Eugen Tomac cere tratament egal pe piața muncii în Uniunea Europeană

Eugen Tomac cere tratament egal pe piața muncii în Uniunea Europeană
Eugen Tomac, președintele PMP
Publicat: 18/05/2021, 16:16

Eurodeputatul Eugen Tomac, membru în cadrul Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), este de părere că a devenit vital ca autoritatea europeană a muncii să înceapă să-şi desfăşoare cât mai rapid activitatea. Piața muncii din UE trebuie să îi trateze în mod egal pe lucrătorii din spațiul comunitar, indiferent de ţara din care provin, crede Eugen Tomac.

Europarlamentarul PMP a vorbit în plenul Parlamentului European despre situația actuală de pe piața muncii.

Ce a reușit UE

„Cred că una dintre cele mai mari reuşite ale Uniunii Europene este că le putem garanta cetăţenilor noştri că se pot deplasa liber şi să-şi găsească un loc de muncă mai bine plătit dintr-o ţară în alta. Dar, dincolo de aceste mari reuşite, există o serie de probleme pe care pandemia Covid-19 le-a scos în evidenţă”, a declarat Eugen Tomac în plenul P.E. El s-a referit la faptul că `muncitorii transfrontalieri, muncitorii detaşaţi şi cei sezonieri sunt cei mai expuşi în faţa vulnerabilităţilor prin care trec societăţile” actuale.

Potrivit liderului PMP, peste patru milioane de români au ales să îşi desfăşoare activitatea în altă ţară pentru un loc de muncă mai bine plătit. Astfel, ținând cont de toate acestea, fiecare cetăţean european trebuie să se simtă în siguranţă la locul de muncă și are dreptul să îi fie asigurată securitatea socială.

De aceea, Eugen Tomac a solicitat crearea de mecanisme şi instituţii care să vegheze că cetăţenilor europeni care desfăşoară activităţi lucrative permanente (sau temporare) nu le sunt încălcate drepturile şi nu sunt discriminaţi la locul de muncă doar pentru că provin din alte state europene. „În acest sens, cred că este absolut necesar să armonizăm rapid legislaţia europeană, astfel încât toate statele să îi trateze în mod egal pe cetăţenii europeni, indiferent de ţara din care provin. Pentru mine, acest obiectiv este o prioritate morală şi politică şi voi veghea ca niciun român să nu fie discriminat la locul de muncă în Uniunea Europeană”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Mobilitatea forței de muncă, pe agenda Parlamentului European

Pe agenda primei zile a actualei sesiuni plenare a Parlamentului European (17-20 mai) s-a aflat, între altele, mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. Deputaţii europeni au prezentat propuneri pentru a asigura protecţia drepturilor lucrătorilor şi libertatea de circulaţie în cadrul UE.

Într-un proiect de raport care va fi supus la vot miercuri, ei cer ca lucrătorii din lanţurile de aprovizionare strategice să fie consideraţi esenţiali şi solicită un protocol care să garanteze libertatea de circulaţie în timpul crizelor de sănătate.

Ce rol are Autoritatea Europeană a Muncii

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) este o nouă instituţie a UE, creată de la sfârşitul anului 2020 şi responsabilă de sprijinirea activităţilor de control în vederea combaterii fraudei, a abuzurilor şi a muncii nedeclarate. Ca prim-director executiv al acestei noi agenţii europene a fost ales la 22 octombrie 2020 românul Cosmin Boiangiu.

În ianuarie 2021, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, Boiangiu a punctat rolul important al Autorităţii Europene a Muncii în asigurarea implementării uniforme a legislaţiei din domeniul social şi al mobilităţii muncii în toate statele membre. Ca prioritate pe termen scurt, el a menţionat analiza provocărilor generate de pandemia Covid-19 asupra situaţiei lucrătorilor mobili temporari şi sezonieri. Sediul ELA va fi la Bratislava.