Erdogan, în vizită în România. Iohannis: „România susține Turcia în aderarea la UE. Cred că atât UE, cât și Turcia ar avea de câștigat”

Erdogan, în vizită în România. Iohannis: „România susține Turcia în aderarea la UE. Cred că atât UE, cât și Turcia ar avea de câștigat
Publicat: 01/04/2015, 16:15
Actualizat: 01/04/2015, 21:35

Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe omologul său turc, la ora 11.20, pe Platoul Marinescu, unde s-a desfășurat ceremonia militară a primirii oficiale, fiind intonate imnurile naționale ale celor două state.

Președintele Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, i-au întâmpinat, la Platoul Marinescu, pe președintele Turciei, Recep Tayyip ErdoÄŸan, și pe soția acestuia, Emine Erdogan.

Cei doi președinți au făcut declarații comune la finalul întrevederii lor. gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 13:31 Erdogan: „Suntem bucuroși să vedem nivelul de dezvoltare a României”. Liderul turc amintește că, în momentul de față, schimburile comerciale dintre țările noastre se ridică la 6,3 miliarde de dolari și obiectivul este să se ajungă la 10 miliarde de dolari.

UPDATE 13:30 Erdogan: „Noi vom acorda sprijinul necesar după discuțiile care vor avea loc la MAE și MApN și punctul de vedere este unul pozitiv și vom transmite cât mai repede punctul nostru de vedere”.

UPDATE 13:28 Erdogan: „Din punct de vedere politic, am dorit să mulțumesc României pentru sprijinul acordat țării noastre în vederea aderării noastre la UE. Cred că în perioada următoare, sprijinul României va fi și mai hotărât”.

UPDATE 13:25 Erdogan vorbește pe larg despre atacul armat din Istanbul și despre lupta sa împotriva terorismului: „Ieri, la Istanbul, în cel mai mare tribunal, (atacatorii, n.red.) au intrat cu forța în biroul unui procuror și, după ce l-au luat ostatic, l-au ucis mișelește. Au plătit scump acest act. Mulțumesc prietenului meu, dl președinte Iohannis, pentru condoleanțe”.

UPDATE 13:20 Iohannis îi transmite condoleanțe omologului turc pentru atacul armat de ieri, a cărui victimă a fost un procuror turc: „Terorismul este un flagel groaznic care se extinde și în a cărui combatere națiunile noastre cu siguranță trebuie să colaboreze”.

UPDATE 13:10 Iohannis, în declarațiile de presă comune cu Erdogan: „România și Turcia au obiective comune și interese reciproce. Despre acestea am discutat astăzi, dar și despre contextul în care ne aflăm și despre modul în care putem dezvolta relația dintre țările noastre (…). România susține Turcia în procesul de aderare la UE. Cred că atât UE, cât și Turcia ar avea de câștigat în urma integării europene a Turiciei (…). I-am transmis omologului meu că participarea Turciei la structurile de comandă și control ale NATO care vor fi desfășurate pe teritoriul României ar fi de o importanță strategică pentru țara noastră”

Andreea Alexandru/Mediafax

Președintelui Turciei i-a fost prezentată delegația șefului statului român, din care fac parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu și consilierii prezidențiali, președintelui Iohannis fiindu-i de asemenea prezentată delegația omologului turc.

Klaus Iohannis și Recep Tayyip ErdoÄŸan vor avea convorbiri tête-à-tête, urmate de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații oficiale.

De asemenea, de la ora 12.30, cei doi președinți urmează să susțină o declarație de presă comună.

De la ora 19.30, la Palatul Cotroceni, la Sala Unirii, urmează să aibă loc un dineu oficial oferit de Klaus Iohannis și de soția acestuia, Carmen Iohannis, în onoarea președintelui Turciei și a soției acestuia, Emine Erdogan.

Recep Tayyip ErdoÄŸan a mai vizitat România în perioada în care era premier, în octombrie 2007.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice