângă cheltuielile uriașe înghesuite în ultimele luni ale anului, Boloș se luptă și cu mentalitatea funcționarilor publici, care vor să consume până la ultimul bănuț, doar pentru a nu pierde fondurile.

Marcel Ciolacu promite un deficit sub 6%

Premierul Ciolacu a ajuns joi la Bruxelles, unde a participat la o reuniune PES. Le-a vorbit colegilor din familia politică europeană despre bugetul României. Marcel Ciolacu a mărturisit că socialiștii europeni au fost surprinși că ai noștri politicieni nu au luat nicio măsură până acum, în lupta cu deficitul.

Am avut discuții detaliate asupra deficitului României, dar și măsurile luate. (…) Au fost surprinși și ei ca o perioadă foarte lungă de timp nu s-a luat nicio măsură, dar este bine că aceste măsuri, unele au efecte de la 1 noiembrie, altele de la 1 ianuarie și sperăm ca și la pachet cu combaterea evaziunii, dar și cu reforma sistemului bugetar, să fie suficiente pentru acest trend descrescător în care a intrat în acest moment România, în ceea ce privește deficitul.

În ceea ce privește cifrele din execuția bugetară publicată de Ministerul Finanțelor, premierul face o promisiune: Nu vom avea un deficit mai mare de 6%.

Noi încercăm, în continuare, să ne încadrăm în 4,4%. Asta este ținta asumată de către România, dar avem și această discuție că este posibil să depășim acest deficit. Sub nicio formă, nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzanțelor, el trebuie să fie cel puțin 0,5% mai mic decât 6,2 cât a fost anul anterior, a declarat premieurl jurnaliștilor la Bruxelles.

Iohannis vorbește cu Ursula despre deficit … pe un hol

Și Klaus Iohannis se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European de toamnă. Este o premieră ca atât președintele cât și premierul să fie în inima Uniunii Europene în același timp.

Președintele a fost întrebat dacă va discuta, la rândul său, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre deficitul României.

Da, vom avea o discuție în marja Consiliului. Probabil, undeva, pe un hol, a răspuns președintele Iohannis

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Boloș: În sectorul bugetar se discută „haide să cheltuim banii, că îi pierdem la sfârşit de an”

Guvernul termină anul cu bani din Fondul de rezervă / Marcel Boloș: E prima dată când nu avem rectificări bugetare

VIDEO | Marcel Ciolacu iese la atac: Cîţu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%/ Un ipocrit și un accident al României în funcţia de prim-ministru

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu vrea să depună cererea de plată numărul 3 până la 1 noiembrie: „Este aproape finalizată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii