Este PSD dispus să intre la guvernare într-un Guvern condus de Nicolae Ciucă? Răspunsul lui Marcel Ciolacu

Publicat: 25/10/2021, 11:54
Actualizat: 25/10/2021, 13:22

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a declarat, luni, că formațiunea pe care o conduce i-a trimis premierului desemnat lista cu prioritățile PSD, așteaptă un program al lui Nicolae Ciucă, dar nu a avut până în prezent negocieri privind intrarea la guvernare.

„În primul rând, cred că prioritățile românilor nu sunt nici crizele politice, pe care știm cine a provocat-o, au provocat-o cei de la USR și PNL. Cred că propritățile rămân și facturile la energie și gestionarea pandemiei. În acest moment PSD nu a avut negocieri de a intra la guvernare sau de a nu intra la guvernare. Singura discuţie a fost telefonică cu primul ministru desemnat, căruia i-am trimis cele 10 priorităţi ale PSD, eventual să le prindă în programul de guvernare şi rămânând ca domnia sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă”, a declarat Marcel Ciolacu, ca răspuns la întrebarea privind disponibilitatea formațiunii de a intra la guvernare într-un Guvern condus de Nicolae Ciucă.

Senatorul liberal, ministru demis al Apărării, a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.

„Nu avem în acest moment o discuţie ca PSD să intre la guvernare. Nu am avut o astfel de discuţie, nu pot să mă exprim pe ceva care nici nu am discutat”, a subliniat Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.

La insistențele jurnaliștilor, liderul PSD a afirmat: „Păi dacă nu am avut nicio discuție, de unde să vă spun intenție?”

Întrebat care va fi decizia partidului dacă Nicolae Ciucă nu va prelua cele 10 priorități gândite de PSD, dacă este dispus partidul să îi acorde votul pentru învestitură, Marcel Ciolacu a răspuns: „Momentan, domnului prim-ministru desemnat i-am trimis cele zece măsuri, așteptăm răspunsul domniei sale”.

Rugat să comenteze declaraţiile președintelui Partidului Național Liberal, premier demis Florin Cîţu, potrivit cărora nu vrea să se asocieze cu PSD şi nu ar vrea un guvern asumat format din PSD şi PNL, Ciolacu a spus: „Una dintre cele mai preferate emisiuni ale mele era aia cu Copiii spun lucruri trăsnite. Se pare că şi când eşti om mare şi când ai de-a face cu o Românie la răscruce, alţii spun lucruri trăsnite. Ce vă pot spune cu exactitate (este) faptul că PSD nu poate negocia cu PNL, deoarece PNL are o decizie în acest sens”. Decizia a fost luată la Congresul PNL.

Întrebat dacă PSD poate negocia cu Nicolae Ciucă, propus de PNL, liderul social-democrat a spus: „PSD este obligat să stea de vorbă cu un prim ministru desemnat. Dacă trăim într-o țară normală și vedem că prioritățile românilor sunt cu totul și cu totul altele”.

Ce șanse are Guvernul Ciucă?

Despre șansele ca Guvernul Ciucă să treacă la vot, Macelo Ciolacu a spus că nu e cel în măsură să dea șanse, făcând referire la primul premier desemnat, Dacian Cioloș, care „a venit în Parlament fără să aibă chiar nicio șansă”.

„Cred că România are nevoie de un Guvern nu minoritar, de un Guvern stabil pentru toate crizele pe care le are de confruntat. (…) În cazul în care nu se poate creiona un guvern stabil, cred că cel mai bine este să ne întoarcem la români și…(…) România a avut un singur guvern stabil, cel pe care şi l-a dorit preşedintele Klaus Iohannis, cel de dreapta, nu a dat şansa unui alt tip de guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu, la întrebările presei despre cum ar trebui să arate nou Guvern, în viziunea sa.

„Noi am spus că avem nevoie de un Guvern stabil, deocamdată (Nicolae Ciucă – n.r.) vorbește de un Guvern minoritar. Noi am spus că vorbim de un Guvern până la 1 februarie, deja auzim că e un program de guvernare pe trei ani, pe care nu l-am văzut. Haideți să ne trimeată programul de guvernare, totuși”, a spus Marcel Ciolacu.

La întrebarea jurnaliștilor, el a spus că nu îl interesează nicio funcție, nici la Cameră, Senat, Guvern, îi e suficientă funcția de președinte PSD.

Conform procedurii constituționale, Nicolae Ciucă are la dispoziție zece zile, de la desemnare, pentru a propune Parlamentului o echipă pentru Cabinetul său și un program de guvernare, care trebuie să primească votul majorității aleșilor, în caz contrar, președintele României poate demara procedura dizolvării Legilativului, urmată de alegeri anticipate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”