Enervat de „frăția” Ponta-Leancă, Băsescu le dă un mesaj fără precedent politicienilor din Republica Moldova: „Fraților, hai să vă facem factura!”

Enervat de „frăția Ponta-Leancă, Băsescu le dă un mesaj fără precedent politicienilor din Republica Moldova: „Fraților, hai să vă facem factura!
Publicat: 06/01/2014, 19:57
Actualizat: 01/02/2019, 01:19

Unirea administrativă a României cu Republica Moldova este soluția lui Traian Băsescu astfel încât Chișinăul să își continue drumul spre Bruxelles, și nu spre Eurasia, date fiind „presiunea” unei schimbări de traseu și cota de aproape 40% a comuniștilor în sondaje. Șeful statului îi taxează în acest context pe premierii Victor Ponta și Iurie Leancă, rezervați în privința soluției unioniste, despre primul spunând că are „pasiunea de a fi Gică Contra”, despre cel de-al doilea că „a făcut școala de diplomație la Moscova”. Mai mult, șeful statului susține că o astfel de dezbatere ar trebui să înceapă în România, fără a-i privi pe politicienii moldoveni.

Pe de altă parte, Băsescu a făcut un bilanț al cheltuielilor României cu Republica Moldova, comentând că s-a „săturat de asta cu România vrea, dar nu dă bani”. „E un soi de incorectitudibne a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat. Fraților, hai să vă facem factura”, a spus el.

Obligația politică a României și nota de plată

„În sudul Moldovei sunt tentațiile autonomiste ale Găgăuziei, cheia, butoanele Transnistriei, Găgăuziei sunt la Moscova. (…) Republica Moldova trebuie să aibă un escape pentru a-și continua drumul european, iar, dacă presiunile sunt să se întoarcă din drum, România trebuie să-i ofere soluția. România trebuie să înceapă o dezbatere internă care să nu-i privească pe politicienii de la Chișinău dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova. La un moment dat, datorită opoziției, situației din Transnistria, Găgăuzia, în situația în care în acest parcurs ar fi previzbilă o întoarcere către uniunea eurasiatică, România are obligația de a-i da posibilitatea continuării traseului european prin unire, unire administrativă. Politic, are această obligație”, a spus Băsescu la B1.

Deranjat de criticile referitoare la faptul că soluția unionistă este doar la nivel de discurs avansată, concret România făcând destul de puțin financiar, mai ales, pentru Basarabia, șeful statului a afirmat că țara noastră „a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova”, comentând că „e un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat. Fraților, hai să vă facem factura”.

„Hai să o clarific puțin. M-am cam săturat de asta cu România vrea, dar nu dă bani. România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. În ultimii ani, România a cheltuit cam 500 de milioane. 75% s-au dus spre Republica Moldova. Este un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova. Statul român a construit case de 8 milioane de euro în Republica Moldova. E al șaselea an consexutiv în care dăm 5500 de burse. E vorba de 20.000 de tineri care învață în România. Nu-i ieftin deloc”, a spus Băsescu. VEZI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA BANILOR ROMÂNEȘTI PENTRU R. MOLDOVA

Contre pe ruta București-Chișinău la final de an, pe tema unirii

Declarațiile unioniste ale președintelui au aprins, la final de 2013, relația Palatului Cotroceni cu guvernul de la Chișinău. După ce Traian Băsescu a spus că următorul proiect național al României este reîntregirea țării, premierul moldovean Iurie Leancă i-a transmis că astfel de afirmații nu îi ajută deloc pe basarabeni, ba chiar le provoacă „probleme cruciale”.

„Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele la sfârșitul lunii decembrie, într-un interviu pentru televiziunea de stat. „Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite”, a mai declarat șeful statului. Întrebat dacă s-a consultat și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, pe această temă, Băsescu a răspuns că nu a făcut asta, deși crede că și șeful diplomației române și-ar dori unirea cu R. Moldova. Dincolo de preferințele lui Corlățean, însă, tonul politicii externe a României îl dă președintele țării, a subliniat Traian Băsescu.

Afirmațiile despre proiectul unionist au fost imediat criticate de premierul de la Chișinău, precum și de Victor Ponta.”Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. (…) Avem nevoie de o țară vecină, România, să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chișinău”, a fost răspunsul lui Leancă, premierul moldovean fiind oaspetele lui Victor Ponta la București înainte de Crăciun.

La rândul lui, șeful executivului român a spus că ar vota în favoarea unirii cu Moldova dacă s-ar dori acest lucru, dar a subliniat că lucrurile nu au ajuns în această fază. Totuși, Victor Ponta nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe șeful statului pe acest subiect, spunând că Traian Băsescu nu poate îngrășa porcul înainte de Crăciun pe tema unirii cu Republica Moldova după ce timp nouă ani nu a făcut nimic dincolo de a ciocni cu Voronin pe la petreceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cea mai ieftină Dacia Duster în 2024? Rămâne SUV-ul mult iubit de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Gabriel Stoica, poveste cutremurătoare! Care este cel mai important obiectiv al vieții sale: "Trebuie să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×