Drapel secuiesc de dimensiuni mari, arborat de PPMT în centrul municipiului Miercurea Ciuc

Drapel secuiesc de dimensiuni mari, arborat de PPMT în centrul municipiului Miercurea Ciuc
Publicat: 25/02/2013, 22:53
Actualizat: 29/03/2019, 06:23

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obținere a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un drapel secuiesc având o lățime de trei metri și o lungime de 4,80 metri a fost ridicat pe un catarg înalt de șapte metri, în apropierea platoului din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

Manifestarea a debutat cu discursurile președinților PPMT Miercurea Ciuc, Toke Ervin, PPMT Harghita, Gyorgy Laszlo, al primarului municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), și al reprezentantului Consiliului Național Secuiesc (CNS) Gazda Zoltan, susținute în fața a aproximativ 400 de localnici.

Toke Ervin, președintele PPMT Miercurea Ciuc, a spus că românii nu trebuie să „creadă că acest drapel este contra cuiva”, el fiind un simbol al comunității secuiești din Ardeal, care aparține maghiarimii.

„Acest drapel reprezintă comunitatea secuiască din Ardeal și nu cred că românii ar trebui să creadă că este contra cuiva, e pentru secuime. Secuimea aparține maghiarimii, suntem o parte a maghiarimii din Bazinul Carpatic, noi suntem maghiari, dar secui. Unii au considerat că nu avem voie să punem drapelul nostru oriunde vrem noi, dar nu se poate în secolul XXI”, a declarat Toke Ervin.

La rândul său, Gyorgy Laszlo, președintele PPMT Harghita, a afirmat că momentul arborării drapelului secuiesc în centrul reședinței județului este „prielnic” pentru „a mișca secuimea”, care trebuie să participe în număr cât mai are la mitingul pentru autonomie care va avea loc, în 10 martie, la Târgu Mureș.

„Nu cred că trebuie să mai explic, după întâmplările din ultimele săptămâni, între Budapesta și București, și mai ales în presa centrală ce a apărut, cum că Ținutul Secuiesc nu ar exista, ba mai mult, nici secuimea și cred că acum este un moment prielnic – și este destulă atenție pe tema asta – ca să putem să mișcăm puțin secuimea, suntem de părere că trebuie să participăm cât mai mulți la mitingul din 10 martie, pentru autonomie, în Târgu Mureș și o să ajutăm oamenii să ajungă acolo cu autobuze, cu tot ce se poate”, a afirmat Gyorgy Laszlo.

El a criticat punctul de vedere al fostului președinte al UDMR Marko Bela, care a afirmat că nu este de acord cu o demonstrație autonomistă în 10 martie, Gyorgy adăugând că nu este de acord nici cu politica „pașilor mărunți” a UDMR.

Venit din Covasna special pentru arborarea drapelului secuiesc în centrul reședinței harghitene, reprezentantul Consiliului Național Secuiesc (CNS) Gazda Zoltan, președinte al Scaunului Sfântu Gheorghe, a afirmat că drapelul secuiesc este cel care îi ajută pe secui să-și atingă dezideratul obținerii autonomiei teritoriale.

„Drapelul secuiesc mă mângâie la suflet, simbolizează idealurile noastre și ne ajută să ne atingem țelurile, în principal autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”, a spus Gazda.

În discursul său, el a îndemnat populația din Miercurea Ciuc să meargă la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș și a criticat decizia UDMR de a nu participa la acesta.

„După părerea mea este revoltător și eu sper că majoritatea UDMR-iștilor o să fie prezenți, doar conducerea nu”, a spus Gazda Zoltan.

După o scurtă slujbă religioasă, drapelul secuiesc a fost ridicat pe catargul din centrul municipiului, în acordurile imnului secuiesc, interpretat de o tânără îmbrăcată în costum tradițional, împreună cu cei aproximativ 400 de locuitori care au participat la eveniment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață