Eugen Tomac, dezinformarea în masă și luna de miere a Guvernului Cîțu: ”România trebuie să renască prin adevăr”

Eugen Tomac, dezinformarea în masă și luna de miere a Guvernului Cîțu: ”România trebuie să renască prin adevăr”
Eugen Tomac, dezinformarea în masă și luna de miere a Guvernului Cîțu: ”România trebuie să renască prin adevăr” | Foto MEDIAFAX - Andreea Alexandru
Publicat: 06/01/2021, 10:44

Eugen Tomac – fostul lider ar Partidului Mișcarea Populară – consideră că ”luna de miere a actualului cabinet” a trecut, iar discuțiile trebuie purtate, exclusiv, despre viitorul României. 

Apar întrebările și criticile, scrie Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook, iar libertatea și democrația trebuie apărate, cu atât mai mult cu cât autoritățile sunt obligate să ofere răspunsuri pertinente care să lămurească toate semnele de întrebare.

Într-o societate pe care o etichetează drept ”confuză”, cu o agendă publică ”dirijată haotic”, răspunsurile trebuie solicitate cât mai des, avertizează Eugen Tomac.

”Au trecut sărbătorile, la fel și luna de miere a actualului cabinet. Nu voi mai vorbi despre trecut, mai ales despre 2020, pentru că a fost un an prost, care ne-a adus multe nenorociri. Dar de acum încolo, apar întrebările si criticile, pentru apărarea a ceea ce avem mai de preț: libertatea si democrația.

Avem în față un an care se va scurge cu viteza luminii, pentru că se prevede plin de evenimente, unele dintre ele, din nefericire, cu efecte imediate și chiar negative. Puterea de a spune ceea ce credem fără a deforma realitatea, apărând adevărul așa cum este el, este ceea ce putem face fiecare dintre noi”, notează Eugen Tomac în mediul online.

”Într-o societate confuză, cu o agendă publică dirijată din ce in ce mai haotic, totul pare pierdut, dar nu este așa. Avem dreptul să punem întrebări și trebuie s-o facem apăsat și cât mai des, avem dreptul să cerem răspunsuri și statul are obligația să ne răspundă imediat și transparent”

Eugen Tomac

Eugen Tomac: ”Oamenii sunt dispuși să creadă orice și de aici nu este decât un singur pas spre dezastru”

Anul 2021 nu va fi doar unul al luptei permanente împotriva pandemiei, ci și împotriva unui fenomen care afectează, inevitabil, și România. Eugen Tomac precizează că acest fenomen este ”dezinformarea în masă” și ”distribuirea cu rea credință” a informațiilor false sau ”trunchiate”.

”Fake news” este un ”inamic” pentru care, încă, nu a fost inventat un ”vaccin eficient”, iar neadevărurile sunt prezentate, de multe ori, sub forma ”unor certitudini”.

”Una dintre cele mai mari provocări în 2021, și totodată amenințări la viața noastră de zi cu zi este un fenomen împotriva căruia nu s-a inventat un vaccin eficient și acest inamic se numește Fake News.

Dezinformarea în masă, distribuirea cu rea credința a unor informații trunchiate, deformarea realității, prezentarea unor neadevăruri sub forma de certitudini, atacul la adresa unor persoane, instituții sau domenii științifice cu o duritate fără precedent, construind teze ce au la bază neadevăruri, au adus societatea într-un unghi extrem de periculos. Acesta este unul din obiectivele pe care le voi sluji de acum încolo, pentru că România trebuie să renască prin adevăr”, încheie Eugen Tomac textul postat pe pagina sa de socializare.

”Pe acest teren extrem de fragil, oamenii sunt dispuși să creadă orice și de aici nu este decât un singur pas spre dezastru. Anul 2021 trebuie să fie, cât nu e prea târziu, și anul combaterii fenomenului Fake News, al apărării libertății de exprimare și al democrației”

Eugen Tomac

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase