Elena Udrea a ieșit de la DNA după aproape 5 ore de audieri. „Probabil că vor formula cerere de arestare”

Elena Udrea a părăsit sediul DNA în jurul orei 13.10, la mai bine de 4 ore de la intrarea la audieri, spunând că cel mai probabil procurorii vor formula o nouă cerere de arestare preventivă împotriva sa.

„Toți cei care sunt prinși că au luat șpagă este suficient să declare că au dat-o mai departe cuiva și scapă. În dosarul Gala Bute, singurul care a rămas în arest este Rudel Obreja, care a refuzat să declare ce i s-a cerut”, a spus Elena Udrea, care a condamnat „tehnica” de a declara în fața procurorilor că „am luat șpagă, dar am dat-o nu știu cui”, pentru a scăpa de arest.

Elena Udrea a mai spus, întrebată dacă va face și ea vreun denunț pentru a scăpa, că „nu am niciun motiv să fac vreun denunț împotriva nimănui”.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a confirmat ipoteza că procurorii vor formula o nouă cerere de arestare preventivă și a spus că Elenei Udrea i s-au adus la cunoștință astăzi noile acuzații de luare de mită în dosarul Gala Bute, în număr de trei.

Striblea susține că votul din Parlament, de luni, pentru avizarea arestării Elenei Udrea ar fi fost ilegal. „S-a dat aviz cu un vot care nu eeste legal. Votul se dă cu majoritatea membrilor camerei învestite cu această putere, deci trebuia să voteze 199 de deputați pentru arestare și au votat doar 170. Orice vot care nu respectă această majoritate se consideră o hotărâre împotriva arestării. Avem proceduri parlamentare pentru asta și ne vom adresa și judecătorului”, a declarat avocatul Elenei Udrea.

Elena Udrea a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 8.30, ea declarând că este obișnuită „cu zilele astea”.

Întrebată dacă se așteaptă ca procurorii să ceară marți în instanță arestarea sa preventivă, Elena Udrea a răspuns: „Telenovelă fără sfârșit””.

Camera Deputaților a aprobat, luni, noile cereri de avizare a urmăririi penale și arestare preventivă, pentru noi acuzații în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu mai multe firme.

În intervenția sa în plenul Camerei, deputatul Elena Udrea a declarat că „multe din acuzațiile care i se aduc sunt pur și simplu minciuni ale unora care încearcă să scape de propriile probleme cu legea” și că „cei care fac denunțuri, pleacă acasă, iar cei care nu fac, stau în arest”.

„În urmă cu două săptămâni, ați aprobat trei cereri de arestare preventivă și una de reținere. În total șapte capete de acuzare împotriva mea. La două săptămâni, iată că două din cereri de arestare au fost invalidate de judecătorii ICCJ, iar cea de-a treia, prezentată ca fiind foarte urgentă, nici măcar nu a fost folosită. În cele șapte capete de acuzare, ultimul complet a reținut doar unul pentru care a dispus măsura arestului la domiciliu. Asta arată măsura a două lucururi: Este evident că sunt o țintă, sunt vânată sistematic, iar faptul că există două cereri, astăzi, pe care dumneavoastră trebuie să le votați, reprezintă încă o dovadă în acest sens. În ritmul acesta, o să ne vedem din două în două săptămâni, până în 2016”, a spus Udrea.

De asemenea, Elena Udrea a vorbit, în plenul Camerei Deputaților, despre condițiile din arestul Poliției Capitalei, spunând că a fost „verificată la sânge și dezbrăcată”, fiindu-i luat sutienul, că a fost nevoită să pună un pet pe post de capac la toaletă pentru a opri șobolanii sau să riște să facă pneumonie din cauza curentului.

Fostul ministru Elena Udrea a stat în Arestul Poliției Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reținută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul „Microsoft”. În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest și plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a judecat contestația deputatului PMP.

Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoș, Dinu Pescariu și cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, și nici să divulge sau să redea în presă sau pe rețelele sociale informații din cauza penală.

Camera Deputaților a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul „Microsoft”, cât și în dosarul Gala Bute.

În dosarul Gala Bute, Camera Deputaților a încuviințat, în 9 februarie, urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente și au cerut noi avize de urmărire penală și arestare preventivă, care au fost aprobate luni de Camera Deputaților.

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec.

Procurorii susțin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții (CNI) către SC Consmin SA.

Procurorii susțin că, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții la data faptelor și suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

O a treia faptă de luare de mită vizează finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.

Procurorii susțin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut și primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plățile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

În dosarul „Gala Bute” sunt arestați preventiv fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatul au aprobat, în 12 februarie, solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul senatorului PSD Ion Ariton.

În același dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obținut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.

Departamentul Social, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului