EUGEN NICOLĂESCU. „Tatăl” taxei de viciu, transferat de liberali de la Sănătate la Finanțe

EUGEN NICOLĂESCU. „Tatăl taxei de viciu, transferat de liberali de la Sănătate la Finanțe
Publicat: 07/02/2014, 14:58
Actualizat: 19/03/2015, 01:43

EUGEN NICOLĂESCU.După un an la Ministerul Sănătății în GUVERNUL PONTA II și al doilea mandat în această funcție, Eugen Nicolăescu este împins de liberali spre Ministerul Finanțelor înainte ca ordonanța privind reforma sistemului, de care vorbește de la numire, să fie adoptată. Un portofoliu pe care îl vizează de mulți ani, dar pentru care atât Călin Popescu Tăriceanu, cât și Crin Antonescu au avut, mereu, alți favoriți. Transferul, așa cum a fost propus de liberali, ar urma să se facă în plin scandal al vaccinului antigripal.

Ținta de a gestiona Finanțele a fost, de-a lungul timpului, justificată de Nicolăescu cu argumentul cpregătirii sale de economist contabil. deputatul PNL a absolvit, în 1982, Facultatea de Comerț la ASE, iar în 2007 și-a dat doctoratul în Contabilitate și audit.

„Tatăl” taxei pe viciu în guvernul Tăriceanu, Nicolăescu s-a remarcat prin atacurile susținute la adresa președintelui Traian Băsescu, unul dintre ele soldându-se cu un proces intentat acestuia de șeful statului.

EUGEN NICOLĂESCU.Analizele lui Nicolăescu – costuri de 171 de milioane de euro pentru minister

În perioada primului său mandat la Sănătate, Nicolăescu a inițiat „Programul de evaluare a stării de sănătate a populației”, finanțat integral de Ministerul Sănătății Publice, prin care se introducea gratuit o consultație clinică și un set de analize (maximum nouă), pentru a depista eventuale afecțiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii. Datele transmise de Minister la vremea respectivă au arătat că peste 60% din populația României s-a încris în program.

Succesorul său, PSD-istul Ion Bazac l-a considerat însă doar o pierdere de bani. În 2009, bazac susținea că Ministerul a cheltuit inutil de la 1 iulie 2007 până la 31 decembrie 2008 în jur de 171 de milioane de euro pe programul de analize gratuite. „S-a cheltuit o sumă considerabilă pentru a nu se afla nimic (…). Cu fondurile cheltuite doar într-un an s-ar fi putut realiza un program național de screening și prevenție pentru cancerul de col uterin pe o perioadă de patru ani”, a spus Ion Bazac, la acea vreme.

Poate cea mai notorie măsură luată de Nicolăescu la Sănătate este însă introducerea taxei pe viciu, care i-a vizat pe fumători și consumatorii de băuturi spirtoase. În 2007, Nicolăescu a precizat că datorită introducerii acestei taxe ministerul Sănătății și-a dublat suma acordată de la buget instutiției, încasându-se astfel, într-un singur an peste 450 de milioane de euro.

EUGEN NICOLĂESCU, în atenția DNA în dosarul „Loteria”

Eugen Nicolăescu s-a aflat în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul „Loteria Națională” în aprilie 2008. Liberalul a declarat în acea perioadă, pentru Mediafax, referindu-se la informațiile privind cercetarea sa de către DNA, că această instituție dovedește că face poliție politică și că este neprofesionistă pentru că nu poate fi acuzat un om prin mass-media.

„DNA dovedește că face poliție politică. Modul în care se comportă este neprofesionist, deoarece nu poate fi acuzat un om prin mass-media. Informațiile transmise sunt confuze și dubioase. Când voi intra în posesia unei informații complete și concrete voi putea să comentez și să-mi dovedesc nevinovăția”, a menționat Nicolăescu.

EUGEN NICOLĂESCU.Lupta anti-Băsescu

Încă din primul său mandat de ministru, Eugen Nicolăescu a fost una dintre principalelel voci liberale anti-Băsescu. La jumătatea anului 2007 liberalul a spus despre șeful statului că „suferă de mai multe boli din categoria celor psihice„.

În urma acestei afirmații, Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Nicolăescu, solicitând daune morale de 50.000 de lei. Liberalul nu a stat cu mâinile în sân și a trecut la contra-atac, dându-l și el în judecată pe Traian Băsescu, cerându-i daune simbolice de 1 leu.

Lupta anti-Băsescu a lui Eugen Nicolăescu a continuat și după ce acesta nu a mai fost ministru al Sănătății. În campania de referendum pentru demiterea președintelui desfășurată în luna iulie 2012, liberalul a spus despre șeful statului că este un „președinte ilegitim” care nu are rațiune politică, ci doar un „spirit de vendetă”.

EUGEN NICOLĂESCU.Istoricul contractelor cu statul ale familiei Nicolăescu

Deputat liberal de patru mandate, Eugen Nicolăescu este căsătorit cu Constanța Nicolăescu, director la firma de consultanță Conen Consulting SRL și una din cele mai discrete în ciuda vechimii în politică a liderului PNL

Unul dintre contractele de notorietate încheiate de firma Constanței Nicolăescu este cel parafat în 2005 cu Ministerul de Interne, condus la acea vreme de Vasile Blaga prin care societății Conen Consulting SRL i se ofereau 40.000 de euro pentru „implementarea unei campanii restrânse de promovare a rezultatelor și abordărilor puse în practică de către Proiectul de Dezvoltare Rurală”.


Eugen și Constanța Nicolăescu, surprinși pe Calea Victoriei. Sursa Foto: Ziua News

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică