Deputat ALDE: Iohannis nu l-a schimbat pe Maior din funcție că îi pregătea vizita electorală în SUA

Redactor:
Diana Grigore
Deputat ALDE: Iohannis nu l-a schimbat pe Maior din funcție că îi pregătea vizita electorală în SUA
Deputatul ALDE Andrei Gerea a afirmat, luni, că președintele Klaus Iohannis nu l-a schimbat din funcție pe George Maior pentru că ambasadorul îi pregătea vizita în SUA. El a adăugat că vizita șefului statului la Casa Albă este una electorală și o oportunitate de a face o poză cu Donald Trump.

„Iohannis se află în fața celei de-a doua vizite în #SUA. O mare realizare pentru politica externă ar spune mulți, dar la cum se prezintă lucruile, concluzia va fi simplă: se va duce exact cum a venit. În mod firesc, vizita unui președinte al României în SUA reprezintă un eveniment important pentru întreaga țară, pentru relațiile cu partenerii americani. Însă, ce se întâmplă atunci când un președinte al României, în persoana lui Klaus Iohannis, merge în SUA fără un obiectiv clar, fără un mandat stabilit? Simplu, merge să își continue campania electorală. Pentru Klaus Iohannis această vizită nu reprezintă decât o oportunitate de a face o poză cu președintele SUA pentru campania sa electorală”, a scris Andrei Gerea, pe Facebook.

Deputatul ALDE a afirmat că președintele Klaus Iohannis l-a menținut în funcția de ambasador al României în SUA pe George Maior tocmai pentru că acesta îi pregătea vizita pe care urmează să o aibă șeful statilui marți, la Casa Albă.

„Acum încep să înțeleg și de ce președintele Iohannis nu a schițat niciun gest în a-l schimba pe #GeorgeMaior din fruntea Ambasadei României în SUA. Iohannis aștepta ca ambasadorul său să îi pregătească drumul pentru o nouă vizită în SUA, una electorală. Cu toate că se află în serviciul României, adică al tuturor instituțiilor care conduc democratic România (Parlament, Guvern, Președinție) ambasada României de la Washington pare mai degrabă a fi în slujba realegerii lui Iohannis pentru al doilea mandat de președinte. Maior trebuia schimbat încă din luna aprilie, după ce a apărut raportul comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, prin care s-a arătat cum acesta folosea binomul SRI-DNA ca o maciucă pentru eliminarea adversarilor politici. Însă, este menținut în funcție pentru a-i servi interesele lui Iohannis și nu ale României”, a adăugat Gerea.

Totodată, deputatul ALDE susține că Iohannis nu s-a consultat cu nimeni din ministerul Energiei, deși pe agenda discuțiilor cu Donald Trump apare relația economică dintre SUA și România dar și relația pe energie.

„Citeam zilele trecute că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA vizează trei obiective: parteneriatul strategic, relația economică și relația pe energie. Sunt curios cu cine de la Ministerul Energiei a discutat președintele Iohannis? Răspunsul e la fel de simplu: cu nimeni! Așadar, ce discuții va avea pe zona energiei președintele? Care sunt obiectivele pentru sectorul energetic din România pe care le promovează președintele? Multe întrebări, niciun răspuns și cel mai probabil nici nu vom primi. Ce vom primi cu siguranță vor fi o serie de poze, care însă nu vor aduce nimic bun pentru România”, a mai scris Andrei Gerea.

Președintele Klaus Iohannis va ajunge, marți, la ora 21:00, ora României, la Casa Albă din Washington, unde va fi întâmpinat de președintele SUA, Donald Trump, informează Administrația Prezidențială. Securitatea Mării Negre este unul dintre subiectele care vor fi abordare de cei doi oficiali.

Inchide