Dragnea reia, în an electoral, opera lui Năstase, „Săli de sport pentru popor”: „În viață continui ce au făcut cei dinainte. Eu nu-s nebun la cap, să dărâm tot”

Publicat: 12/01/2014, 10:16
Actualizat: 19/03/2015, 15:39

Programul lui Adrian Năstase de construire a unor săli de sport, de la sate la orașe, reconfigurat de Elena Udrea în săli polivalente și bazine de înot, va fi reluat în 2014, an cu două runde electorale, de către ministrul Liviu Dragnea, cu un nume nou: „Complexuri sportive”. Decizia pe care Guvernul a luat-o la inițiativa lui Liviu Dragnea vine la numai un an după ce vicepremierul anunța că stopează lucrările la toate sălile de sport și bazinele de înot din zona rurală și nu mai deschide niciun șantier nou, din lipsă de fonduri.

Între timp, Guvernul susține că a găsit bani. Este vorba despre un minim de 241 de milioane de lei, adică aproximativ 53, 5 milioane de euro, deja aprobați în buget, la care se vor adăuga „alte surse legal constituite” și fonduri proprii ale autorităților locale și centrale.

Lista primăriilor care vor fi cadorisite cu câte un complex sportiv în 2014 va fi decisă prin ordin de ministru, de Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor strânse la Compania Națională de Investiții care va face și procedurile de achiziții.

Decizia a fost luată de Guvern pe 18 decembrie, într-o discreție totală. Hotărârea de Guvern nu a fost menționată pe lista publică a actelor normative adoptate în ziua respectivă, ci publicată direct în Monitorul Oficial, pe 10 ianuarie 2014. Textul actului normativ a stat, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării timp de două zile până la adoptare, de pe 16 pe 18 decembrie, cu toate că anunțul menționa consultări publice care vor dura 10 zile. Nici Asociația Comunelor din România și nici Asociația Municipiilor din România nu au fost consultate oficial sau măcar anunțate, susțin primarii contactați de gândul.

Justificarea oficială: „reducerea decalajelor” față de țările europene și „relansarea sectorului materialelor de construcții”

Hotărârea de Guvern stabilește reguli doar în linii mari. Programul național „Complexuri sportive” nu face diferențe între mediul rural și cel urban, fiind justificat cu argumentul că „numărul spațiilor special amenajate destinate practicării sporturilor este insuficient în raport de necesitățile reale ale societății”.

Oficial, se urmărește „reducerea decalajelor” față de țările europene și „relansarea sectorului materialelor de construcții”. „Se are în vedere realizarea de spații si terenuri special amenajate pe care se pot desfăsura activități sportive și de recreere, acoperite sau în aer liber, inclusiv activități conexe care facilitează desfășurarea antrenamentelor și competițiilor sportive”, se menționează bunele intenții în nota de fundamentare.

Cu toate că textul actului normativ se referă explicit atât la construcțiile vechi care vor fi continuate, cât și la cele noi, Dragnea vorbește public doar despre lucrări începute care ar urma să fie finalizate. „Este proiectul vechi. Sunt săli de sport în construcție, în diverse faze de execuție și o parte dintre ele vor fi continuate”, a descris el ce ar urma să se finanțeze.


Extras din HG 1124/2013

Înainte de a-l demara efectiv, Dragnea se declară mulțumit că poate continua un program început de guvernarea Adrian Năstase, îndelung criticat însă pentru investiția nejustificată a unor fonduri în localități cu foarte puțini tineri care să practice activități sportive, mai ales în mediul rural.

„Programul cu săli de sport a fost început de Năstase. În viață continui ce au făcut cei dinainte. Dacă ești nebun la cap, dărâmi tot. Eu nu-s nebun la cap”, spune Dragnea.

TEXTUL HOTĂRÂRII DE GUVERN ADOPTATE, DAR NEANUNȚATE

CUM JUSTIFICĂ GUVERNUL RELUAREA PROGRAMULUI NAȚIONAL „SĂLI DE SPORT”

Dragnea împarte sălile de sport: „Vor fi criterii transparente”

Drumul unui primar până la un teren de sport sau o sală polivalentă trece, de altfel, pe la Liviu Dragnea. Ministrul Dezvoltării va aduna toate solicitările autorităților locale, prin Compania Națională de Investiții (CNI), din subordinea sa, și va decide, prin ordin, cui i se dau bani și cui nu.

Extras din HG 1124/2013

Întrebat de gândul dacă, în aceste condiții, selecția nu se va putea face pe criterii politice, Dragnea a respins ipoteza, invocând criteriile generale de prioritizare a investițiilor din ministerul său. „Dacă aveți curiozitatea să vă uitați pe documentele publice ale ministerului nostru, veți vedea că sunt criterii de prioritizare și toate alocările bugetare au fost puse în 2013 și 2014 pe site-ul nostru”, spune ministrul Dezvoltării.

Start cu 53,5 milioane de euro, triplu față de 2013

Din previziunile bugetare pentru 2014, programul „Complexuri sportive” pornește de la 241 de milioane de lei, adică aproximativ 53, 5 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât în anul precedent. La aceste sume, la care se face trimitere directă în Hotărârea de Guvern, se adaugă, potrivit actului normativ, „alte surse legal constituite”, fără a fi menționate, dar în care se poate încadra, de exemplu, Fondul de Rezervă al Guvernului, precum și contrubuții din bugetul propriu al administrațiilor locale.

Extras din Legea bugetului pentru 2014, anexa Minsiterului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

La scurt timp după intrarea în Guvern, Liviu Dragnea susținea însă că, în lipsa banilor, statul nu mai poate continua lucrările cu sălile de sport și bazinele de înot, având alte priorități. „Din păcate, sunt peste 3.200 de șantiere deschise în România referitoare la alimentarea cu apă, canalizări, drumuri județene, locuințe, săli de sport, bazine de sport, cămine culturale. Suma necesară finalizării acestor investiții este de peste 4 miliarde de lei. Este nevoie de o prioritizare a investițiilor”, spunea Dragnea, în ianuarie 2013, după audierea sa în Comisiile parlamentare de administrație pe tema bugetului. Ministrul susținea atunci că nu mai pot fi finanțate anual decât 2-3 obiective foarte mari, aproape finalizate, cum a fost, în 2013, sala de sport din Ploiești.

„Până acum, tinerii alergau pe maidan, pot să alerge și acum”

În țară, primarii spun că nu au auzit până acum decât vag de planurile Guvernului. „Am auzit și eu ceva, dar n-am primit nimic oficial. Voi solicita săptămâna viitoare o întâlnire cu domnul ministru Dragnea”, spune Emil Drăghici, primar la Vulcana-Băi, în Dâmbovița și președintele Asociației Comunelor din România.

Intențiile Guvernului nu au ajuns, pe căi oficiale cel puțin, nici la Asociația Municipiilor din România. „Nu știu nimic, dar ar fi cea mai mare prostie să faci săli de sport noi prin program național. Am avut deja un eșec cu aceste săli în mediul rural. Până acum, tinerii alergau pe maidan, pot să alerge și acum, le pui două porți, trasezi terenul și-s mai sănătoși decât dacă îi bagi în sală. Să le facă administrațiile locale dacă le consideră necesare și au bani”, spune Gheorghe Falcă, primarul PDL al Aradului și prim-vicepreședintele Ascociației Municipiilor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani