Dragnea, despre scandalul diplomatic cu Ungaria: De ce Dacian Cioloș nu a avut nicio reacție? Are vreo înțelegere cu UDMR?

Dragnea, despre scandalul diplomatic cu Ungaria: De ce Dacian Cioloș nu a avut nicio reacție? Are vreo înțelegere cu UDMR?
Publicat: 07/12/2016, 18:55

„Nu o văd, am văzut reacța oficialilor ungari. Din păcate nu am văzut reacția oficialilor români și mă refer la autoritățile statului. Nu zic să luăm bâtele (…) Vreau să facem o distincție clară între cetățenii români de etnie maghiară și ungari, însă lipsa unei reacții civilizate, dar ferme nu e bună, nu e corectă (…) Sunt dezamăgit. Eu nu mă întreb câți asistați sociali sunt în nu știu ce județ. Mă întreb oare de ce premierul României nu a avut nicio reacție? Are vreo înțelegere cu UDMR pentru majoritatea parlamentară viitoare? Pentru că, aritmetic vorbind, numai așa le poate ieși o majoritate PNL, USR, PMP și UDMR. Asta să fie motivul pentru care nu a avut reacție?”, a declarat Liviu Dragnea în cadrul unei conferințe de presă, întrebat cum vede reacția statului român în scandalul diplomatic cu Ungaria.

În acest context, întrebat dacă s-a gândit să vorbească să premierul Ungariei, Victor Orban, pe această speță, Dragnea a evitat să dea un răspuns clar, spunând că în acest caz „vorbim de autoritățile statului român”.

„Vreau să fac o precizare, dincolo de prostiile spuse cu iresponsabilitate de cineva. Eu am fost în cele două capitale europene pentru că am fost invitat. Am primit și cred că voi mai primi mesaje de susținere de la liderii europeni. Oricine mă invită voi lua în calcul serios invitația pentru o discuție, dar noi vorbim de autoritățile statului român. Lipsa unei reacții din partea statului român încurajează escaladarea nivelului de declarații din cealaltă parte. Au fost declarații foarte grave”, a afirmat Dragnea.

La pol pus, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că reacțiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară sunt corecte și de responsabilitate față de maghiari. Întrebat dacă i se pare oportună invitația lansată de UDMR premierului Ungariei, Orban Viktor, de a veni, joi, la Satu Mare și ce va discuta cu acesta, dar și despre tensiunile dintre Budapesta și București, liderul UDMR a spus că în cadrul întâlnirii cu Orban se va face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară, potrivit Mediafax.

Totodată, întrebat și cum comentează declarațiile unor oficiali din Ungaria legate de Ziua Națională a României, Kelemen Hunor a afirmat că este mai interesat mai mult de viitor decât de trecut.

„Eu nu prea comentez ce spun demnitarii din Ungaria sau din alte state, dar spun că elemente din trecut ne-au așezat pe baricade diferite, niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Pentru a merge înainte, pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul, trebuie să vorbim cinstit și corect. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună și de aceea am propus respectarea promisiunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România, aceste este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul cinstit și așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte și ce ne unește”, declara Hunor.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, susține că declarațiile unor oficiali maghiari, potrivit cărora, relațiile diplomatice dintre România și Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012, nu sunt în spiritul valoriilor europene apărate de România, precizând că MAE a transmis mesajul.

„Sigur, astfel de declarații nu sunt, așa cum a apreciat și MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părții maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la București, dar și ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAE, întrebat cum comentează MAE recentele afirmații ale unor oficiali maghiari.

Întrebat dacă ambasadorul Ungarie la București a fost convocat la MAE pentru a-i fi transmis mesajul părții române, Vâlcu a afirmat că s-au folosit canalele diplomatice uzuale și mesajul a fost transmis și la mivel de miniștri într-o discuție pe acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale