Diaconu se va adresa lui Reding și CEDO cu privire la situația sa de incompatiblitate

Diaconu se va adresa lui Reding și CEDO cu privire la situația sa de incompatiblitate
Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat, luni, că se va adresa printr-o scrisoare comisarului european Viviane Reding, pentru a-i prezenta situația în care se află și are în vedere sesizarea CEDO în ceea ce privește sancționarea sa cu pierderea mandatului de către ICCJ.
Publicat: 24/09/2012, 16:49
Actualizat: 28/09/2018, 22:18

„Mâine cred am să formulez o scrisoare către doamna Reding și să explic cum s-a procedat, cum am procedat eu aici, în Parlamentul României, când am venit în acest hol, m-am adresat în scris ca să-mi răspundă dacă am vreo problemă de orice fel. Mi-a răspuns că nu. Exact așa se procedează și în Parlamentul European și întreb dacă acolo trebuie să mai treci și pe la alt ghișeu care se numește ANI, și dacă da, atunci să știm și noi”, a spus Diaconu.

De asemenea, el a precizat că intenționează să utilizeze și o altă cale de atac, anume cea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Un principiu de drept este că nu poți să pedepsești, să sancționezi pe cineva pentru o vină care aparține unui terț sau altcuiva”, a explicat Diaconu.

Senatorul PNL a mai precizat că nu se ține legat de nimic în Senat.

„Eu nu m-am urcat în niciun tramvai fără bilet, niciodată. Deci, nu vreau să se considere în vreun fel că eu m-am urcat în acest tramvai fără bilet, că am stat aici fără bilet. Eu nu sunt vinovat de nimic, am aplicat exact legea”, a adăugat Diaconu.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a formulat o contestație în anulate împotriva deciziei ICCJ și solicită Biroului Permanent al Senatului să amâne discuțiile legate de incompatibilitatea sa până la soluționarea cauzei, termenul de judecată fiind 10 aprilie 2013.

Diaconu a depus la Biroul Permanent al Senatului un certificat de grefă eliberat de Înalta Curte de Casație și Justiție în care se arată că senatorul PNL „a formulat contestație în anulare împotriva deciziei civile nr 3104 din 19.06.2012 pronunțată de ICCJ”.

De asemenea, se precizează că primul termen de judecată este 10 aprilie 2013.

În același timp, senatorul PNL a solicitat conducerii Senatului „amânarea oricărei discuții sau măsuri referitoare la punerea în aplicare a incompatibilității stabilite de ANI până la soluționarea căii de atac”.

La finalul ședinței Biroului Permanent de luni, vicepreședintele Senatului Petru Filip a declarat că solicitarea lui Diaconu a fost înaintată Comisiei juridice spre analiză, după care se va lua o decizie legată de înscrierea pe ordinea de zi a plenului a subiectului legat de încetarea mandatului senatorului PNL.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că va candida pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Diaconu a precizat că va candida în același colegiu în care a fost ales și în 2008 și că nu va demisiona din Parlament în urma deciziei de incompatibilitate.

Mircea Diaconu a susținut că interdicția de a ocupa funcții publice nu se aplică în cazul drepturilor electorale – de a alege și de a fi ales.

Biroul Permanent a decis, în urmă cu o săptămână, amânarea discuției privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, la solicitarea liderului de grup al PNL, pentru lămuriri suplimentare din partea ICCJ.

În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan și funcția de director al Teatrului Nottara din București. ANI a reclamat totodată și un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziția de director al teatrului, a promovat-o pe soția sa în funcția de regizor artistic al instituției, realizând, potrivit procurorilor, „în mod direct un folos material pentru soția sa”.

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoștință de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi și-a dat demisia din funcția de ministru al Cuturii.

Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a instanței supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator și director al Teatrului Nottara.

Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?