Deputat PSD despre Dragnea: A fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu Băsescu

Deputat PSD despre Dragnea: A fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu Băsescu
Publicat: 15/05/2015, 12:12
Actualizat: 15/05/2015, 16:21

Deputatul PSD de Buzău Marcel Ciolacu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că prin condamnarea ministrului Dezvoltării și Administrației, Liviu Dragnea, „a fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu fostul președinte Traian Băsescu”, social-democratul precizând că nimeni nu ar trebui „să arunce piatra”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Astăzi (n.r. – vineri) nu Liviu Dragnea a fost condamnat. Astăzi a fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu fostul președinte Traian Băsescu, respectiv USL. Dacă privim la modul de a face campanie în democrațiile consacrate și la sentința de astăzi realizăm o discrepanță uriașă și o mare nedreptate făcută astăzi. Foști colegi din USL în loc să se bucure sau să filozofeze ar trebui să se uite în oglindă și pe urmă să ridice piatră”, a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu.

Ministrul Dezvoltării și Administrației, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, decizia luată vineri de instanța supremă nefiind definitivă.

Instanța a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani.

Prin aceeași decizie, alți peste 20 de inculpați au fost achitați.

Instanța le-a condamnat pe Adriana Vespe și Daniela Vlăduț la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

Sentința în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea și alte peste 70 de persoane sunt acuzați pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronunțată după un an și jumătate de la începerea judecării cauzei, Înalta Curte de Casație și Justiție încheind în 22 aprilie discuțiile în dosar.

Întrebat ce va face cu funcțiile pe care le deține în cazul în care decizia îi va fi nefavorabilă, Dragnea spunea că acestea „nu o să mai fie”.

„Știți foarte bine răspunsul la întrebarea asta. Nu o să mai fie (funcțiile – n.r.). E normal. Să sperăm totuși că nu o să fie cazul, eu sper să fie o sentință bună pentru mine și pentru adevăr”, declara Dragnea, cu două zile înaintea pronunțării deciziei instanței.

Instanța supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimiși în judecată Liviu Dragnea și alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”.

Anchetatorii spun că Dragnea a fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

De-a lungul procesului, au fost audiați, în calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Dușă, fostul ministru al Energiei Constantin Niță, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și mai mulți coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata