DEZBATERE PONTA – IOHANNIS, B1 TV. Cine a câștigat cea de-a doua confruntare? Cristian Tudor Popescu: „Nu-l votez pe Victor Ponta”

Publicat: 13/11/2014, 13:09
Actualizat: 21/03/2019, 11:55

DEZBATERE PONTA – IOHANNIS, B1 TV. Victor Ponta și Klaus Iohannis s-au întâlnit miercuri seară în a doua dezbatere televizată, la B1TV, cu moderatoarea Mădălina Pușcalău. Claudiu Pândaru și Cristian Tudor Popescu au dezbătut, într-o ediție specială Gândul Live, confruntarea celor doi candidați la președinție.

„Este un moment de remiză între cei doi”, consideră Cristian Tudor Popescu, după prima dezbatere între cei doi candidați. „A venit în contradicție dl Iohannis cu propria lui imagine, pe care a dorit să o livreze publicului. Cum adică vii tu sasul chibzuit, pe nepusă masă – azi am aflat că staff-ul lui a aflat în ultimul moment, că nu s-a sfătuit cu nimeni. Nu știu cum vine asta. Eu nu cred că îți poți permite să iei decizii personale, pe picior”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

„Domnul Ponta nu a adus nimic nou, tupeist, șmecher, cacealmist. Nu m-a surprins”, a mai spus CTP.

La a doua dezbatere, de miercuri seară, cei doi candidați au primit dinainte temele de discuție, astfel că s-au putut pregăti. Iohannis și Ponta au răspuns pe rând la întrebările moderatoarei, despre cum e văzut contracandidatul, Constituția și Parlamentul, precum și sistemul de justiție. La final, cei doi au putut să își adreseze reciproc o întrebare. Klaus Iohannis a renunțat la acest drept, lăsându-l doar pe Victor Ponta să îi adreseze o întrebare. Apoi au urmat pledoariile de final ale celor doi candidați.

VEZI AICI ANALIZA LUI CTP LA A DOUA DEZBATERE PONTA-IOHANNIS, B1TV:

Comentați live pe Facebook și pe Twitter și adăugați la finalul postărilor voastre #votesti și #vremsavotam, iar postările voastre vor apărea în timp real pe o platformă specială, din cadrul proiectului Vreau Președinte.

În același timp, vă invităm ca în timpul dezbaterii să intrați în aplicația de VOT ONLINE a Gândul.info pentru a vă arăta susținerea față de candidatul pe care doriți să-l vedeți președintele României.

CITEȘTE AICI ANALIZA GÂNDUL-FACTUAL.RO DESPRE AUTENTICITATEA AFIRMAȚIILOR CELOR DOI:

CITIȚI MAI JOS PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE CELOR DOI CANDIDAȚI LA B1TV

Dezbaterea a început, moderatoarea a precizat că ambii candidați au primit înainte temele principale.

Prima întrebare pentru Victor Ponta: Cine este candidatul Victor Ponta și de ce crede că trebuie să fie președintele României?

Cred că sunt pregătit și pot să fiu acel președinte de care România are nevoie din trei motive. Echipa mea este cea a USL. Avem nevoie de stabilitate și de unitate. A fost un regim care se sfârșește duminică, care se bazează pe învrăjbirea românilor între români. Cred că în următorii cinci ani, atunci când România va aniversa 100 de ani de la marea Unire pot să duc România la acea idee pe care au avut-o înaintașii noștri.

Aceeași întrebare pentru Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, președintele PNL, candidatul ACL, sunt candidatul care crede că votul nu e o lozincă ci un drept și al celor din diaspora. Domnule prim ministru, vi le las (un teanc de scrisori și emailuri) și poate puneți pe cineva să explice oamenilor de ce au fost umiliți la vot.

Victor Ponta: Domnul Iohannis a fost total nepregătit și a spus niște lucruri neadevărate. Unul dintre ele este că PSD a respins amendamentul la Constituție privind votul prin corespondență.

Iohannis: Eu cred că nu este bine pt Rmânia să fie președintele României dl Victor Ponta. E periculos pentru România să dea puterea unui singur partid, care are foarte mulți membri marcanți cu probleme cu justiția. Este foarte periculos pentru România să regresăm și să punem în pericol democrația. În calitatea mea de profesor, cred că este totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva își scrie lucrarea de doctorat și copiază este o problemă infinit mai mare și se cheamă plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins că a plagiat, este obligat să părăsească clasa politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României.

Victor Ponta: Eu vreau să vorbesc despre români, nu atacuri la persoană. Eu m-am dus la ÎCCJ care mi-a dat o sentință definitivă. Dvs ați fugit de ÎCCJ. Cred că vrea să dea toată putea tuturor celor care au avut puterea în 2010, eu îl vreau pe Călin Popescu Tăriceanu, este un adevărat liberal, este omul care v-a dat 50 de milioane de euro pentru Sibiu ca să faceți acele lucrări.

Klaus Iohannis: Cunoașteți pe o persoană Gabriel Oprea? Este vicepreședinte la dvs, știți cum a votat în materia de pensii și salarii? Împreună cu unpr a votat pentru acele reduceri. Deci dacă e vorba că eu am oameni care au umblat la salarii și la pensii, la fel aveți și dvs.

Victor Ponta: Am o mare rugăminte din partea sutelor de mii de profesori care au avut ghinionul să nu aibă averea dvs. Nu mai vorbiți de profesori.

Iohannis: Fără să plagiez și fără să copiez am ajuns acolo, sunt foarte mândru că sunt profesor de fizică.

Victor Ponta: Dacă vreți să fiți președinte trebuie să respectați deciziile justiției, de ce ați candidat fără să luați o decizie de la Înalta Curte? Eu m-am dus și am luat o decizie de la Înalta Curte.

Ponta despre Iohannis: E un politician abil, mult mai abil decât credeam. Modul în care l-a dat jos pe Crin Antonescu, domnia sa spune și oamenii din sibiu spun că a fost un primar bun.

Iohannis despre Ponta: Contracandidatul are calități de a vorbi despre orice oricât indiferent dacă știe sau nu despre ce e vorba. E foarte bine pentru un politician ambițios să fie tânăr, doar că degeaba este dl Ponta un politician tânăr, a dezamăgit, este exponentul unui sistem foarte vechi. Este împins în față de baronii din partid. Este o marionetă.

Cum arată România lui Iohannis?:

Iohannis: România lucrului bine făcut este o Românie normală, pentru oameni normali. Proiectele se gândesc mai întâi, se pun în practică și se termină cu bine. Orice om este respectat și i se respectă absolut toate drepturile. Lucrurile se fac în așa fel încât fiecare să fie mulțumit de partea care îi revine. Suntem oameni liniștiți și reconstruim România. O țară a prosperității, a locurilor de muncă, cu un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România seamănă destul de mult cu Sibiul lui Iohannis, un oraș cunoscut ca etalon pt România, condus de subsemnatul. O Românie în care investitorii vin cu mare plăcere.

Cum arată România lui Ponta?

Ponta: Eu vă dau cifre, nu vorbesc în lozinci. Este un proces de reconstrucție după dezastrul lăsat de Băsescu, Boc, Anastase, Falcă și toți ceilalți. În 2009, deficitul bugetar al României era 8,6% din PIB, peste 10 miliarde euro cheltuiți în plus. Acum România are excedent bugetar. Dl Iohannis a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum suntem doi fraieri în Europa: doamna cancelar Merkel și România, care au excedent bugetar.

Randamentul titlurilor de stat era 10% acum e 2,7%. Rată de absorbție a fondurilor europene peste 7%. Rata dobânzii de referință la care se împrumută firmele e acum 2,75%. Randamentul titlurilor de stat e acum 2,97%. Rata de absorbție este acum 44%. Este o Românie în care rămânerea la putere a lui Băsescu, Boc, sprijiniți de oameni care au trecut la Iohannis…

Iohannis: Dl Ponta știe să vorbească doar când vorbește de pe cartonașe, doar cifre, cifre. Oamenii așteaptă soluții, nu statistici. Putem să le citim oirunde dorim. Vă întreb, dragi români, vă merge mai bine de când este Ponta prim ministru?

Ponta: Cred că românii au răspuns pe 2 noiembrie, când 4 milioane m-au votat. Cei care v-au votat pe dvs au zis aseară că sunteți un candidat extraordinar de slab, dar îl votăm ca să nu iasă Ponta președinte.

Cum ar arăta România dacă ar fi ales contracandidatul dvs?

Ponta: Faceți un exercițiu. Boc, Blaga, MRU, Videanu, Falcă, Flutur, îl scoateți pe Băsescu din poză și îl puneți pe dl Iohannis. Ar arăta ca în 2010-2011. Cu aceleași ingrediente nu ai cum să obții un rezultat diferit.

Iohannis: Dl Ponta e prim ministru și vreau să comentez prestația sa. A reușit contraperformanța să ia o Românie ieșită din criză și să o bage în recesiune tehnică, a reușit să distrugă locuri de muncă, a știut să ajungem în situația în care Comisia Europeană ne avertizează că vom ajunge în 2015 să avem o foarte mare problemă, un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Ajungem în 2015 și trebuie să plătim toate pomenile electorale promise de Ponta, în condițiile în care premierul Victor Ponta nu a fost în stare să vină în Parlament cu bugetul pentru 2015. În cazul în care contracandidatul meu va fi ales președinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei și grațierii, iar dl președinte Ponta o va promulga.

Ponta: Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. Comunicatul CE spune că România are în trimestrul 3 creștere economică de 1,6%. Vineri, INS anunță că în trimestrul 3 avem creștere economică peste 1% și că în primul trimestru s-a recalculat și nu am fost niciodata în recesiune. România va avea anul acesta între 2% si 2,5%. Dl Iohannis numește pomeni electorale creșterea pensiilor și alocațiilor pt copii.

Iohannis: Așteaptă România lui Victor Ponta cu legea amnistiei și grațierii Năstase, Dragnea, Voicu, Andronescu, Șerban Mihăilescu, Mitrea, Dan Nica, Dan Șova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicușor Constantinescu. 38 sunt, vă las lista…

Ponta: Eu îi cunosc, dvs nu îi cunoașteți, aia e lista doamnei Macovei. Dvs aveți o cerere a DNA de arestare a lui Mircea Roșca, puteți să îi cereți în seara asta să își dea demisia din Parlament, așa cum a făcut-o Viorel Hrebenciuc? Domnului Chiuariu i-ați cerut să își dea demisia și nu v-a ascultat.

Iohannis: Hai să facem o treabă între bărbați. Mâine să convocăm Parlamentul, picăm legea amnistiei și grațierii și dăm drumul la toate arestările. Sunteți de acord? Eu mă angajez. ACL vor veni toți. Votăm împreună?

JUSTIȚIE: Sunteți de acord cu legea amnistiei și grațierii, ce mesaj dați parlamentarilor dvs?

Iohannis: Eu sunt total împotrivă, nu cred că România are nevoie de așa ceva. De prima oară când a venit PSD pe șest cu legea am oprit în ultimul moment acest act normativ, de care PSD are foarte multă nevoie și toată gașca care l-a împins pe Victor Ponta în față. Voi refuza promulgarea acestui act normativ și nu vom avea legea amnistiei.

Ponta: Ați zis că ați votat împotrivă. Legea nu s-a votat. Doi: conform Constituției, președintele României are dreptul să refuze la promulgare o singură dată. Trei: ministrul Justiției a dat aviz negativ acestei legi și va fi respinsă. Parlamentul poate să respingă, nu președintele României.

Iohannis: Domnul președinte al PSD, reiau invitația. Haideți să convocăm Parlamentul, să punem această lege pe tapet.

Ponta: Nu puteți dvs că nu sunteți parlamentar.

Iohannis: Haideți mâine să facem procedura, haideți să picăm această lege.

Ponta: La ultima moțiune, un senator PNL a venit la tribună și aspus că pesediștii vor legea. Vreți să vă zic cine vorbea? Dl senator Sorin Roșca Stănescu. Știți unde este? Nu mai fiți demagog. Eu vreau pt toată lumea justiție. Lăsați demagogia lui Băsescu, că după 10 ani vrem o justiție egală pentru toată lumea.

Sunteți de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi în fața legii ca un simplu cetățean?

Ponta: E decizia CCR pe care USL a reglementat-o foarte clar, ca și parlamentarii miniștri și cei obișnuiți să aibă același regim. Dl Iohannis făcea o confuzie ieri, e vorba doar de imunitate la arestare. La președinte se dau avizele pt miniștri care nu sunt parlamentari. Voi da aceste avize.

Iohannis: Întreaga problemă trebuie foarte mult simplificată. Cea mai bună soluție ar fi să lăsăm imunitatea pt parlamentari și miniștri doar acolo unde e vorba de votul și opinia politică, în nicio altă circumstanță. E nevoie de modificarea legislației. Pt miniștri e nevoie de o simplificare semnificativă a legislației.

Eu vorbesc cu dl Roșca, dvs vorbiți cu dna Andronescu?

Ponta: O precizare. I-am spus de dl Vosganian, vorbeam de ipocrizie, de Victor Paul Dobre, Akos Mora, colegii dvs. Dacă vrem să scăpăm de epoca Băsescu trebuie să nu spunem ai noștri sunt buni, ai voștri nu. Luăm săptămâna viitoare legea imunității din Germania și o transpunem în legislația românească exaxct așa? Eu garantez că PSD votează.

Iohannis: Ce s-o lăsăm pe săptămâna viitoare? Hai să dăm un semnal, să terminăm cu amnistia și grațierea. Vineri se poate vota, să dăm un semn înainte de alegeri.

Ponta: Să vorbim despre oameni, despre corupții dvs. Îl convocăm marți, când mergeți dvs la ÎCCJ să vă rezolvați dosarul.

Iohannis: Eu mă bazez pe ICCJ.

Ce comportament veți avea față de justiție și cum garantați independența ei?

Iohannis: Un pic trebuie să ne uităm în urmă și să vorbim de fapte. Eu cred că în acest domeniu nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Nu avem, ce căuta noi politicieni în actul de justiție, este cea mai bună garanție să nu ne băgăm. Să nu încercăm să rezolvăm probleme peste justiție. Dacă vorbim de acțiuni care ne definesc ca politiceni, este o frumoasă imagine de grup formată în ianuarie 2011 în jurul lui Constantin Nicolescu, președintele CJ Argeș. (îi arată lui Ponta o fotografie de grup) Sunt mulți pesediști bine cunoscuți, cu dl Ponta, Năstase, Severin, Hrebenciuc, Vanghelie, care atunci au afirmat că e o persecuție politică, că nu e bine ca acest domn să fie deranjat. Asta e o forțare a justiției, nu independență a justiției.

Ponta: O să vă dau eu o altă poză la schimb. Vă citesc art. 133 din Constituție – CSM e garantul independenței justiției, nu vă mai băgați nasul. O să mă comport ca atunci când eram ministru al Justiției, când am propus-o pe dna Kovesi la DNA, pe dnul Nițu la Parchetul General. Am asigurat justiției stabilitate legislativă și finanțarea infrastructurii. Mai sunt niște fotografii din aceeași zi. Era și Crin Antonescu, și șeful PNL Argeș acolo, în fața unui abuz comis de un senator PDL care acum vă e coleg. Noi am cerut independența justiției.

Eu îl consider președintele PNL pe dl Antonescu și fondator pe Călin Popescu Tăriceanu, dvs vorbiți în numele PDL.

Iohannis: Dle Ponta, dvs recunoașteți o decizie a unei instanțe?

Ponta: Dvs recunoașteți decizia instanței față de plagiat?

Iohannis: Există o decizie că eu sunt președintele PNL, care după fuziune spune că noul PNL e partidul înregistrat. Informația dvs este o minciună publică.

Care va fi atitudinea ca viitor președinte, în raport cu politicienii cu probleme penale?

Ponta: EU în problema plagiatului m-am dus la ÎCCJ , a obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă. Eu în locul lui Klaus Iohannis nu aș fi candidat, pentru că un președinte cu probleme în justiție a mai avut România, pe Traian Băsescu cu dosarul Flota.

Iohannis: În prima zi după ce am fost ales președinte al PNL am mers în grupurile parlamentare, am avut o discuție aplicată cu colegii parlamentari și am decis împreună să dăm un semn clar că PNL dorește o schimbare. Am hotărât că în toate situațiile când se va cere încuviințare pt arestare, percheziție, să fie votată pentru. De atunci încoace, ACL și PNL de fiecare dată au votat pentru. Doar că au fost puține ocazii, pt că PSD nu venea sau se volatiliza.

Ponta: Aveți 3 cazuri de condamnați. Președintele CJ Botoșani Țurcanu, Tudor Chiuariu senator PNL, dl senator Akos Mora, definitiv. Nu vreți să și faceți, nu doar să spuneți? Puteți să faceți ceva cu cei trei?

Iohannis: Eu am cerut acestor colegi să demisioneze. Imediat ce convocăm Parlamentul rezolvăm și cu aceștia.

Ponta: Cred că nu ați înțeles. Nu au nicio legătură cu Parlamentul, sunt colegii dvs.

Iohannis: Sunt 38 la dvs, 3 la mine…

Care va fi atitudinea față de ANI și DNA, vizați modificări legislative?

Iohannis: DNA face o treabă excepțională, chiar în ultimele 2 săptămâni am văzut o activitate intensă, am văzut dosarul Microsoft, sunt foarte curios unde se ajunge. Eu sper la o curățire a clasei politice, ar fi un rezultat extraordinar de bun. Eu voi merge pe linia de a face ce poate un președinte să continue aceste lucruri: să lase DNA să își facă treaba. În ce privește ANI, cred că e o instituție foarte onorabilă care trebuie întărită și păstrată. Dar trebuie să vedem că sunt acte normative care se referă la incompatibilități, care nu sunt întotdeauna compatibile, nu sunt întotdeauna în acord cu legislația europeană. Eu voi propune partidelor să facă o legislație unitară și atunci ANI să poată lucra.

Ponta: Pentru mine e mai ușor, eu nu am avut probleme cu ANI, nici cu DNA. În doi ani le-am asigurat independența. Singurul caz în care activitatea ANI e blocată e cazul senatorului PNL Akos Mora, condamnat irevocabil, pe care PNL și PDL îl țin în continuare senator. Pe mine mă interesează în egală măsură cu DNA și ANI viața de zi cu zi a celor care au aproape 4 milioane de procese civile și penale, cei uciși, tâlhăriți, cei cu retrocedările, doar unii primesc, care sunt apropiați primăriei. Am făcut acest sistem de justiție să funcționeze mai repede, să aibă acces toți românii. Voi cere ca din interiorul justiției, CSM, ÎCCJ să pregătească acele modificări legislative ca justiția să fie eficientă.

Iohannis: Mi se pare interesantă abordarea lui Victor Ponta, dar mi se pare revoltător că dacă acum câțiva ani politicienii corupți se ocupau de retrocedări ilegale, iată că avem un dosar în care Viorel Hrebenciuc este arestat, iar un apropiat al dlui Ponta, șef al senatorilor PSD, dl Sârbu, acești domni au pregătit retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare.

Ponta: Așteptam să spuneți lucrul ăsta. La primăria Sibiu cereri de retrocedări 1976, nesoluționate 401, redirecționate 214 (mai multe statistici de la Sibiu). Domnule primar, că nu cred că o să fiți președinte, ați rezolvat 164 doar pentru voi, Forumul Germanilor. (înșiră mai multe clădiri retrocedate).

Iohannis: Ați mințit grosolan, este un atac la imaginea mea. Aceste retrocedări, au fost făcute pt că acele entități au dreptul să le primească, sunt perfect legale. Instituția care le-a făcut e în subordinea dvs, sunteți prim ministru, nu primarul le face. Nu cunoașteți legea.

Relația președinte-premier. Care ar fi relația între președintele Ponta și premierul Iohannis?

Ponta: Să nu dăm puterea unui singur partid, a tot fost vorba. Eu voi propune USL ce au votat oamenii în 2012, voi lucra cu primul ministru Tăriceanu. Dar orice premier va fi… Băsescu a spus că voi fi un președinte rău. Eu voi fi un președinte bun pentru toată lumea (Iohannis râde) .Dacă vă face să râdeți că vrea cineva să fie un președinte bun… Veți fi ca Băsescu președinte, vă veți certa cu Guvernul. Duminică românii vor alege un președinte, Victor Ponta, care va lucra cu un premier Tăriceanu și nu îi va aduce înapoi la guvernare pe Blaga, Anastase….

Care ar fi relația între președintele Iohannis și premierul Ponta?

Iohannis: Eu nu cred că voi ajunge în această situație. Pe 16 noiembrie cariera politică a lui Victor Ponta se termină, propriul partid îl va trimite acasă. Dacă nu se întâmplă așa, vom avea o colaborare instituțională corectă, fără să semnăm vreun pact de coabitare.

Ponta: Am crezut că până azi v-ați pregătit. Se numește acord de colaborare instituțională, l-am trimis (enumeră instituții europene). Cred că ar trebui să înțelegeți că aveți niște obligații față de români și față de partenerii noștri și să nu tratați acest lucru într-un mod lozincard. Când a fost publicat acest acord nu ne-ați criticat absolut deloc, ne criticați acum.

Iohannis: Vă reamintesc că am dezavuat acest pact încă din momentul în care el a fost semnat și sunt înregistrări peste tot. Dacă tot fluturați acel acord, să ne explicați de ce ați încheiat acest acord? (moderatoarea îi spune că va fi nevoit să îi cedeze lui Ponta din timpul său, inițial refuză, Ponta cere fair play) Aveți 20 de secunde de la mine…

Ponta: L-am încheiat ca să nu ajungem din nou la suspendare ca în 2012, când dvs nu aveți curaj să spuneți dacă a fost lovitură de stat sau nu…

Viziunea despre sistemul constituțional. Parlament unicameral sau bicameral și cât de mare?

Iohannis: Actualul Parlament e prea mare, avem 600 și ceva de parlamentari. Nu se bucură nici de încrederea, nici de respectul cetățenilor. România are nevoie de un Parlament mai mic, e bine să fie bicameral. Dar acest lucru nu e stabilit de președinte, va fi discutat de partide împreună cu mine, președintele României. Trebuie să redăm Parlamentului locul lui natural între instituțiile statului – mai mic, mai performant, mai credibil, ales în așa fel încât lumea să înțeleagă cum a ajuns acolo. Acum avem sistem uninominal, în realitate proporțional, avem politiceni care au ajuns de pe locul 3 în Parlament.

Ponta: Am depus cu Crin Antonescu proiectul de Parlament cu 300 de deputați. Colegii lui Iohannis au votat împreună, după care au atacat la Curte cu Traian Băsescu. Suntem mulți pt că toți cei de la USL am ieșit de pe locul întâi, apoi cei de la PDL, Blaga, Ungureanu, au intrat de pe locul doi. Legea pe baza căreia s-a întâmplat această oroare e a dl Mihai Voicu, colegul lui Tăriceanu, Blaga, Antonescu.

Iohannis: Haideți să convocăm Parlamentul mâine și rezolvăm și această chestiune. Începem o colaborare consenusală, vrem același lucru, un parlament mai suplu, hai să trecem la treabă.

Ponta: Mâine la 9 dacă își dă demisia Roșca, apoi le cereți lui Vosganian, Chiuariu, VP Dobre să demisioneze de asemenea… Dar să spuneți că mâine putem vota o lege de alegere a Parlamentului denotă foarte multă superficialitate.

Iohannis: Eu v-am oferit consens, să lucrăm împreună pe o nouă lege.

Nu a mai rămas timp pentru politică externă, Victor Ponta protestează, spunând că este un domeniu specific președintelui României.

Întrebări adresate unul celuilalt (moderatoarea trage la sorți ordinea).

Primul întreabă Iohannis: Văd ca dl Ponta e în mare formă azi și neagă tot felul de lucruri, ce să cred că mi-ar raspunde? Cred că indiferent ce aș înteba, ar suci un răspuns care nu ar corespunde realității. Nu doresc să vă întreb nimic dle Ponta.

Ponta: Eu doresc! Sunt și eu foarte prudent. Se referă la România anului 2019. Am învățat și la școală, în general intelectualii români apreciază foarte mult o declarație făcută de un om extraordinar, de un ardelean extraordinar, care spune așa: Dacă pentru strămoșii noștri toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București. Acesta este Sionul neamului românesc. Sunteți de acord cu această afirmație?

Iohannis: Sunt de acord cu această afirmație.

Ponta: Dar știți de cine a fost făcută?

Iohannis: Ați avut o întrebare, v-am răspuns.

Ponta: Acest lucru a fost spus de episcopul greco-catolic de atunci, Cardinalul Iuliu Hossu, care a citit, pe 1 decembrie, la Alba Iulia, Declarația de Unire. Dacă sunteți de acord cu mine, sunt convins că România va avea în 2018 ce sărbători.

Iohannis: Domnule Ponta, nu numai că sunt de acord, sunt foarte de acord și haideți să renunțăm, că oricum am terminat campnia, să renunțăm la toate încercările de dezbinare a românilor. Haideți să sărbătorim 2018, împreună cu toții, pentru că avem 100 de ani de la cel mai frumos proiect, marea Unire.

Ponta: Haideți să nu stricăm acest proiect și să ne gândim la frații noștri, de peste tot unde sunt ei.

Mesajele finale ale celor doi candidați

Ponta: Acum vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit și la Dorohoi și la Reșița și la Torino și la Madrid și la Chișinău și în Cernăuți și în toate orașele și comunele din această țară. Cei care m-au votat cu 95%. Să le spun că după 10 ani de guvernare Boc, Blaga, MRU, România are o șansă extraordinară să meargă într-o direcție bună, în primul și în primul rând să reparăm nedreptățile de atunci din 2010-2011. Am dat înapoi pensiile, salariile, am făcut dreptate oamenilor, dar avem în continuare de ținut acest ritm.

Vreau să nu mai văd ura și atacurile la familie, până la urmă la persoană. Știu ce am de făcut. Am 42 de ani, de la 18 ani lucrez și învăț pentru această țară, cel mai mult și cel mai mult îmi doresc un lucru pe care-l doresc tuturor celor care se uită acum la mine: mama mea și bunica mea, care sunt pensionare aici, în România, să poată trăi cât o vrea Dumnezeu într-o țară normală, copiii mei, care trăiesc acum în România, să trăiască și peste 10 și peste 20 de ani, să aibă o șansă ca toți copiii din această țară să-și ducă viața mai departe în România.

Vă mulțumesc pentru încrederea pe care ați avut-o să mă votați pe 2 noiembrie. Eu am mare încredere în România, sunt foarte mândru că sunt român, sunt absolut convins că putem fi o țară mai bună și că rănile făcute în acești 10 ani de oameni care au greșit și care sigur vor răspunde pentru ceea ce au făcut putem noi cei de la USL, noi cei în care ați avut încredere în 2012, să le închidem și putem construi tot ceea ce s-a stricat în acei ani.

Voi fi un președinte bun și pentru domnul Iohannis și pentru cei care au votat cu orice alt candidat pentru că de asta are foarte mare nevoie România.

Iohannis: Apropo de pensii, am aici niște taloane de pensii. Este o pensie de 4 lei.

Ponta: Ieri nu știați cât e pensia. Hai să vă explic, 350 de lei venitul minim garantat, pensia se compensează la 350 de lei. Asta spune legea. Președintele trebuie să știe legea.

Iohannis: Dragii mei, din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu propun schimbarea felului în care se face politica în România, dl Ponta propune continuarea. Propun o Românie a prosperității, a respectului, a locurilor de muncă. Dl Ponta propune creșteri de taxe și impozite în 2015. Eu rămân cu oferta mea de a schimba felul în care se face politică, de respect față de lege, față de cetățeni. Voi apăra dreptul la vot al oricărui român, indiferent dacă votează în București, în Dorohoi sau în Londra. Se pare că guvernul dlui Ponta nu a reușit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu și-a facut bine treaba când a fost premier, cum putem crede că va fi un bun președinte?

Judecați bine dacă vreți un președinte al vostru, eu voi fi președintele vostru, nu am în spate nicun fel de oameni care mă manevrează, sau doriți un președinte care este omul baronilor PSD. Nu dați toată puterea unui singur partid care este un partid de stânga neautentic, nereformat. Votați schimbarea în România și voi fi un președinte foarte bun pentru voi.

Ponta: L-am văzut pe Traian Băsescu, incredibil! L-ați studiat bine pe Traian Băsescu! Eu voi trăi în România fără Băsescu și Iohannis.

Iohannis: Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Fiindcă pe mine m-a refuzat. Pe dumneavoastră v-a pus. Concluzia, dragi români, puteți să o trageți singuri.

Primul meci Iohannis-Ponta

Klaus Iohannis și Victor Ponta s-au mai înfruntat, cu o seară înainte, în studiourile Realitatea TV. Președintele PNL a luat, marți, pe toată lumea prin surprindere, anunțând pe Facebook, cu doar o oră înaintea începerii emisiei, că va lua parte la confruntare. Înainte de a face anunțul oficial, Klaus Iohannis a fost sfătuit de o parte dintre apropiații săi liberali să nu meargă la dezbaterea de la Realitatea TV, în condițiile în care formatul nu era unul negociat în prezența staff-urilor ambelor alianțe care au candidați în turul al doilea.

Printre temele abordate de Iohannis și Ponta s-au aflat problemele apărute la votul din diaspora, nivelul taxelor și impozitelor, pensiile, Roșia Montană, dar și politica externă și poziția față de Republica Moldova.

În afară de întrebările lui Rareș Bogdan, cei doi candidați rămași în turul al doilea al alegerilor prezidențiale au primit întrebări și de la patru jurnaliste Realitatea TV. Una dintre acestea, Lavinia Șandru, fost politician și soție a ministrului Bugetului, Darius Vâlcov, i-a reproșat lui Klaus Iohannis că vrea să fie președintele tuturor românilor, în condițiile în care nu a vizitat până acum Chișinăul și Cernăuțiul. În schimb, Șandru l-a rugat pe Victor Ponta să adreseze un mesaj românilor din Moldova. Pentru această intervenție, Lavinia Șandru a fost criticată chiar de către moderatorul dezbaterii, Rareș Bogdan, care a scris pe Facebook că Lavinia Șandru a pus „o întrebare de rahat”.

Prima dezbatere Ponta-Iohannis a înregistrat un incident nemaintâlnit până acum în istoria televiziunilor din România. La final, Rareș Bogdan l-a invitat separat pe Victor Ponta să mai rămână în emisiune, în ciuda protestelor lui Iohannis. În cele din urmă, și Ponta a părăsit studioul tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”