EXCLUSIV | Dan Vîlceanu și Pecingină susțin că încă sunt membrii ai Grupului Parlamentar PNL/ Ionuț Stroe: Cei 2 fac parte din grupul celor neafiliați

Publicat: 18/10/2023, 15:25
Actualizat: 18/10/2023, 18:43

Într-o adresă trimisă de deputatul Dan Vîlceanu, către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, acesta susține că el și Gheorghe Pecingină, încă sunt membri ai Grupului Parlamentar al PNL, în condițiile în care partidul a votat pe 11 octombrie, excluderea celor doi din grup. În acest context, Gândul a discutat atât cu Dan Vîlceanu, cât și cu purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. Stroe susține că cei doi sunt deputați neafiliați, așa cum îi prezintă și site-ul Camerei Deputaților.

Deputații Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină au semnat alături de USR și Forța Dreptei sesizarea la CCR asupra pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de cabinetul condus de Marcel Ciolacu în Parlament. Ca urmare, membrii Grupului Parlamentar PNL au votat excluderea din grup a celor doi, iar Biroul Politic a votat pe 9 octombrie excluderea din partid al lui Gheorghe Pecingină. Propunerea ar urma să meargă spre validare, conform statutului, către Consiliul Național al PNL.

În acest context, Gândul a obținut în exclusivitate un punct de vedere, atât de la Dan Vîlceanu, cât și de la purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Dan Vîlceanu invocă în adresa trimisă Biroului Permanent al Camerei Deputaților, un regulament al Camerei prin care la art. 14, alin. (1) se stipulează că „Deputații care nu au devenit membri ai unor grupuri parlamentare constituite la prima întrunire a Camerei Deputaților, precum și deputații care nu s-au afiliat unor grupuri constituie în conformitate cu art. 13, alin. (1) după ce grupurile lor parlamentare s-au desființat, după ce și-au părăsit grupul parlamentar în care au fost membri sau după ce au fost excluși ori au demisionat din partid devin deputați neafiliați”.

Conform site-ului oficial al Camerei Deputaților, cei doi apar ca fiind „neafiliați”:

Vîlceanu: „În regulament nu este prevăzută posibilitatea ca un grup să te dezafilieze, decât ca și consecință a excluderii din partid”

Contactat pentru un punct de vedere de Gândul, Dan Vîlceanu susține că este în continuare membru al Grupului Parlamnetar PNL, dar cu precizarea că este în rândul „deputaților PNL neafiliați”.

„Deci practic în regulament nu este prevăzută posibilitatea ca un grup te dezafilieze, decât ca și consecință a excluderii din partid. Atât eu cât și Gheorghe Pecingină suntem membrii de partid și practic, dacă întrebați acum membru cărui partid sunt, evident supun PNL n-am fost exclus și sunt și deputat. Deci practic sunt deputat PNL, numai că, conform lucrurilor pe care partidul le face la acest moment noi suntem deputați PNL neafiliați, ceea ce este de-a dreptul ridicol. Deci nu poate exista o asemenea situație”, a declarat Vîlceanu, pentru Gândul.

Vîlceanu precizează că până la excluderea sa într-un viitor Consiliu Național, atât el cât și Gheorghe Pecingină sunt membrii PNL. Acesta nu a menajat deloc conducerea liberală, și a precizat că în acest ritm, Lucian Bode și Nicolae Ciucă vor aduce grupul la jumătate din actuala componență.

„Asta au făcut. E problema lui Bode și al lui Ciucă și probabil dacă mai continuă muncească cei doi în ritmul ăsta, ne trezim cu Grupul Parlamentar la jumate”, a adăugat Dan Vîlceanu.

Ionuț Stroe: „Nu e suficient să-ți dorești sau afirmi faci parte sau vrei faci parte dintr-un grup politic”

Contactat de Gândul pentru un punct de vedere legat de situația celor doi membri PNL, purtătorul de cuvânt, Ionuț Stroe, a declarat că „nu este suficient să-ți dorești sau afirmi faci parte sau vrei faci parte dintr-un grup politic”. Stroe a punctat faptul că există o decizie a partidului în acest sens al excluderii din grup, respectiv din PNL, și atrage atenția cu privire la faptul că această procedură nu este prima dată utilizată de un partid politic. 

„În cazul celor doi există o decizie de excludere din grup a Partidului Național Liberal, a grupului PNL de la Camera Deputaților. Procedură care, atenție, n-a fost folosită pentru prima oară. Există multiple cazuri în cursul anilor din PSD, din zona minorităților, din zona AUR la fel, care au luat asemenea decizie”, a declarat Ionuț Stroe, pentru Gândul.

Întrebat și despre sesizarea făcută de liberalul Dan Vîlceanu către Comisia pentru regulament din Parlament, Ionuț Stroe a făcut aluzie la motto-ul din Alexandru Lăpușneanu – Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau.

„Această sesizare nu suspendă decizia grupului și a plenului care a luat act de excluderea celor doi din grup. Așa zâmbind unor gânduri, e ca în știu eu, celebra vorbă de Alexandru Lăpușneanu, dacă voi nu vreți, eu vă vreau. Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere al regulamentelor care statuează activitatea noastră, dar și a Constituției, care până la urmă știți foarte bine, de vreo cinci ori până în momentul de față a emis decizii favorabile în sensul că, Camera Deputaților sau grupurile se organizează cum își doresc ele. Ei sunt în afara grupului politic PNL și decizia de excludere din grup este mai mult decât validă și își produce efectele”, a precizat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Întrebat și despre o dată când va fi convocat Consiliul Național al PNL (forul care conform statutului poate decide excluderea din partid al lui Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină), Stroe e precizat că nu știe o dată exactă, dar a dat asigurări că atunci când va fi organizat, se va aplica această decizie, respectiv de excludere din partid a celor 2 deputați.

Nu s-a stabilit până în momentul de față data convocării acestui organism. Cu siguranță la următorul Consiliu Național se va lămuri și situația asta. E o procedură care practic trebuie să-și urmeze pașii statuari și nimic mai mult”, a conchis Ionuț Stroe.

Sesizarea făcută de Dan Vîlceanu către Comisia pentru regulament din Parlament, poate fi citită integral – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | IDF aduce dovezi video care susțin că Jihadul Islamic a atacat spitalul al-Ahli din Gaza City/ Sute de persoane decedate

LIVE TEXT | Război în Israel. Biden susține varianta lui Netanyahu în cazul atacului de la spitalul din Gaza: A fost făcut de „cealaltă echipă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
S-a elucidat misterul OZN-ului de pe pe fundul Mării Baltice. Ce au descoperit savanții: „Am...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol...
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii
×