Drapel secuiesc de dimensiuni mari, arborat de PPMT în centrul municipiului Miercurea Ciuc

Drapel secuiesc de dimensiuni mari, arborat de PPMT în centrul municipiului Miercurea Ciuc
Publicat: 25/02/2013, 22:53
Actualizat: 29/03/2019, 06:23

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obținere a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un drapel secuiesc având o lățime de trei metri și o lungime de 4,80 metri a fost ridicat pe un catarg înalt de șapte metri, în apropierea platoului din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

Manifestarea a debutat cu discursurile președinților PPMT Miercurea Ciuc, Toke Ervin, PPMT Harghita, Gyorgy Laszlo, al primarului municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), și al reprezentantului Consiliului Național Secuiesc (CNS) Gazda Zoltan, susținute în fața a aproximativ 400 de localnici.

Toke Ervin, președintele PPMT Miercurea Ciuc, a spus că românii nu trebuie să „creadă că acest drapel este contra cuiva”, el fiind un simbol al comunității secuiești din Ardeal, care aparține maghiarimii.

„Acest drapel reprezintă comunitatea secuiască din Ardeal și nu cred că românii ar trebui să creadă că este contra cuiva, e pentru secuime. Secuimea aparține maghiarimii, suntem o parte a maghiarimii din Bazinul Carpatic, noi suntem maghiari, dar secui. Unii au considerat că nu avem voie să punem drapelul nostru oriunde vrem noi, dar nu se poate în secolul XXI”, a declarat Toke Ervin.

La rândul său, Gyorgy Laszlo, președintele PPMT Harghita, a afirmat că momentul arborării drapelului secuiesc în centrul reședinței județului este „prielnic” pentru „a mișca secuimea”, care trebuie să participe în număr cât mai are la mitingul pentru autonomie care va avea loc, în 10 martie, la Târgu Mureș.

„Nu cred că trebuie să mai explic, după întâmplările din ultimele săptămâni, între Budapesta și București, și mai ales în presa centrală ce a apărut, cum că Ținutul Secuiesc nu ar exista, ba mai mult, nici secuimea și cred că acum este un moment prielnic – și este destulă atenție pe tema asta – ca să putem să mișcăm puțin secuimea, suntem de părere că trebuie să participăm cât mai mulți la mitingul din 10 martie, pentru autonomie, în Târgu Mureș și o să ajutăm oamenii să ajungă acolo cu autobuze, cu tot ce se poate”, a afirmat Gyorgy Laszlo.

El a criticat punctul de vedere al fostului președinte al UDMR Marko Bela, care a afirmat că nu este de acord cu o demonstrație autonomistă în 10 martie, Gyorgy adăugând că nu este de acord nici cu politica „pașilor mărunți” a UDMR.

Venit din Covasna special pentru arborarea drapelului secuiesc în centrul reședinței harghitene, reprezentantul Consiliului Național Secuiesc (CNS) Gazda Zoltan, președinte al Scaunului Sfântu Gheorghe, a afirmat că drapelul secuiesc este cel care îi ajută pe secui să-și atingă dezideratul obținerii autonomiei teritoriale.

„Drapelul secuiesc mă mângâie la suflet, simbolizează idealurile noastre și ne ajută să ne atingem țelurile, în principal autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”, a spus Gazda.

În discursul său, el a îndemnat populația din Miercurea Ciuc să meargă la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș și a criticat decizia UDMR de a nu participa la acesta.

„După părerea mea este revoltător și eu sper că majoritatea UDMR-iștilor o să fie prezenți, doar conducerea nu”, a spus Gazda Zoltan.

După o scurtă slujbă religioasă, drapelul secuiesc a fost ridicat pe catargul din centrul municipiului, în acordurile imnului secuiesc, interpretat de o tânără îmbrăcată în costum tradițional, împreună cu cei aproximativ 400 de locuitori care au participat la eveniment.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
O nouă măsură pregătită pentru școlile de șoferi. Ce trebuie să știi dacă vrei să...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021